Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора и институции с грижа към природата

Снимка: Радио ВИДИН

В предаването "Еко Свят" днес говорим за щъркеловите гнезда. И още- как експерти от германската област Ортенау ще помагат на колегите си от Видин да се справят с последствията от ледолома миналата зима. Можем ли да удължим живота на вещите, които използваме ежедневно? Съвет ще ни дадат от екологичното сдружение "За Земята". Читалището от оряховското село Долни Вадин е отличено в тазгодишния конкурс по повод Световния ден на водата.

Посрещнахме пролетта- времето вече е малко по- топло, стана по- зелено около нас, дойдоха и пролетните птици. Щъркелите поправят гнездата и се готвят за предстоящия гнездови период. Едно от видинските села, в които вече дойдоха птиците, е село Костичовци. Там има 6 гнезда. Пернатите са дълго чакани гости от жителите на селото.

"Три двойки щъркели вече са се завърнали. Очакваме и другите. В село Костичовци имаме 6 двойки, които идват всяка година. Винаги, когато дойдат, има няколко дни лошо време. По студеното време през март бабите и дядовците познават, че ще дойдат щъркелите", каза кметският наместник на Костичовци Цветан Петров.

Гнездата на щъркелите вече са с метални решетки, повдигнати нависоко. Преди две години имаше инцидент. Тогава две гнезда паднаха на жиците и изгоряха. За нещастие, малките щъркелчета от едното гнездо не успяха да се спасят.

СнимкаЕлектроразпределителното дружество успя да обезопаси нови щъркелови гнезда тази зима. Инициативата е ежегодна.

"ЧЕЗ Разпределение България обезопаси нови 167 щъркелови гнезда тази зима чрез монтиране на платформи, специално конструирани да предпазват птиците от токов удар. Платформите са инсталирани на ключови места, така че едновременно да запазят живота на птиците и да намалят риска от възникване на аварийни ситуации по мрежата, обслужвана от компанията", каза Борислава Луканова, експерт в компанията.

През последните години дружеството е обезопасило около 360 гнезда на лицензионната си територия. Най-активно в тази област се работи във Видин, Козлодуй, Левски, Лом, Плевен, Гулянци, Белоградчик, Ловеч, Дупница и Сливница.

За опасни гнезда може да сигнализирате в компанията и специалистите ще се отзоват на всеки един сигнал за опасно щъркелово гнездо, което се нуждае от незабавни действия за безопасност на мрежата и защита на птиците.

Експертите по горите от германската област Ортенау помагат на колегите си от Видин да се справят с последствията от ледолома миналата зима. Те посетиха общините Белоградчик и Чупрене, които бяха засегнати от бедствието в края на 2014 година и представиха данни за състоянието на горските масиви. В Ортенау подобен проблем е имало преди 15 години, затова специалистите смятат, че с опита си могат да помогнат. Евалд Елзесер и Петер Шмидерер бяха във Видин по проекта "Шварцвалд отговаря за горите на Видин", който Видинската областна администрация реализира съвместно с управата на германската партньорска област Ортенау. Проектът е финансиран от Министерството на земеделието в провинция Баден-Вюртемберг.

"Около 2 900 хектара да засегнатите площи в двете общини. Или това е някъде около 240 000 кубически метра дървесина във всички видове собственост", съобщи директорът на Регионална дирекция по горите - Берковица Сашко Каменов.

СнимкаОсновните проблеми в пострадалите горски масиви са липсата на пътища, работна ръка и различната им собственост- държавна, общинска и частна. Експертите от Ортенау предлагат обучение на български кадри в Германия и сдружаване на общини, държава и частни собственици, за да може по-бързо да бъдат възстановени масивите от нанесените поражения.

Половината от дървесината, засегната от обледяването в района на Белоградчик миналата зима, е прибрана, каза директорът на Държавното горско стопанство Мая Костова. Около хиляда хектара гори бяха поразени от бедствието през декември 2014 година. За да бъде спасена оцелялата гора от вредители, се наложи санитарна сеч на поразените дървета.

"Усвоили сме половината от засегнатите площи", каза Мая Костова пред Анжела Каменова.

Достъпът до масивите на места е затруднен заради липсата на пътища. За изграждането им ще се търсят и европейски средства.

