Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Лом положи клетва за новия мандат

5
Снимка: Румен Илиев

Кметът на Община Лом Пенка Пенкова, новоизбраните общински съветници и кметове на кметства положиха тържествена клетва на 3 ноември. Първото заседание на местния парламент се проведе в сградата на новия общински пазар в Лом. Молебен за здраве и благополучие отслужи отец Цветан Антонов, който благослови присъстващите и им пожела успешен и силен 4-годишен мандат. Тържествената сесия беше открита от областния управител на област Монтана Ивайло Петров:

"Днес ние слагаме ново начало и искам да поздравя новоизбраната местна власт. През месец октомври всички вие положихте неимоверни усилия, срещнахте се с много хора, имахте много безсънни нощи, за да се стигне до днешния ден и час. Пожелавам ви успешен мандат и нека загърбим различията, за да работим заедно за хората от община Лом" - каза Ивайло Петров.

Председателят на Общинската избирателна комисия Теодора Каменова обяви резултатите и връчи удостоверенията на новоизбраните кметове и общински съветници. По-късно те подписаха клетвена декларация, с което встъпиха официално в длъжност.

Архиерейският наместник на Ломска духовна околия архимандрит Йоан поздрави новоизбраните кметове и общински съветници. Той поднесе на кмета Пенка Пенкова икона с ликовете на светите първоапостоли Петър и Павел, дар от Видинската митрополия. Градоначалникът благодари на архимандрит Йоан за скъпия подарък, след което се обърна към присъстващите.   

"С ръка на библията, това беше моето желание, аз давам обет и заявка за почтено, професионално и отговорно управление. През следващите 4 години, ние трябва да докажем, че неслучайно хората ни гласуваха доверие на тези избори. Задължени сме да изпълним обещаното и да работим за благото на общината. Вярвам, че с подкрепа на общинските съветници и на кметовете на кметства, но най-вече с подкрепата на нашите съграждани, ние ще успеем да променим облика на нашата община. Това е от изключителна важност, защото децата ни имат нужда от добър пример, а младите хора се нуждаят от успешна реализация, тук, където е родният им дом"- каза Пенка Пенкова.

ПП ГЕРБ има мнозинство в 29-членния местен парламент и ще бъде представена от 11 общински съветници. Това са: Емил Арсенов, Филип Димитров, Валери Аврамов, Росен Войнов, Тихомир Трифонов, Детелина Радевска, Христина Христова, Георги Георгиев, Светлозар Вангелов, Анна Светославова и Димитър Димитров. Втора по резултат е местната коалиция "Бъдеще за Лом", която успя да вкара петима свои представители - Надя Димитрова, Тодор Тодоров, Цветомир Колицов, Албена Иванова и Юлия Горанова. Четирима парламентаристи пък излъчи местната коалиция „Единство”. Нейните представители са: Борислав Борисов, Георги Георгиев, Калина Гашева и Наталия Славчева.  КП "Народен съюз" ще бъде представена от 3-ма съветници - Стефан Панталеев, Лилия Сеферинова и Илияна Петрова, досегашен заместник-кмет по финансите в общината. Реформаторският блок е с два мандата, които осигуряват място на Иво Иванов, бивш кмет на община Лом и Венета Йорданова в местния парламент. "Движение 21" и БСП също вкарват по двама парламентаристи. Партията на Татяна Дончева ще бъде представена от д-р Пламен Цеков и д-р Людмил Кирилов, а социалистите от Владимир Теофилов и Христина Светозарова.

Клетва положиха и новоизбраните кметове на кметства от общината - Гаврил Гаврилов (ГЕРБ)  - село Замфир,  Румен Радевски (ГЕРБ) - село Трайково, Цветан Цветанов (ГЕРБ) - село Сталийска махала, Младенка Младенова (МК "Бъдеще за Лом")  - село Добри дол, Димитър Иванов (ГЕРБ) - село Сливата, Людмила Пандурска (ГЕРБ)  - село Ковачица, Росен Йосифов (ГЕРБ)  - село Долно Линево, Милен Милчев (ГЕРБ) - село Станево.

