Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой коктейл оправя "разбито сърце"?

22
Цветослав Георгиев
Снимка: Колаж Радио Видин

Неговото име е Цветослав  Георгиев. Той е 26-годишен, живее в Лом и работи като барман. Чувства се господар на работното си място и това съвсем не е без покритие. 

Докато разговарях с него си зададох въпроса: "Всеки ли, който работи зад бара и приготвя напитки, има право да се нарече барман?". Да си барман не е това, което беше до сега, за да си на ниво трябва да имаш познания за алкохолните напитки, да умееш да ги смесваш и миксираш, да знаеш как да контактуваш с клиентите, да владееш чужди езици и много важно- да си артистичен! И още- да можеш да събираш погледите на клиентите и да си майстор на флеъра. Да владееш изкуството на арт капучино и арт лате. Винаги са добре дошли и някои музикални умения, като например да изпълниш песен в модерен стил.

Нашият гост отговаря на всички тези условия.Той е забърквал коктейли на политици, певци и известни хора.Той знае кой е любимият коктейл на президента Първанов, има рецепта за коктейл, който лекува любовна мъка, знае как да утеши и изслуша клиента. Учил се е от най-добрия в бранша в България и 4-ти в Лас Вегас, бармана Даниел Карвунски. Цветослав е минал през йерархията, по чиято стълбица трябва да мине всеки с амбицията да е добър в професията. В рамките на 10 години е бил сервитьор, управител, а от 4 години е барман .

"С жонглиране се занимавам още от дете, беше ми кеф да бъда като клоуните и да жонглираме топки и шишета. По-късно се срещнах с хора, които започнаха да ме въвеждат в бранша и така се запалих по жонглирането или както се казва на професионален език- флеър.

СнимкаКолко бутилки счупи докато се учеше да жонглираш?

"Нито една, защото се обучавах върху мека настилка – трева, гума, матраци. След това, точно когато мислиш, че си готов, се сблъскваш с другия проблем – притеснението от това ,че те гледат много хора Тогава се получават гафове, но мога да кажа, че съм счупил не повече от 3 бутилки. За мое щастие алкохолът в тях не беше много скъп. И обикновено флеърът не се прави с пълни бутилки."

От кого си се учил?

"Имах късмета да се уча от най-добрия в България, човекът който се е доказал и в света. Има 4-то място на състезание в Лас Вегас през 90-те години – това е Даниел Карвунски, който е абсолютен виртуоз в занаята. Аз имам голям респект към него! С него работехме заедно 3 години в един луксозен комплекс на морето. Беше ми шеф. Той има изключително развит нюх към всичко, свързано с професията. От него научих един доста скъпичък коктейл, любим на един от президентите ни, на президента Първанов – това е коктейлът "Луи XIII". Той се приготвя от малко "Дом Периньон", малко "Луи XIII"– кралят на коняците, черна перла и усмивка от хубава сервитьорка. Аз също съм му сервирал, вълнуващо е да не сбъркаш нещо, защото има охрана, ако изпуснеш табла или направиш подобен гаф, може да реагират, незнайно как…"

СнимкаОсвен с жонглиране Цветослав владее изкуството и на арт капучино и арт лате.

"Това ми е голяма страст, като малък много рисувах, сега гледам да влагам много въображение във всяко кафе. Много ме радва реакцията на клиентите. Рисувам усмивки, лица, анимационни герои, послания, т.нар. късметчета, вместо да са на хартийка, ги изписвам директно в чашата върху кафето. Често изписвам имена. В началото хората гледаха доста странно, защото този вид изкуство не е особено популярен в нашия край. Но после водят приятелки, за да ги изненадват, поръчват ми да им напиша името в чашата или телефонния им номер. Едно момче си беше харесало едно момиче и ме помоли да изпиша върху кафето й неговия телефонен номер, за да може тя да му се обади, ако реши… И такива приятни закачки. Опитвам се по този начин да покажа на хората, че заведенията не са места, в които можеш само да се напиеш, в тях можеше да видиш много неща, които да радват окото."

СнимкаТи си доста талантлив, защо избра Лом? Имаш възможност да се реализираш на много места, включително и в чужбина?

"Избрах Лом, именно защото е малък град, в който мога едновременно да работя и да си почивам. По морете, примерно, обслужвах на ден до 300-400 човека, а тук хората са много по-малко, натоварването е друго, приятно е. Аз съм роден в Лом и до сега не бях живял тук. След 26 години реших да се прибера и да видя как е. Рано или късно човек трябва да си намери местенце и там, където си роден, е най-правилното място."

Всички знаем ,че добрият барман е и добър изповедник, психолог, та какво споделят хората с теб?

"Едни не се доверяват, други ми се предоверяват. Понякога ги съветвам нещо и по-късно разбирам, че са направили точно това. Барманът често е и личен психоаналитик. Така хората съчетават полезното с приятното- хем си пийват, хем свалят товара от плещите си."

Кой коктейл оправя "разбито сърце"?

"При разбито сърце обикновено си поръчват не коктейли, а шотове и след 20-ата минута забравят, че са имали проблеми."

СнимкаКолко шота са необходими, за да "се стабилизираш"?

"Не повече от два шота. А най-добрият коктейл "за отскок", при който настроението се възвръща след всяка една лична или семейна драма, е "Лонг Айлънд Айс Тий"– включва водка, текила, ром, джин, лимонов сок, Кока-Кола и лед на кубчета– гарантира настроение"- разказва с усмивка Цветослав и след това най-чаровно и искрено си признава, че дамите са тези, които споделят с него повече от мъжете, като дава скромното обяснение за това:

"Просто съм много чаровен и симпатичен. А жените имат нужда да споделят– оплакват се от мъжете си, от приятелите си, от любовници, от други жени. Съветите тук трябва да са много деликатни- "Поговори отново с него, дай му втори шанс…" Най-важното в случая е да закрепиш отново самочувствието на човек!"

Накрая разговорът завършва с коктейл и с признанието:

"Не мога да кажа, че съм на някакво супер ниво, но обичам да заимствам от най-добрите хора в професията!"

Умението да жонглира и с много дейности едновременно, Цветослав показа и по време на интервюто, като не спря да обслужва клиенти и да зарежда бара.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50