До 4 години ще бъдат залесени площите, които бяха засегнати от ледолома миналата зима, прогнозира  директорът на Северозападно държавно предприятие- Враца Цветко Цветков. На територията на предприятието са засегнати 240 000 кубически метра дървесина.

"Въпреки всички неблагоприятни ситуации, аз ви гарантирам, че ние до 2-3 години с това нещо ще се справим. Говоря предимно за държавните гори. А това се отнася може би и за общинските, защото те по закон се стопанисват като държавните."

Германският експерт Елвард Елзесер също изрази становище, че до 2-3 години щетите от бедствието може да бъдат отстранени, тъй като около 30 процента от засегнатите горски участъци вече са обработени. Петер Шмидерер препоръча залесяване със смесени дървесни видове, съобразени с възрастта на гората. Той обясни, че по този начин по-ефективно ще се управлява рискът от други щети и ще се постига по-висока рентабилност от дърводобива. Германските специалисти посочиха още, че за справяне с проблема преди 15 години са получили и средства от Европейския съюз.

Снимка: За ЗемятаАко се опитате да си припомните всички продукти, които сте използвали през изминалата седмица, вероятно списъкът ще бъде дълъг, а може и нещо да забравите. Спомняте ли си как бяха опаковани тези продукти или от какви материали са направени? Всичко, което си купуваме има свой таен живот, за който рядко се замисляме. Това провокира екипа на сдружение "За Земята" да организира конкурс на тема "Скритият живот на вещите". Конкурс за еко тениски, плакати и торбички, които да провокират потребителите какви стоки използват. Говорим си с Нели Найденова от екологичното сдружение:

"Нас ни провокира темата за свръхпотреблението и свръхконсумацията. Целта ни беше да накараме хората да се замислят за вещите, които използваме всеки ден. Голяма част от тях ползваме за кратко време. След това отиват направо на сметище. За повечето продукти от нашето ежедневие са необходими много ресурси, които идват от природата."

Всеки участник е предложил своя илюстрация, дизайн или снимка, която предлага решение на проблемите със свръхпотреблението, свръхопаковането и бързото изчерпване на природните ресурси. Класираните изображения за еко тениски, плакати и торбички имат разбираемо послание и представят посочените проблеми или техните решения.

Изпратени са над 30 предложения от страната, от тях  организаторите от "За Земята" са се спрели на 12 дизайна. Победителите печелят обучение по ситопечат.

Снимка: Народно читалище Съзнание- село Долни ВадинНародно читалище "Съзнание-1927"- село Долни Вадин спечели една от наградите в тазгодишния конкурс по повод Световния ден на водата, който се отбелязва на 22 март. Фотографията "Участници в кампанията "Пази реката! Тя е наша!" бе отличена с грамота за най- добра снимка в категория "Награда за обществена институция", разказа секретарят Анелия Спасова:

"Получихме само грамота, защото това е специална награда. Нашата фотография беше съвсем различна от другите. От всички 50, които бяха номинирани, бяха с хубави пейзажи. На нашата снимка беше заложено на идеята, на мисията за чистенето. Затова получихме специална награда."

Кампанията "Пази реката! Тя е наша!" е на читалището и се реализира от 2011 година.

Най- впечатляващите фотографии в конкурса бяха прецизно избрани след онлайн гласуване във Фейсбук и от експертно жури. Номинираните творби ще станат част от вълнуваща изложба в Националния музей "Земята и хората" в София, която ще включва общо 50 авторски работи.

СнимкаИзпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и Дирекция "Национална система 112" към Министерство на вътрешните работи подписаха протокол за сътрудничество. Двете институции ще си сътрудничат за сигналите, получени на телефон 112, касаещи контрола върху рибарството. На спешния телефон гражданите ще могат да подават сигнали и за спазването на риболовните режими в съответствие с въведените правила за риболов, както и по отношение на извършвани дейности по аквакултури, във всички рибностопански обекти.

Информация за всеки конкретен случай от получен сигнал на телефон 112 ще се предава на дежурните служители в Центъра за наблюдение на риболовните кораби на ИАРА (ЦНРК), който е на 24-часов работен режим. След приемане на съобщението, дежурните служители в Центъра са длъжни да известят компетентните органи в структурата на ИАРА при съобразяване на териториалния принцип във връзка с получения сигнал за нарушение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40