Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитат паметта на загиналите 17 партизани край село Макреш

макреш паметник братска могила на български партизани
Снимка: РАДИО ВИДИН

Ежегодният помен за загиналите 17 партизани след сражения в местността "Вълчешки дол" ще бъде отбелязан тази година на 16 януари- събота. Това каза за Радио Видин Димитър Тодоров, член на Антифашисткия съюз и един от организаторите на проявата:

" В 9 часа тръгват автобусите от жп гара Видин. В 10 часа започва поднасянето на венци и цветя пред бюстовете на загиналите партизани на площада на Макреш. След това ще има кратка програма, слово за техния подвиг. Една малка част младежи, поради лошото време и недобрите условия ще се качат до месността "Дзебляка", където е паметника на загиналите и ще поднесат венци и цветя. Очакваме да дойдат лично председателя на Националния съвет на БСП Михаил Миков, народни представители и на БСП и на "Лява България", кметове на общини, председатели на Общински съвети, много граждани, които традиционно се събират всяка година на тази дата, или на истинската дата - 17 януари. Но сега по технически причини го изместваме с един ден по-рано."

10 мъже от партизанския отряд "Георги Бенковски” са намерили гибелта си след тридневни сражения в местността "Вълчешки дол". Боевете се водят на 17,18 и 19 януари 1944 година. 7 загиват край днешното село Гранитово. Тогава телата на загиналите са изложени на показ на площада. В село Макреш са издигнати паметници на всичките 17 жертви. Мемориал има и близо до мястото на сраженията. Традиция е всяка година потомци на загиналите, представители на БСП и местни хора да поднасят цветя пред паметниците в селото, след което се отправят на няколко километров поход до местността "Дзебляка" близо до Вълчешки дол.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет в Лом с извънредно заседание

Общинските съветници в Лом ще заседават извънредно в понеделник, 8 юли. Местният парламент ще обсъди внесената от кмета Цветан Петров докладна записка за кандидатстване на Общината с проектно предложение за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детска градина №2 "Червената шапчица" и детска ясла №2 в Лом. Предвижда се да бъде направен..

публикувано на 07.07.24 в 09:30

Детска академия за спорт и превенция откриха в Кула

Детска та  академия  цели ч рез игрови ситуации децата да се запознаят с теми за безопасността на движението, трафика на хора, спазването на обществения ред,  безопасно то  сърфиране в интернет , п ревенция на употреба и зл оупотреба с наркотични вещества, м естно културно насл едство и етнография, спортно лято , екологични инициативи  и..

публикувано на 07.07.24 в 09:21

Кметът на Враца провери строителството на Е-79 край Мездра

Кметът на Община Враца Калин Каменов припомни, че хората в Северозапада очакват скоростния път между Видин и София да бъде довършен в обещаните от строителите срокове, независимо от сътресенията в държавата. Градоначалникът провери как върви работата в отсечката между Мездра и Ботевград.  По думите на Каменов и по двата лота на скоростния път се работи..

публикувано на 07.07.24 в 09:04

Ремонтират водопроводната мрежа в ломското село Трайково

Обявената от Община Лом процедура за "Изграждане и рехабилитация на водопровод в село Трайково" все още не е приключила. Крайният срок за подаване на заявления с необходимата документация за участие в процедурата е 15 юли т.г. Близо 6 300 000 лева без ДДС е прогнозната стойност на строително-монтажните работи и всички допълнителни дейности...

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03

Пръскат срещу комари, кърлежи и бълхи в община Лом

От 8 до 10 юли 2024 г. , при подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/сек., от 20.30 ч. до приключване, но не по-късно от 06:00 ч., ще се проведе наземно третиране срещу комари чрез комбиниран метод на студен и топъл аерозол в града и селата на територията на община Лом. Ще се използват препаратите: "Ротрин 100“, в..

публикувано на 06.07.24 в 14:25