Най-възрастният общински съветник - д-р Людмил Кирилов от "Движение 21", бе избран да ръководи първото заседание на новия общински съвет. Той поздрави кмета на общината, общинските съветници и новоизбраните кметове и пожела на всички мъдро управление, честност и безпристрастност във вземането на решения, както и ползотворна работа в името на хората от община Лом. От ПП ГЕРБ номинираха за председател на местния парламент Христина Христова, което се оказа и единственото предложение за високия пост. След проведено тайно гласуване, с 19 гласа "за" и 8 "против", Христина Христова бе избрана за председател на местния парламент.

"Благодаря на всички, които ме подкрепиха. Смятам, че общинския съвет трябва да работи в екип, конструктивно, за успешното развитие на общината. Радвам се, че ще работя с новия кмет Пенка Пенкова, която е доказала своите качества на отговорен ръководител и успешен кмет"- каза Христина Христова, след което закри тържественото заседание. На него присъстваха заместник-областният управител Нина Петкова, служители на общинска администрация, много граждани и журналисти.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Полицията във Враца задържа шофьор с над 3 промила алкохол

Късно снощи в града под Околчица униформени спрели за проверка лек автомобил, управляван от 35-годишен местен жител. Шофьорът е бил тестван за употреба на алкохол. Дрегерът отчел 3.16 промила в издишания от него въздух. Това се равнява на повече от литър и половина погълнат концентрат. Служителите на реда съставили акт на нарушителя по Закона..

публикувано на 06.10.24 в 13:05

Във Винарово искат да изградят еко пътека

Да се направи еко пътека, която да свърже трите емблематични чешми край село Винарово, това предлага бившият кмет Гинко Петров, а идеята му се  подкрепя от селската общност :  "Тази наша идея не изисква много средства, за да се осъществи, изисква повече доброволен  труд от млади и стари. Еко пътеката ще тръгва от горната чешма и ще продължи до..

публикувано на 06.10.24 в 12:10

За рожден ден - подарък и прекопаване на градината

 Учениците, възпитаниците и приятелите  на известния треньор по лека атлетика Георги Митев от Мездра отдават своето уважение и почит към него като всяка година  го поздравяват за рождения му ден. Тази година също. Георги Митев е легенда в българската лека атлетика, доайен  на атлетиката в Мездра като треньор, основател на СК „Атлет” , има..

публикувано на 06.10.24 в 11:10

Заниманията по йога започват във Видин

Стартират заниманията по йога за деца и възрастни в  Център за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" в град Видин, казва Ралица Димитрова, йога - преподавател : "Групите, които имаме сега за деца от 4 до 12 години, Йога -златна възраст 55 +, за всички хора със слаба подвижност в зряла възраст. Имаме и редовна група за всички..

публикувано на 06.10.24 в 10:25

Стартират номинациите за „Лекар на годината" във Враца

Началникът на кардиологичното отделение на врачанската МБАЛ „Христо Ботев" д-р Ирена Мраморенска е номинирана за „Лекар на годината", съобщиха от РК на БЛС. Съпругата на известния офтамолог д-р Иво Ралчовски е номинирана на областно ниво в категория „Най-заслужил лекар от Районна колегия", уточняват от съсловната организация. Призът на доктор..

публикувано на 06.10.24 в 09:00

Големите търговски вериги са готови за еврото

В значителна степен големите търговски вериги са готови за въвеждане на еврото, отчетоха от Сдружението за модерна търговия , което обединява 750 обекта за продажба на хранителни и битови стоки в цялата страна. Пред журналисти във Враца от сдружението прогнозираха, че след обявяване на евентуална дата за приемане на страната ни в еврозоната, за веригите..

публикувано на 05.10.24 в 16:36

Гимназията по туризъм във Видин беше домакин на гости от Румъния

Международна среща, посветена на Европейския ден на езиците -26 септември, и Международния ден на учителя - 5 октомври, се проведе във Видин . Домакин е Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев", а нейни гости са преподаватели и ученици от Дробета-Турну Северин, Румъния. Във видинската гимназия в момента се изучават руски, френски и..

публикувано на 05.10.24 в 14:59