Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежка зимна обстановка в Северозапада

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посети Враца и обсъди с кмета на Общината Калин Каменов усложнената ситуация в града. Двамата ще бъдат в непрекъсната комуникация до пълното възстановяване на авариите в електрозахранването в населените места от общината.

Общо 26 населени места са частично или изцяло без електрозахранване в община Видин, стана ясно след проведена работна среща в неделния ден под ръководството на кмета Огнян Ценков.

"Работата на машините е затруднена", информира управителят на общинското звено по чистота във Видин Красимир Попов.

"Където е възможно, ще чистим", каза той и поясни, че работата на екипите е започнала още в 2 след полунощ.

Общо 11 машини -цялата налична снегопочистваща техника на БКС, обработват улиците във Враца, от 17 часа през вчерашния ден. Тази сутрин, в почистването са включени и 17 машини на външни фирми, информираха от общината. Обработени са централните булеварди и основните пътни артерии в града. Снежната покривка е 40 сантиметра, информира Жоро Александров. Без електрозахранване са селата Паволче, Челопек, Тишевица и Мраморен. Трудно проходим е пътя до ски пистите край хижа "Пършевица".

Лавина падна на Петрохан. Над 120 линейни метра снежна маса ще бъдат отстранени от пътното платно с помощта на роторна машина. Обходният маршрут е по АМ "Хемус" и пътя Враца - Монтана.

Над 30 сантиметра е снежната покривка в Мездра, образуват се преспи. Ток няма в почти цялата община, предаде сътрудникът на радио Видин Петко Котларски.

Зимен ад е и в община Лом. Приоритетно се чистят подходите към болницата, пожарната, полицията, училищата, социални заведения и детски градини. Заради усложнената обстановка няколко села от общината са без ток и вода. В момента без електрозахранване са селата Сливата, Орсоя, Добридол, Трайково и Станево, както и кварталите „Младеново” и „Моминброд”. В Ковачица електричеството е възстановено, а пътят до Лом е проходим при зимни условия, съобщи сътрудникът ни Владимир Недев.

Затворен е пътят Сталийска махала - Багачина, а участъкът до Комощица се почиства усилено. Заради лошото време има скъсани проводници по възлови кръстовища и пътни участъци в населени места.

От ВиК - Монтана съобщават, че има вероятност да бъде нарушено водоподаването на Лом и на населени места от общината, заради аварирал трафопост в района на помпената станция край село Добри дол. До този момент без вода са Орсоя, Сливата, Добри дол и Трайково, а в Замфир водоподаването е спряно частично. В селото има скъсани проводници на възлови участъци и кръстовища.

Около 2 000 машини почистват Републиканските пътища в страната. От началото на снеговалежа досега над 2500 души от пътноподдържащите фирми и областните пътни управления работят денонощно, за да се обработят пътищата и да се осигури пътуването по пътната мрежа след обилния снеговалеж. Над 1000 обаждания са приели дежурните в Ситуационния център на Агенция „Пътна инфраструктура“ до днес на обяд. Поради свръхпотребление към приложението LIMA и интернет страницата на АПИ, има временни затруднения с интернет достъпа. IT експертите работят за разрешаването им.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Гимназията по туризъм във Видин беше домакин на гости от Румъния

Международна среща, посветена на Европейския ден на езиците -26 септември, и Международния ден на учителя - 5 октомври, се проведе във Видин . Домакин е Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев", а нейни гости са преподаватели и ученици от Дробета-Турну Северин, Румъния. Във видинската гимназия в момента се изучават руски, френски и..

публикувано на 05.10.24 в 14:59

Група за стари градски песни "Мездрея" на национален фестивал

Изпълнители от Група за стари градски песни "Мездрея" ще участват в Националния фестивал за стари градски и шлагерни песни "В прегръдката на Танголита" . Фестивалът се провежда в Нова Загора и тази година ще е второто му издание. Той има конкурсен характер и в него ще участват непрофесионални вокални изпълнители над 18 години в три категории -..

публикувано на 05.10.24 в 14:43

Сградата на Община Враца ще бъде осветена в зелено

Сградата на Община Враца ще бъде осветена в зелено тази вечер, съобщиха от местната управа.  По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията, сградата на администрацията ще бъде  осветена в зелено на 5 октомври от 19:15 часа. Инициативата се осъществява съвместно с Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и цели популяризирането в..

публикувано на 05.10.24 в 12:35

Ремонтират улици в община Борован

В Община Борован върви работата по изпълнение на инфраструктурния проект за "Ремонт и рехабилитация на улици в Oбщина Борован".  На 2 септември е открита строителната площадка и ремонтните дейности по населените места. По проекта се предвижда да се извърши реконструкция и рехабилитация на следните улици: село Борован – ул. "Тошка Петрова' ;..

публикувано на 05.10.24 в 10:00

Маркови дрехи за благотворителност ще продават в Монтана

Маркови дрехи на достъпни цени ще се предлагат в Монтана. Идеята е на инфлуенсърките Йоана Димитрова, Ивомила Петкова, Ванеса Кьосина и Симона Колева. Певицата Йоана Димитрова е от Монтана, финалист в популярен музикален формат. В момента Йоана гледа едногодишната си дъщеричка. Подобен базар се организира за първи път в Монтана "Ще продаваме..

публикувано на 05.10.24 в 09:35

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани в област Враца

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани във Враца и областта от Сдружението за модерна търговия. Организацията обединява едни от най-големите търговски вериги, които притежават над 750 обекта с близо 24 000 служители в цяла България.  Компаниите от сдружението оперират в сферата на бързо оборотните стоки, бяла и черна техника, продукти за..

публикувано на 05.10.24 в 09:16

Ивелина Йосифова: Да си учител не е лесно

На 5 октомври отбелязваме Международния ден на учителя. Чества се в знак на почит към приноса на учителите за развитието на обществото.  Учителската професия е сбъдната мечта за 26-годишната Ивелина Йосифова, която е най-младият учител в  област Монтана. От тази есен преподава в езиковата гимназия в града.  "За пръв път преподавам тази година..

публикувано на 05.10.24 в 08:30