Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рождественски благослов на Видинския митрополит Дометиан

Снимка: Видинска света митрополия

"Слава във висините Богу и на земята мир,

между човеците благоволение"


/Лук. 2:14/

Възлюбени в Господа братя и сестри, скъпи любомъдри поклонници на Младенеца Христос,

Отново сърцата ни тържествуват и заедно с ангелите в съзвучие с рождественския камбанен звън издигат глас пеейки и възпявайки "Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение" /Лук. 2:14/. "По благодатта на Бог-Отец Eдинородният Син и божествено Слово Божие, Който е в недрата на Отца, единосъщен с Отца и Светия Дух, предвечният и съвършен Бог, Който е безначален, снизхожда към нас като Негови чеда, ставайки напълно човек, и извършва онова, което е по-ново от всичко ново, единственото ново нещо под слънцето" (Точно изложение на Православната вяра). Това въплъщение на Сина Божи е не просто символично, както въплъщенията на многобройните богове в митологията; то е реалност, една наистина нова реалност, единственото ново нещо под слънцето, което е станало в конкретен исторически момент по време на управлението на император Октавиан Август, сред един богоизбран народ, от дома и рода Давидов (Лук. 2:4),  а именно Витлеем Иудейски, със спасителна цел, да достигаме съвършенство, като образ и подобие на Бога.

Събитието на въплъщението на Божието Слово ни дава възможност да достигнем крайните предели на нашата природа, които не се отъждествяват нито с "доброто и красивото" на древните елини и "правдата" на философите, нито със спокойствието на будистката "нирвана" и трансцеденталната "съдба" - "карма" чрез предполагаеми неспирни изменения във формата на живота, нито пък с някаква "хармония" на смятаните за противоречиви елементи на някаква въображаема "жизнена енергия" или нещо друго подобно.

Христовото Рождество не ни обещава някакво мъгляво блаженство или абстрактна вечност; то поставя "в нашите ръце" потенциала за лично участие в свещения живот и любов на Бога в едно безкрайно духовно възрастване. То ни дава възможност не само "да получим осиновение" (Гал. 4:5), но също и да станем "участници в божественото естество" (2 Петр. 1:4).

И когато днес, изправени пред света с цялото му величие и блясък, чудейки се как да живеем, как да се спасяваме, пътят е един и той е Христос. Целият християнски род сега се обръща към един Младенец, към Дете, Което лежи в ясли, за да покаже на света, че това "е безумство за ония, които гинат, а за нас, които се спасяваме, е сила Божия". (1Кор.1:18) Този Младенец за всяка една християнска душа е вдъхновение за живот, защото: "В Него имаше живот, и животът беше светлината на човеците". (Йоан 1:4) Това е нашата вяра, това е нашата надежда, това е и нашата любов, без които не можем да живеем, не можем да съществуваме. Христос каза: "Аз съм пътят и истината и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене" /Йоан 14:6/. Без Него, човечеството не може да живее и преуспява, защото животът е в Него, спасението е в Него. На това ни учи Рождество Христово, да бъдем свободни, да бъдем личности в Христа - Богомладенеца.

Сега, когато се обръщаме към Светлината-Христос, нека подражаваме на призива Му, по думите на св. ап. Павел "защото плодът на Духа се състои във всяка доброта, правда и истина" /Ефесяни 5:9/ Човечеството има нужда да живее в доброта, в правда, в истина, а тези ги няма без Христос. Тогава тези житейски добродетели ще бъдат спасителни и вдъхновяващи човешките същества, когато прозрем и приемем в сърцата си лежащия днес в ясли Младенец-Христос, приемем го в нас и създадем жилище у нас, в което Той да живее. Към това в този момент сме призовани и от Светата Църква, подтикнати да придобиваме не земното, а вечното, не тленното, а нетленното, да събираме богатство не на земята, а на небето за вечността.

Светата Църква няма да престане да възвестява- с цялата сила, придобита през нейния над двухилядолетен опит- че Младенецът, Който лежи във Витлеемските ясли, е "упование на всички земни краища", Словото и целта на живота, изкуплението, изпратено от Бога на Неговия народ, тоест на целия свят, за всички човеци и времена.

Споделяйки тази блага вест, нека, възлюбени в Господа братя и сестри с духовност, трезвост и мъдрост посрещнем Младенеца - Христос. Призовани от рождественския  камбанен звън да отидем в Божия храм и бъдем едно с Рождественската радост, да я носим в сърцата си, да знаем и помним, че великият и свят ден на Рождество - първенец и начало на всички празници - сипе зарите си, като приканва всеки от нас към духовно въздигане и среща с Вечния по дни, Който стана Младенец заради нас.

От все сърце поздравяваме любезните слушатели на Радио ВИДИН със Светлото Рождество Христово и настъпването на Новата 2016 година и молитвено им пожелаваме да бъдат озарени от светлината на Божествения Младенец, та да подражават на Божествената правда, мир и единство и бъдат достойни чеда на Бога и светата ни Родна Българска православна църква! Амин.

На многая и благая лета!

Честито Рождество Христово!!!

Щастлива Нова 2016 година!

С неизменна в Богомладенеца обич,
Снимка
+ Видински митрополит Дометиан


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40