Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 март 2016 година

Снимка: Архив Радио Видин
Председателят на БСП Михаил Миков получи в парламента отговор на питането си за ремонта на 200-метров участък на пътя от Видин към граничния пункт със Сърбия - "Връшка чука", който пропадна. Проектант е направил проучване на свлачището и е дал няколко варианта за укрепването му, които сега се обсъждат от експертни съвети, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Интензивните валежи през 2014 година и в началото на 2015-а активизираха свлачищна зона при 10-ти километър на второкласния път Видин-Кула-Връшка чука, предизвикаха пропадане на пътната настилка и отваряне на дълбоки пукнатини, достигащи над 1 м в дълбочина и широчина. Това наложи възлагането на проектантски работи, които да изяснят причините за възникналите процеси, да се предложат конкретни мерки и технически проект за трайно укрепване и възстановяване на засегнатия участък между селата Бела Рада и Войница. Движението в момента се осъществява по обходен маршрут, който е в непосредствена близост до авариралия участък.


Кметът на община Хайредин, Врачанско - Тодор Алексиев, поиска пари за ремонт на общинските пътища. В специално писмо (виж в галерията) управникът алармира министър-председателя Бойко Борисов, министрите от кабинета и народните представители от VI многомандатен избирателен район, че третокласната пътна мрежа в община Хайредин не е ремонтирана основно повече от 30 години, а лошото й състояние вече се превръща в опасност.  В писмото си кметът Алексиев подробно описва лошото състояние на пътищата.

Безработните в общините Враца и Криводол в края на февруари са с 38 повече от бройката им в предходния месец. По данни на Бюрото по труда в града под Околчица, което брои хората без постоянни доходи, към 1 март без работа са били над 4 500, съобщи директорът на институцията Маргарита Ангелова. Голяма част от безработните в общините Враца и Криводол са на възраст над 50 години - съответно 1 330 и 40 души. Маргарита Ангелова отчете, че от 1 април започва инициатива, която дава възможност на хората в тази възрастова група да си намерят работа.

Община Монтана подготвя проект за изграждането на система за компостиране. Финансирането е по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 година" с 3 милиона и 900 хиляди лева. Монтана е сред първите общини в България, стартирали процедурата, подчерта кметът Златко Живков. Община Монтана е подписала договор с фирма за изготвяне на проектната документация, която трябва да се внесе в екоминистерството до 31 юли, уточни Борислав Тафраджийски, управител на фирмата, спечелила обществена поръчка за изготвяне на документите. Предвижда се компостиращата инсталация, която ще се изгради на депото за твърди битови отпадъци, годишно да преработва 6 хиляди тона зелен отпадък, уточни заместник- кметът на община Монтана Диман Георгиев.

Пролетното почистване започна в община Брегово след издадена Заповед на кмета. Дейностите включват: почистване и белосване на бордюрите в центъра на град Брегово и във всяко населено място и главните пътни артерии; почистване на депата за биоразградими отпадъци; почистване на гробищните паркове; прекопаване на цветните градини; освежаване на детските площадки; почистване на дворовете на църковните храмове и района около храмовете; освежаване на разписанията на автобусните спирки; състоянието на входните табели на всяко населено място и тези на кметствата, както и указателните табели за Сърбия; ще се направи преглед на състоянието на уличното осветление във всяко населено място и ще се монтират нови ел.тела; ще се провери състоянието на чешми, водоизточници, канализационни шахти и  ще се подменят националните и европейските знамена, които са повредени,на всички общински учреждения. Пролетен преглед по хигиенизиране и благоустрояване ще се състои на 22 април.

Традиционното пролетно почистване започна и в град Мездра. То ще трае до 22 април. Работници от Общинско предприятие "Чистота" и част от назначените младежи до 29 години вече започнаха да почистват натрупания пясък по пътните платна, останал от зимното опесъчаване, а училищата и детските градини- своите дворове. Задължение на собствениците на имоти и живеещите в сгради в режим на етажна собственост е поддържането в приветлив и естетичен вид на терените и прилежащите към тях територии /включително тротоарните платна/, гласи общинска наредба. Събраните  отпадъци могат да се поставят на откритите 12 временни площадки за събиране на отпадъци.  Боклукът ще се извозва и  по предварителна заявка в Общинско предприятие "Чистота". Kонтейнерите за битови отпадъци ще се обслужват и допълнително извън утвърдения график при необходимост.

С представяне на откъси от постановката "Съседски закачки" на Държавен куклен театър - Видин и номинации за участниците в занаятчийско изложение продължи програмата за откриването на туристическия сезон във Видин. Директорът на направление „Хуманитарни дейности“ в общината Емилия Николова връчи грамоти на Регионалната занаятчийска камара и училищата, които участваха в откриването на туристическия сезон. Приз за „Най-добре изобразен символ на Видин върху сувенир” получи Николай Петров. Дърворезбарят от Иново Георги Миланов победи в конкурса за най-добре подреден щанд. Грамоти получиха второкласниците от училище  „Иван Вазов“ Деян Николов и Патрик Пламенов, които бяха най-малките участници в изложението. Занаятчийските щандове ще са във фоайето на Симфониетата във Видин и утре.

Ученици от Ново село започнаха дарителската акция за подпомагане възстановяването на изгорялото училище в Карнобат. Клуб "Млади възрожденци" и Ученическият парламент на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" подеха инициативата да съберат дарения, с които да участват във възстановяване на пострадалото учебно заведение. Група ученици ще обиколят с урна за доброволни дарения не само своето училище, но и други институции и граждани в селото.

