Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 февруари 2016 година

Снимка: Полина Тодорова

39% от гласувалите през последната седмица в анкетата на уеб страницата на Радио ВИДИН поставиха слаба оценка на кмета Огнян Ценков за 100-те му дни на власт. 595 са отчетените гласове в анкетата "Оценете първите 100 дни на видинския кмет Огнян Ценков". От тях 232 са за "слаба оценка" на управника. 15 % от вота са на другия полюс. 91 са отличните оценки за Огнян Ценков. 223 гласа са за "справя се добре". Това е 38 % от вота. 8 на сто нямат мнение по въпроса. Анкетата ни не претендира за представителност в социологическия смисъл на това понятие.

"Програмите, съфинансирани със средства от ЕС - проблеми, научени уроци, перспективи"- това беше темата на изнесеното във Враца заседание на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Председателят на структурата Светлин Танчев обобщи, че изнесените заседания ще продължат да се провеждат в регион Северозапад, за да се съдейства максимално на общините при усвояване на европейските средства и кандидатстване по проекти.

Подадените проектни предложения от българска страна в сектор "Транспорт" по втората покана на Механизма за свързана Европа са на обща стойност 430 млн. евро. Три проекта на обща стойност 10 млн. евро са подадени във водния сектор. Сред тях е проектът "Vidin Connect", който включва провеждане на предпроектно проучване за изграждане на интермодален терминал в град Видин. Резултатите от оценката на проектите се очаква да бъдат обявени в средата на годината.

Нерегламентираните сметища в страната намаляват. Това съобщи заместник министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Регионалните еко-инспекци трябва да представят графици за предстоящите през март и април проверки по реките до края на месеца. Това е разпоредено от министъра на околната среда Ивелина Василева във връзка с пролетното снеготопене. Местната власт събира, транспортира и третира отпадъците по нов начин. Предвидената в закона глоба за кмет, който не се е съобразил с изискването за премахването на незаконно сметище, е от 2 000 до 20 000 лева.

Редовното февруарско заседание на Общинския съвет в Мездра, което ще се проведе на 25 февруари, ще стартира с проект за дневен ред от 16 точки. Общинските съветници ще трябва да обсъдят и приемат най-напред 3 отчета - на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните за 2015 година и на дейността на "Европроект" ООД за последното тримесечие на 2015 година и за цялата изминала година. Следващите точки са за промяна в предишно решение, чрез което на Спелеоклуб - Мездра се предоставят помещения за безвъзмездно ползване за срок от 3 години, определяне на представител на Общината за Общото събрание на ВиК -Враца, определяне на общинските съветници за участие в група за наблюдение на изпълнението на Общински план за развитие на община Мездра 2014 - 2020 година и промяна в състава на някои комисии, произтичащи поради встъпване в длъжност на нов общински съветник от групата на АБВ. Местните сенатори ще трябва да гласуват разрешения за промяна в Подробни устройствени планове и предоставяне на земи, мери и пасища от общинския поземлен фонд. Общинските съветници ще трябва да вземат решение за предоставяне на базите на стадион "Локомотив" за безвъзмездно ползване от спортните клубове в общината и отпускането на сума от 1000 лева за подпомагане на създаването  на художествен филм за Христо Ботев. Началото на заседанието е в 16 часа.

Заместник кметът на Община Берковица Радослав Найденов връчи трудовите договори на 10 социални работници. Общо подадените заявления за потребители са 98, а 82-ма ще са социални работници. Те ще предоставят услуги за хората с невъзможност за самообслужване и с увреждания. Средствата за социални дейности в бюджета на община Берковица са приоритет. Те са нараснали в пъти през последните години, очаква се още да се увеличават.

45 млади хора са започнали работа в община Оряхово. Младежите имат наставници, които притежават професионален опит по същата професия. "В зависимост от потребностите на Общината сме определили сферата, в която ще работят. Имаме охранители, озеленители и помощник строители. Това е начин тези хора да заявят себе си като отговорни млади хора", каза Христина Цонева от Община Оряхово. 84 души са кандидатствали за работа. От тях 45 са одобрените по проекта "Обучение и заетост за млади хора". Те ще работят в град Оряхово и селата Лесковец, Селановци и Остров през следващите 6 месеца. Възнаграждението, което ще получат, е в размер на минималната работна заплата.

Учение на тема "Защита при наводнения" предстои да се проведе от 10-и до 13-и март в Монтана, съобщиха от полицията. Международните екипи от 6 европейски държави, сред които и България, ще проведат тренировъчни дейности на полигона на пожарната, язовири в областта и помпената станция в село Долни Цибър.

