Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасните сгради- грижат ли се общинските ръководства за безопасността ни

5
Снимка: Радио ВИДИН
Твърде често сме свидетели на неприятни инциденти със стари и необезопасени сгради. Част от тях са останали недовършени заради финансовата криза, а други са престарели и забравени след дългогодишна експлоатация. Спорът обикновено се води около това, чия е собствеността им. Често собствениците на такива имоти не са наясно със своите задължения.

Попитахме видинчани знаят ли кои са проблемните сгради в града и прави ли се нещо за тяхното възстановяване или разрушаване.

"Аз не виждам никъде да има опасни сгради ... Не знам дали има и не съм обърнала внимание ... Има доста опасни сгради, например старата поща в квартал "Калето"
- такива бяха разнопосочните отговори от жители на крайдунавския град в анкетата на Пламен Коцев. Потърсихме и коментар от Община Видин за състоянието на опасните сгради и мерките относно тяхното обезопасяване, но не получихме отговор по темата.

Във видинското село Търняне самодейците репетират в опасна сграда. Зданието е от 20-те години на миналия век, когато е построено за училище. След закриването му, в сградата е преместено читалището, което дотогава развивало дейността си в Културния дом. И двете сгради са общински, обясни секретарят на народно читалище "Радост 1929" Мария Карова. С нея се срещна Стефка Павлова.

Читалището в Търняне"Три години се молим да решат нашия проблем. Имаме много грамоти и плакети за добро представяне на различни фестивали. Преди две години дойде и комисия, която определи сградата като опасна. Ние просто седим и чакаме. Сградата пропада. Сега искрено се надяваме новото общинско ръководство да ни помогне"
- каза за Радио  ВИДИН Мария Карова. В сградата на Културния дом, където има салон и самодейците се надяват отново да се преместят, в момента се помещава кметството. Там работи и единственият магазин в Търняне, село в което живеят около 130 души. Как ще бъде разпределен наличният сграден фонд и ще намерят ли нов дом самодейците от читалище "Радост -1929", предстои да реши новата общинска власт във Видин.

Във видинското село Покрайна сградата на закритото училище се руши и е потенциално опасна. За да ограничат достъпа до нея, от кметството са поставили цветни ленти.

Бившето училище в Покрайна"От 2008 година училището не функционира. До 2011 сградата се поддържаше и нямаше кражби. След това масово започна рушенето на постройката. Всичко се разграби. Ние лично заградихме пространството, за да предпазим хората от инциденти" - това каза пред Стефка Павлова кметът на Покрайна Валентин Маринов.

Има ли опасни сгради на територията на община Белоградчик? Сътрудникът ни Иванка Петрова потърси отговор от заместник кмета Антон Трифонов.

"Действително има изоставени опасни сгради в нашата община. Периодично се правят огледи на място от общинска администрация и ако действително има такива, се прави предупреждение към собствениците. Ако не се предприемат действия, се намесва и Общината. Имахме конкретен случай с една къща, за която вече пускаме няколко предупредителни писма.
Останки от бившия телефонен завод в Белоградчик, Снимка-2012 г.Проблем е и бившият телефонен завод. Общината, обаче, на този етап не може да си позволи разрушаването му, защото това е финансово неизгодно"
- каза Антон Трифонов.

Опасните сгради в община Лом са единични случаи. Сътрудникът ни Владимир Недев се включи с коментар по темата ни днес.

"Общината е предприела съответните мерки и е предупредила собствениците да поддържат сградите в добро и неопасно състояние. Такава е сградата на бившото военно окръжие в Лом. В промишлената зона също има изоставени сгради, но те са по-отдалечени и не са толкова опасни."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20