Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експресионизмът- вечният танц на живота

19
Снимка: Ваня Минева


Творби на норвежкия художник Едвард Мунк (12.12.1863- 23.01.1944), един от най-влиятелните художници експресионисти, видяха видинчани в изложбената зала на Държавен архив Видин. Неговата картина "Викът" се смята за икона на екзистенциализма. В дигиталната изложба бяха показани и произведения на български художници от ХХ век, повлияни от стила и темите на експресионизма. Произведенията представи началникът на видинския архив Светлана Кръстева.


"Честването на 150 години от рождението на Едвард Мунк бе повод за иницииране на проект с нови форми на общуване с изкуството му. В изложбата, която е експонирана в края на миналата година в изложбена зала "Архиви", са представени творби от фондовете на Държавна агенция "Архиви" и произведения от съвременни художници, които създават изкуство, диалогично с експресионизма.

Изложба Държавен архив Видин, Снимка: Ваня МиневаТози мост в изкуството показва връзката между творците в рамките на едно направление. Така може да бъде проследена приемствеността между поколенията творци в българското изкуство, много от които не са добре познати на широката публика. Проектът се базира на изследването на влиянието на експресионизма като стил в развитието на българското изобразително изкуство. Заглавието на изложбата "Експресионизмът. Вечният танц на живота" е заимствано от името на голям цикъл произведения, които Едвард Мунк създава", каза по време на откриването Светлана Кръстева.

В дигиталната изложба бяха включени и картини на деца от видинското училище по изкуствата "Свети Свети Кирил и Методий", които са участвали в лектория за експресионизма и двудневни практически занимания, по време на които също са рисували по темата "Експресионизмът. Вечният танц на живота". Виктория Георгиева и Анатоли Ванчев- млади художници, завършили Великотърновския университет и квалифицирани за работа с деца, и с практика в провеждането на арт работилници, са били модератори в заниманията на над 20-те деца от Видин.

Изложба Държавен архив Видин, Снимка: Ваня Минева Под ръководството на двамата обучители децата са се запознали предварително с различните видове техники, използвани в изобразителното изкуство и с най-новите модерни технически средства, а след това са приложили наученото в своите платна. От Видин наставник на групата е била Бисерка Вълканова, художник и преподавател във видинското училище по изкуствата.

"Децата много се забавляваха с цветовете, които се опитвам да им покажа в света", коментира Бисерка Вълканова.

Сред зрителите бе доктор Илия Калчев, който е голям почитател на изкуството на Едвард Мунк.

"Преди две години специално отидох в Норвегия, за да видя изложбата, посветена на 150-годишнината на Едвард Мунк. Аз съм роден и отраснал в дом, в който имаше картини. Най-близките ми приятели още от детинство са художници. За мен експресионизмът е притегляне- да го търсиш и да го видиш. Той не е история. Експресионизмът много добре си звучи и сега. Имаше елемент на случайност, че попаднах на първото представяне. С нетърпение чаках следващата презентация. Много съм впечатлен от картините на видинските деца. Те доказват, че съм прав- експресионизмът има място в днешния ни ден. Много се радвам, че се случват такива събития", призна д-р Калчев.

Изложба Държавен архив Видин, Снимка: Ваня МиневаДа почувства атмосферата на българската бохема от началото на ХХ век на публиката помогнаха Тамара Даниелова и Анита Иванова от театрално студио "Тенец", при читалище "Цвят" Видин- те представиха стихове на Димитър Бояджиев, Теодор Траянов, Николай Лилиев и Атанас Далчев.

Изложбата съдържа следните модули: Експозиция с творби от фондовете на ДАА и произведения, създадени за проекта от съвременни български художници; Творчество със 140 деца с различен етнически произход, за повишаване познанията им за  изкуството и социалното им интегране; Интернет базиране на проекта; Мултимедийно представяне в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин и Пловдив и Осло, Кралство Норвегия; Културни петъци за презентиране на изложбата и проекта и гарантиране на неговата устойчивост.

В края на презентацията са включени и всички детски рисунки, които са били подбрани и показани в Осло на 07 април 2016 година. Подборът е направен от председателя на ДАА доц. д-р Михаил Груев.

Проектът е по Малка грантова схема "Представяне и достигане до широката общественост на съвременното изкуство и култура" на Програма БГ 08 "Културно наследство и съвременни изкуства", финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51

Започна приемът на заявления за енергийни помощи

Започна приемът на заявления-декларации за отпускане на енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон. Заявленията могат да се подават до 31 октомври, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов : "Подават се на място в дирекциите "Социално подпомагане" или в специално организирани за целта приемни...

публикувано на 01.07.24 в 14:33

Синодът трябва да назначи наместник на Видинската епархия

Предстои да бъде назначен наместник на епархийския престол, след като Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх. За целта Епархийският съвет трябва да извести писмено Светия синод, каза отец Владимир Велков от Видинската митрополия. "Процедурата по устава на Българската православна църква е такава, че като се..

публикувано на 01.07.24 в 13:31