Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Когато се стремиш към нещо, го гониш докрай"- Боряна Борисова, гост в "Калейдоскоп"

Боряна- момичето с усмихнати очи и железен дух

Боряна Борисова: "Удивително е да осъзнаеш, че ти си причината цялата зала да е на крака и да слуша химна на твоята България"

13
Снимка: Колаж Ваня Минева, Снимки: Боряна Борисова, личен архив

Днес в нашия Северозападен сборник с истории за живота ви срещаме с Боряна Борисова. Тя още няма навършени 18 години, но вече има своя визитка с ясни и точни контури- за близки, приятели и съперници тя е момичето с красива усмивка и железен дух.

Боряна Цветкова Борисова е родена на 11 март 1998 година във Видин
. Първите си стъпки в спорта прави на 6-годишна възраст. По свое желание избира да се занимава с карате при треньора Вартан Папикян, във видинския едноименен клуб. От октомври 2010 година започва редовно да посещава тренировките в клуб "Борба, самбо, джудо" във Видин, при треньорите Габриела Кирилова и Пламен Петров, като през това време е и ученичка във видинското училище по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий". От септември 2014 година Боряна избра да продължи образованието си и развитието си като състезател в спортното училище "Димитър Рохов" в Сливен, при треньора Стоян Димитров.

Боряна Борисова, личен архивС Боряна си говорим за това доколко човек сам прави важните избори в живота, или природните му заложби и житейските обстоятелства му подсказват какви решения да взема; за спорта- като начин на живот, човешка философия и поведение; за мечтите; за силата на духа, която спортът възпитава и за силата на любовта на близките, която Боряна чувства във всеки миг от живота си; за дадената навреме подкрепа; за приятелствата и съперничествата; за мъдростта да се осмислят загубите в спорта като уроци как човек да продължи да работи и да се развива; за носталгията по Видин; за училището, учителите и уроците, които трябва мирно да съжителстват със спортната кариера на един национален състезател; за малките почивки с приятели, музика и смях; за това, какво чувства човек, когато е на почетната стълбичка в края на поредното международно състезание...

"Удивително е да осъзнаеш, че ти си причината цялата зала да е на крака и да слуша химна на България", признава ми Боряна с блеснали очи.

"Боряна е боец", признават нейните родители и застават зад всяко решение на своето смело момиче, защото знаят, че тя добре обмисля всеки следващ ход. А специалистите вече са я натоварили с тежката отговорност на прогнозите, че в нея виждат приемник на златното момиче на България Станка Златева. За сега Боряна Борисова е състезател по трите вида спорт- борба, самбо и джудо. Но навърши ли 18 години, ще трябва да избира- защото според нейните треньори натоварванията ще стават все по-големи и няма да е оправдано трите спорта да продължават да вървят заедно.

"Станка Златева е моят идол още от дете. Винаги съм й се възхищавала. Въпреки всичките успехи, които е постигнала, тя е един много земен човек. Бих казала, че не познавам по-земен човек от нея. Бях много щастлива, когато се запознах лично с нея. Беше много вълнуващо. Треньорите ме съветват да обърна най-много внимание на борбата. Аз, да си призная, най-много си обичам джудото. И самбото си го обичам. Борбата ми е най-нова, но най-добре се представям там. Зная, че моментът е настъпил да взема решение. Трудно ми е. Но ще трябва да взема окончателно решение в най-скоро време", признава Боряна Борисова.

Боряна Борисова, личен архивПоследната година е била за Боряна много натоварена като състезателен календар. А не трябва да забравяме, че тя все пак е и ученичка...

"Да, тежко е. Понякога е много тежко. Но когато се стремиш към нещо, го гониш докрай", лаконична е Боряна. А как се чувства след загуба?

"Яд ме е. На мен си ме е яд, когато съм допуснала грешки и те са станали причина да загубя. Но има и случаи, в които е ясно, че съперникът ти е много по-добър от теб, по-техничен, по-опитен. Ти знаеш, че си дал всичко от себе си. Борил си се на 100%, борил си се до край, но въпреки това си загубил... Тогава гледам на загубата като на урок- все пак това е едно състезание от многото, на които съм била и ще бъда. Стремя се да извлека поуки- да разбера над какво още трябва да работя- сила, техника, бързина... Важното е да се научиш да преодоляваш загубата и да гледаш напред", казва Боряна.

Боряна Борисова учи и тренира в Сливен, но сърцето й е винаги тук- в родния край.

"У дома си е най-хубаво. При семейството ми. Ходя, където ходя, но у дома си е най-хубаво! Обичам си го Видин. При всяка възможност гледам да си отскоча насам... Обичам да се виждам с приятели. Обичам да се разхождам, сутрин да тичам по дигата край реката", казва с носталгия Боряна. И признава, че за нея това е най-добрият начин за възстановяване след тежки състезания. За близките цели споделя:

Боряна Борисова, личен архив"Целта ми е да взема медали в моята възрастова група в борбата- при девойките- медал от европейско, медал от световно. Искам да видя как ще се развия, защото мисля, че борбата е спортът за мен. Да чуеш химна на България- това е мечтата на всеки спортист. Това е най-уникалното преживяване, което може да ти се случи! Да си на върха на стълбичката, да видиш знамето, да знаеш, че ти си България в този миг. Удивително е да осъзнаеш, че ти си причината цялата зала да е на крака и да слуша химна на твоята България. Защото ние сме наистина един велик народ. Ние сме бойци, въпреки положението, в което е сега нашата държава. България е много красива. Ние имаме уникална природа. Била съм в много страни. Няма такова красиво място като България. Да, имат условия. Имат пари. Но парите не купуват най-важните неща. А най-важните неща са приятелството и семейството."

