Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галя Панкова: "Надявам се новите общинари да имат по-адекватно отношение към спорта във Видин"

4
Снимка: Радио ВИДИН

Започна новата спортно-състезателна година за спортен клуб по тенис на маса "Бдинци 2000". Видинските тенисисти ще участват в първенствата на всички възрастови групи.

"Започваме с пълен комплект картотекирани състезатели- имаме отбор в "А" група жени, отбор във "В1" мъже, девойки и младежи до 21 години, юноши и девойки старша възраст, юноши и девойки младша възраст и момчета и момичета до 12 години. Това значи, че имаме и пълен комплект състезания. Няма да имаме нито една събота и неделя почивка, ще видим финансово как ще издържим и докъде ще стигнем. Засега свързваме по някакъв начин двата края, но от януари, когато ще започнат новите турнири, не се знае. Започнахме състезанията през септември, а само до декември имаме девет турнира. Най-важните състезания тепърва предстоят, а единственото състезание наблизо е в Монтана, иначе дестинациите ни са от Горна Оряховица нагоре- Търговище, Варна, Панагюрище, Чепеларе, Генерал Тошево, Разград...", каза за Клуб Спорт ст. треньорът на клуба Галя Панкова.

През лятото състезателите на видинския клуб по тенис на маса са успели да участват в два подготвителни лагера в Сърбия и Босна и Херцеговина.

"Много полезни лагери. Видяхме, че там мислят за развитието на децата си. В Босна ни настаниха в "Дом на спортиста"- база, изградена само за спортисти- тенис, волейбол, карате, борба и т.н. Всеки спорт си има собствена зала за тренировка, храната е на място, нощувките също. Просто хората мислят за децата си и създават необходимите условия, които предразполагат децата за разтеж. Докато ние тук ги мъчим- мъчим децата, мъчим и родителите. Моите деца имат в една състезателна година минимум по седем състезания, разходите за едно състезание са над 120 лева и родителите се притесняват, а това обезверява и състезателите.", обясни още Галя Панкова.

Въпреки непрекъснатите успехи и десетките медали, които всяка седмица печелят видинските състезатели по тенис на маса, никой от общинското ръководство на Видин не е потърсил през последните години състезателите и техните треньори. Средствата, които се гласуват за подпомагане на клуба са минимални и често не се изплащат, сподели още Галя Панкова и добави:

Снимка"Няма как да има спорт с подобно отношение. В цяла България икономическото положение е лошо, но другите градове намират средства за спорт. Генерал Тошево, например, това е едно градче колкото Кула, но там отпускат на местния клуб по тенис на маса 35 000 лева годишно и колежката ми не се претеснява за нищо- за екипировка, за път, за състезания, дори си е позволила да извика спаринг-партньори. Моите спаринг-партньори са бивши състезатели на Пепи Панков, които идват на добра воля, зарязват семейства и бизнес, за да ми помагат. Малко са такива хора, трябва управата ни да помисли как да направи така, че на децата да им се спортува, не да се притесняват за всичко. При мен една гума за хилката е 110 лева, тя се износва за няколко месеца и детето се притеснява как да каже на родителите си. А родителите казват: "Добре, ще купя гумата, но след това няма да имам пари за състезанието". Не сме се предали и няма да се предадем, но ситуацията е тежка. Дано се поуправим, дано новият кмет погледне по-реално на нещата. Има общински комисии, които определят финансовото подпомагане на клубовете, но досега никой не е дошъл в залата да ме попита: "Галя, ти с колко деца работиш, какви разходи имаш, как работиш, кога работиш?" Призовавам общинарите да дават средства на тези, които работят с деца, а не за автомобилизъм, например. Преди години 600 000 лева дадоха за футбол, ако на мен ми бяха дали тези пари, щях да стана световен шампион, а къде е видинският футбол? Нека не звучи грубо, но новите управници трябва да помислят много добре в тази насока, да се съберат, да ни извикат всички треньори- очи в очи да си кажем какво е положението, а не да говорим зад гърба си."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Лудогорец" би "Ботев" (Враца) в Разград

"Лудогорец" постигна без проблеми победа срещу "Ботев" (Враца) в среща от 10-ия кръг на Първа футболна лига. "Орлите" гостуваха на врачани на собствения си стадион заради ремонтни дейности на терена в Северозапада. Срещата завърши при резултат 0:2 за разградчани. Двубоят се разви на една врата - тази на символичните домакини. Още от..

публикувано на 30.09.24 в 09:59

Убедителен старт на сезона за школата на "Локо" Мездра

Победното начало на първенството за формациите от Детско-юношеската школа на "Локомотив" Мездра вдъхва увереност за пореден успешен сезон. Родените през 2012 година победиха "Чавдар" Бяла Слатина с 4:0. При много дъжд и студено време днес мачът "Дунав" Селановци - "Локомотив" Мездра, деца родени  2010 година, завърши при резултат 1:6, а преди..

публикувано на 29.09.24 в 16:02

Състезание по офроуд организират в Мърчево

Състезание по траялен офроуд ще се проведе следващата събота и неделя, 5 и 6 октомври, в монтанското село Мърчев о . Проявата се организира за първи път на това място. 30 пилоти от цялата страна, и екипаж от Гърция, са заявили участие. Състезанието е част от организацията за провеждане на европейско първенство по траялен офроуд в България през 2027..

публикувано на 29.09.24 в 15:47

"Монтана" се справи с "Несебър"

Футболистите на Монтана победиха с 2:0 Несебърв среща от 11-ия кръг на Втора лига. Головете на стадион „Огоста" паднаха през втората част дело наФилип Ежике и Димитър Буров от дузпа. Преди срещата с едноминутно мълчание бе почетен паметта на легендарния вратар на Септемврийска слава /Михайловград/ Цветан Тасев – Джани, който си отиде на 76 години. До..

публикувано на 29.09.24 в 15:39

Нанси и Никол от Видин пак са първи

Сестрите Нанси и Никол Николови отново спечелиха златни медали от силен турнир. Този път те покориха татамито в Бяла Слатина, където се качиха на най-горното стъпало на почетната стълбичка във второто издание на Международния турнир по джудо за деца от 8 до 14 години за Купата на кмета. Домакин на състезанието бе местният клуб "Чавдар - 2015"...

публикувано на 29.09.24 в 15:32

"Ботев" Враца привлече вратар от Бенин

Футболният Ботев представи като ново попълнение вратарят Сатурнин Алагбе. 30-годишният страж идва в града под Околчица като свободен агент, след като впечатли с изявите си за няколко френски отбора – Ниор, Дижон и Валансиен. В кариерата си във френската Лига 1 Сатурнин е изиграл 12 мача, като в три от тях е запазил вратата си без допуснат гол, както и..

публикувано на 29.09.24 в 15:20

"Бдин 77" триумфира във Варна

Видинският клуб по кану-каяк "Бдин 77" триумфира със спечелени 5 купи от тазгодишното издание на регатата купа "Черно море" във Варна. Състезанието бе на дистанция 5000 метра. С първи места, златни медали и купи в едноместния каяк се поздравиха Йоана Георгиева при жените, Веселин Вълчов - при мъжете и Кристият Георгиев при юношите. Ванеса Димитрова и..

публикувано на 29.09.24 в 15:04