Поетапни протести на личните лекари започват в редица области от понеделник, информираха от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Пациентите ще имат достъп до други джипита, докато техните протестират. Хората в Плевен ще бъдат приемани само в дежурни кабинети на 30 март, съобщи д-р Петя Дакова, председател на общопрактикуващите лекари в града. Джипитата от Враца ще обявят в понеделник по какъв начин ще подкрепят протеста на колегите си от страната. Тогава ще съобщят решението си и лекарите от Видин.

С представяне на откъси от постановката "Съседски закачки" на Държавен куклен театър - Видин и номинации за участниците в занаятчийското изложение "За спомен от Видин" продължи програмата за откриването на туристическия сезон във Видин, чието начало беше обявено вчера. Директорът на направление "Хуманитарни дейности" в Общината Емилия Николова връчи грамоти на Регионалната занаятчийска камара, Държавен куклен театър- Видин, Детска фолклорна студия "Севернячета", Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев", Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров", СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" и СОУ "П. Р. Славейков", които участваха в откриването на туристическия сезон. Приз за "Най-добре изобразен символ на Видин върху сувенир" получи Николай Петров. Дърворезбарят от Иново Георги Миланов победи в конкурса за "Най-добре подреден щанд". Грамоти получиха най-малките участници- второкласниците от училище "Иван Вазов"- Деян Колев и Патрик Пламенов. Занаятчийските щандове ще са във фоайето на Симфониетата и утре, 26 март.

За втора поредна година в Белоградчик се проведе събор-изложение на пчеларите от Северозападна България- "Нектариада". Инициативата е на местното пчеларско дружество "Нектар". Производителите показаха своя продукция, инвентар и литература, свързана с медопроизводството. Деца от ОДЗ "Иглика" поздравиха с тематични песни и стихове пчеларите и гостите на събора. Така организаторите популяризираха здравословния начин на живот сред най-малките.

Деца от Преходното жилище в Белоградчик дискутираха по темата за трафика на хора и различните видове експлоатация. Инициативата е на местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Видинчанката Миглена Николов, която беше в Брюксел по време на атентатите на 22 март, се прибра при семейството си. Тя разказа каква е била обстановката в белгийската столица във вторник сутринта, когато група българи тръгнали към Европейския парламент, но посещението им било отменено. "Една улица беше затворена. Предполагам, че по тази улица имаше посолства, защото видяхме знамена. Имаше въоръжени мъже, предполагам че от националната им сигурност." Миглена Николова спечели конкурса Читател на годината на регионална библиотека "Михалаки Георгиев"-Видин и посети Брюксел с победителите от други градове. За да се прибере в България, групата пътува с автобус до Франкфурт, а оттам със самолет до България.

На 28 и 29 март през светлата част на денонощието /между 9 ч. и 18 ч./ ще бъде ограничено движението в тръбата в посока Варна на тунел "Витиня" на Автомагистрала "Хемус" поради извършването на планирано почистване след края на зимния сезон на съоръжението, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът ще бъде пренасочен двупосочно в тръбата в посока София. През април предстои почистване и на останалите тунели от АМ "Хемус" и АМ "Тракия".

Драматичен театър - Монтана организира представления на спектакли от своя репертоар, със свободен вход, на 27 март - Международния ден на театъра. Това съобщиха от културната институция. Монтанският театър е решил да зарадва публиката с две представления. Първото ще е "Патилата на Леля Зайка", от 11:00 часа, в Зала "Клуб на актьора". Официалното представление за деня на театъра ще е на постановката на Юри Статков по текст на Алдо де Бенедети- "Червени рози". То ще е от 17:00 часа, в Голяма зала.

Днес е Благовещение. Според Свещеното писание на този ден свети Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божи. Кои са добрите новини, които радват видинчани? "Имам една добра новина, тя е свързана със семейството ми. Синът ми по много хубав проект започва да работи. Той работи в една френска фирма. Жалко, че на такъв хубав ден не можем да си пожелаем нищо добро... В тоя град, нашия няма добри новини...Чул съм добри новини много. И от правителството съм чул добри новини... Няма добра новина, всичко е лоша. Радва ме само песента, българският фолклор... Когато не сме на училище...", показа анкетата на Йорданка Петрова.

Видин беше най-студеният град в Северозапада днес. В 8 часа термометрите отчетоха минус 1,4 градуса. " Утре сутринта ще бъде ще бъде с минимални температури малко под нулата - 1, -2. В неделя вече ще бъдат положителни температурите, най- вече заради това, че ще бъде значителна облачността сутринта", прогнозира Николай Ятански, синоптик от Хидрометеорологичната обсерватория в Плевен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе.  Според прогнозата на НИМХ след обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки...

публикувано на 02.07.24 в 08:15

Наградиха млади актьори от Враца

Талантливи млади актьори от Враца получиха признание в Русе, където през почивните дни се проведе фестивалът "Климент Михайлов" .  Актьорската школа "Театрална зона" получи специалната награда на журито за спектакъла си " Играем Чехов" . Отличието за главна мъжка роля отиде при Николай Димитров, Анди Иванов и Никола Асенов, а за поддържаща женска..

публикувано на 02.07.24 в 07:50

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51