Боряна Борисова си поставя цели и работи за тях. А нейните родители я подкрепят да продължи спортната си кариера, въпреки, че е далече от Видин. Труден ли е този избор за една майка- да приеме, че няма случайни неща и че пътят на нейното дете я отдалечава от нея- питам Павлина Борисова.

Колаж от усмивките на Боряна

"Трудно е. Но аз зная, ние вече знаем, че няма случайни неща. Аз и баща й сме зад нея, нашето семейство е зад нея. Мъчно ни е, че не си е при нас, но това е нейният път и ние няма да я спираме. Искаме само да няма сериозни контузии, да не се предава, да върви напред и да не забравя никога откъде е тръгнала, да не забравя хората, които са й помагали и й помагат", пожела на своето силно момиче Павлина Борисова.

Успех, Боряна! Казваме и ние от Радио ВИДИН.

Статистика на постиженията на БОРЯНА ЦВЕТКОВА БОРИСОВА по години:
·  2010 г.: Печели първия си сребърен медал на Международния коледен турнир по джудо във Видин.
·  2011 г.: На републикански и международни състезания по самбо и джудо печели 5 златни медала, 5 сребърни медала и 2 бронзови медала.
·  2012 г.: На републикански и международни състезания по самбо и джудо печели 12 златни медала и 5 сребърни медала. За спечелените отличия е класирана на 8-мо място в Топ 10 на спортистите на Видин за същата година.

·  2013 г.: На републикански и международни състезания по самбо и джудо печели 12 златни медала и 3 сребърни медала. На Балканското първенство за кадети по джудо в Македония печели сребърен медал. На Европейското първенство по самбо в Рига печели златен медал и става европейска шампионка за 2013 година. Успехите й я класират на 6-то място в Топ 10 на спортистите на Видин.

·  2014 г.: На републикански състезания по джудо, самбо и борба печели общо 7 златни медала: Джудо- 4 златни медала в 4 възрастови групи (до 18 години; до 20 години; до 23 години и за жени); Самбо- 3 златни медала в 3 възрастови групи (при 15-16 годишните; при 17-18 годишните и при 19-20 годишните); Борба- 1 златен медал при кадетките. Боряна Борисова е осемкратна републиканска шампионка в спортовете джудо, самбо и борба за 2014 година. От международни състезания по самбо и джудо печели още 8 златни медала, а от Балканиадата по джудо в Гърция се завръща с един сребърен медал. На международен турнир по джудо в Турну Северин, Румъния, през август същата година, Боряна се бори в три възрастови групи и в по две категории за всяка възрастова група:  кадетки (70кг. и +70кг.); девойки до 20 години (70кг. и 78кг.);  девойки до 23 години (70кг. и 78кг.). За два дни тя се състезава общо в 17 срещи като печели 5 златни медала и 1 сребърен при жените. Представянето й толкова впечатлява съдиите и треньорите, че организаторите специално учредяват награда за нея- Купа за най-резултатно момиче в турнира. През същата година на Световното първенство по самбо в Южна Корея за девойки до 20 години (в категория -75кг.) заема пето място. На Световното първенство по самбо за кадети в Кипър до 18 години печели бронзов медал. Боряна Борисова е спортист №2 в класацията Топ 10 на Видин за 2014 година.

·  2015 г.: От републикански първенства по джудо Боряна печели 4 златни медала, в четири възрастови групи: кадетки (-70кг. и +70кг.);  девойки до 20 години (70кг. и 78кг.);  девойки до 23 години (70кг. и 78кг.) и при жените. В самбото- 2 златни медала в две  възрастови групи: девойки до 18 години (70кг. и -72кг.)  и до 20 години (-70кг. и -72кг.). През същата година тя печели и 1 златен медал по борба при кадетите. Боряна Борисова е седемкратна републиканска шампионка в трите спорта- самбо, джудо и борба за 2015 година. На състезанията за Европейската купа по джудо в Загребпечели сребъренмедал. На Европейското първенство по самбо  за девойкив Нови Сад, Сърбия, печели златен медал и става европейска шампионка за втори път. През същата година участва и на Европейското първенство по джудо в България, а също на Европейския младежки олимпийски фестивал в Тбилиси (Грузия). На Световното първенство по борба за кадети  в Сараево през август 2015 година (второто голямо състезание по борба, в което взема участие) печели бронзов медал. На Балканското първенство по борба в град Бурса, Турция през октомври печели златен медал в категория до 70кг. За 2015 година Боряна е шеста в топ 10 на спортистите на Сливен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50