Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетта настъпва- влизаме в овощните градини

Снимка: Радио ВИДИН


Силните жени в земеделието- една от темите в "Земята, която ни храни". От няколко години начело на Националната асоциация на зърнопроизводителите стоят три борбени жени. Асоциацията е една добре организирана и стройна структура, която със зъби и нокти защитава интересите на своите членове. Асоциацията е постоянен партньор в диалога с изпълнителната и законодателната власт по въпроси, които касаят земеделието- не само в сектор зърнопроизводство. Спор няма- думата на Националната асоциация на зърнопроизводителите се чува.

"Това не е без участието на жените, защото ние, жените сме по-организирани и по-търпеливи. Ние не сме толкова силни,  колкото мъжете, но притежаваме качеств, които липсват на мъжете в бизнеса- ние сме по-способни да се занимаваме с досадните бюрократични неща"- това признава Мариела Йорданова, зам. председател на Асоциацията.

СнимкаТази година Асоциацията навършва 10 години от своето създаване. Мариела Йорданова е зам.председател  и заедно с досегашния председател- Румяна Ангелова и изпълнителния директор Наталия Тодорова, стоят начело на най-стройната, организирана и работеща структура в сферата на земеделието. През всички тези години Асоциацията е участвала в не една и две битки, с които са отстоявали интересите на целия бранш.

"Искаме земеделието да е успешно и по-справедливо, да имаме устойчиви правили... Това ни липсва- постоянно променяща се среда за работа, липса на устойчивост, липса на прогнозируемост... Ако днес преодоляваме една нормативна уредба, утре се е появила втора, после- трета, и усилията ни се изяждат в дребнотемие...В политиката на държавата за сектора й липсва основната цел, която гони... За съжаление, в новия програмен период на Програмата за развитие на селските райони зърнопроизводството не е приоритет, поставени сме в трудни и неконкурентни условия спрямо колегите ни от други европейски страни. Това обаче е и предизвикателство, което мобилизира организационния и експертния ни потенциал да минимализираме щетите от това пренебрегване на един добре структуриран и работещ бранш, макар вече и не толкова печеливш..."  


Последната битка, която поведе НАЗ е Декларацията, с която се противопоставят на публикуваните за обществено обсъждане на сайта на МРРБ промени в Наредбата за движение на земеделска техника по републиканските пътища. С промените се предвижда всички земеделски стопани, чиито трактори, тракторни ремаркета, комбайни и друга самоходна техника, независимо от нейните габарити, да плащат годишна такса, да осигуряват два съпровождащи автомобила и да се движат по републиканската пътна мрежа само в светлата част на деня.

В звуковия файл чуйте какви са мотивите към проекта на Наредбата и пълния текст на Декларацията от НАЗ, както и това- .
каква ще е следващата им битка...

Пролетта настъпва с пълна сила, а в овощните градини няма време за почивка. За да се получи реколта, трябва именно сега, в ранна пролет, да се положат известни усилия. Какви опасности дебнат и какви са първите грижи, които трябва да положат стопаните, за да си гарантират добра реколта- съветите са от Емил Балкански- гл.експерт в Служба "Съвети в земеделието".

Снимка"Растително-защитните мероприятия трябва да се спазват постоянно. Март месец се характеризира с някои основни пръскания в овощните градини. Костилковите видове се пръскат с препарати на медна основа, за да се унищожат съчмянката и къдравостта по прасковите. Семковите се пръскат с фунгициди против струпясване... Март месец е и времето, в което стопаните трябва да извършат и резитбите. Едните са за формиране, другите са за плододаване... Ако окапалата шума не е изчистена от есента, сега това непременно трябва да се направи, да се окопае около дръвчетата, да се варосат стволовете, за да се унищожат вредителите."


При резитбата е желателно активното сокодвиже­ние да не е започнало. Отстраняват се всички измръзна­ли и изсъхнали части на дърветата. При пръскане със съответните препарати е необходимо да се спазват някои изисквания - да се избере тихо и слънчево време, с температура на въздуха над 5°С. При засаждане важно е дръвчетата да са закупени от лицензирани разсадници. Още съвети за това как да си насадим дръвче-  чуйте в звуковия файл.  

Динамично и променливо време през март, температурите ще варират от минус пет до 25 градуса. Това, обаче, няма да попречи на работата на открито. Пролетта настъпва, с нея идва и времето за усилена земеделска работа. Пред Любо Андреев началникът на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана Леночка Ангелова, представи агропрогнозата за месец март.

"Благоприятна агро-метеорологична обстановка за развитието на всички селскостопански култури. Ще бъде топло, в еднометровия почвен слой има достатъчно влага за развитие на есенниците и овощните култури. При есенницитесе наблюдава фаза братене, а при овошките- набъбване на плодни пъпки, някои ранни видове са във фаза цъфтеж. Няма да има критични температури, които да изиграят лоша шега... При зимните прегледи не са установени повреди при житните...Времето ще благоприятсва и работата на открито- оран, подготовка на площи за ранна пролетна сеитба и резитба на овошки и лозя..."

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40