Община Козлодуй набира членове за сформиране на доброволно формирование. Групата се създава на териториален принцип, за самостоятелни действия и/или за подпомагане при предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации. Доброволците ще преминат обучение. Кандидатите за доброволци могат да намерят повече подробности на сайта на общината и в Информационен център на Община Козлодуй.

Първата паралелка за дуално обучение се създава в Плевен. Приетите ще се обучават за професия електротехник. Желаещите ученици трябва да имат завършено основно образование. Те ще бъдат подбрани до есента в Професионалната гимназия по механо-електротехника в областния център.

Довършват асфалтирането на четвъртокласната пътна мрежа към видинското село Делейна. И подмяната на водопроводната система се очаква да бъде завършена там, обясни кметът Людмил Якимов. Ремонт предстои на покрива на читалището. Местната църква "Свети Георги" е обновена преди две години по проект, похвали се още Людмил Якимов.

Професионалната гимназия по селско стопанство в град Дунавци става общинска от 1 август. Промяната е заложена в новия Закон за училищното и предучилищното образование, който влиза в сила от тази дата. Гимназията предлага прием в направление "Селско стопанство" по професиите "Монтьор на селскостопанска техника" и "Лозаровинар" за новата учебна година. Двете професии ще се изучават в една паралелка, с прием след завършен 8 клас. Растящата нужда от подготвени кадри за лозаровинарското производство е един от мотивите в държавния план-прием отново да бъде заложено обучение на лозаровинари, обясниха от Регионалния инспекторат по образованието във Видин.

Млади доброволци помагат на сдружението "Анимал хелп" във Враца. Това съобщи Деница Гройчева от организацията за защита на животните. "Познаваме се с тях отдавна. Те много обичат животните, познават кучетата от улицата, защото хранят много бездомни животни, грижат се за тях, разхождат ги на поводи, социализират ги", каза Деница Гройчева от сдружението. Доброволците помагат и при намирането на домове на безстопанствените четириноги. Най- активни от доброволците са Алекс, Капка и Мими, допълни Деница Гройчева.

Млякото и млечните продукти като храна и възможност за бизнес представиха ученици от Професионалната гимназия "Професор д-р Асен Златаров" във Видин пред деца от детските градини и ученици. Инициативата получи финансова подкрепа от Младежка банка на сдружение "Активно общество".

Общинският съвет по наркотични вещества във Видин, съвместно с Регионалния инспекторат по образованието обявиха конкурс за рисунка на тема "Вредата от употребата на алкохол при тийнейджърите". Съревнованието се организира във връзка с месеца за трезвеност- месец февруари. Подробности за него научаваме от председателя на Съвета по зависимостите Красимира Елисеева: "В конкурса могат да участват деца от 5-и до 12-и клас от всички училища на област Видин, като рисунките трябва да бъдат изпълнени на лист, с големина А4. Свободна техника. Могат да бъдат екип от двама ученици или индивидуално. Надписът трябва да съдържа трите имена на ученика, класа, училището, населеното място и да бъде поставен в долния десен ъгъл на гърба на рисунката. Остана много малко време - до 25.02.2016 година очакваме тези рисунки. Ще направим комисия. А този, който спечели - неговата рисунка ще бъде на кориците на тетрадки, които ще направим за учениците. С това целим да повишим информираността на младите хора. Да знаят повече за вредата при употребата на алкохол." Рисунките се събират на 13-ия етаж в сградата на Община Видин, стая 4- Общински съвет по наркотични вещества.

Общинският съвет във Вършец ще подпомогне клуба по конен спорт в града. Средствата ще бъдат отпуснати на следващото заседание, каза председателят на местния парламент Анатоли Димитров. Общинският съвет във Вършец е отделил 20 000 лева за спортните клубове през 2016 година.


Младежкият дом в Монтана ще излъчи безплатно филма "Героите на Шипка". Прожекцията ще се състои на 3 март, от 13 ч., след концерта на Общината, посветен на Националния празник, съобщават от институцията. Лентата, създадена през 1954 г., е вдъхновена от поемата на Иван Вазов "Опълченците на Шипка". Руски и български актьори участват в нея. Филмът е предоставен от Руския културно-информационен център в София, допълват от Младежкия дом.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе.  Според прогнозата на НИМХ след обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки...

публикувано на 02.07.24 в 08:15

Наградиха млади актьори от Враца

Талантливи млади актьори от Враца получиха признание в Русе, където през почивните дни се проведе фестивалът "Климент Михайлов" .  Актьорската школа "Театрална зона" получи специалната награда на журито за спектакъла си " Играем Чехов" . Отличието за главна мъжка роля отиде при Николай Димитров, Анди Иванов и Никола Асенов, а за поддържаща женска..

публикувано на 02.07.24 в 07:50

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51