Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес отбелязваме Световния ден на околната среда

Снимка: Cross

Тази година Световният ден на околната среда преминава под мотото "За живота на дивите животни". Акцентът е върху идеята за нулев толеранс към нелегалната търговия с диви животни. Бумът на незаконната търговия с диви животни разрушава ценното биоразнообразие на Земята, ограбва нас и природното ни наследство и води всички видове към ръба на изчезването. Убиването и контрабандата подкопават икономиката и екосистемите, подхранват организираната престъпност и дават храна за корупция и несигурност в света.Престъпността с диви животни застрашава емблематични видове - слонове, носорози, тигри, горили и морски костенурки. През 2011 година изчезна подвидът на Яванския носорог във Виетнам, а в същата година изчезват и последните черни носорози в Камерун. Човекоподобните маймуни са изчезнали в Гамбия, Буркина Фасо, Бенин и Того, а други държави могат бързо да ги последват в този процес. Огромните усилия за справяне с незаконната търговия - по-силни политики, информационни кампании, инвестиции в опазването на популации, прилагане на закони, вече имат успех. Въпреки това много видове остават изложени на риск, съобщиха от РИОСВ- Монтана.

Когато се говори за проблемите свързани с опазването на околната среда и защо е важно да не нанасяме волно или неволно вреди, е важно да се работи най- вече с децата, затова е обичайно на този ден екологичните държавни и неправителствени организация да организират различни прояви, в които да включат и децата, каза Апостол Караганчев от "Зелени Балкани". "Трябва да се обърне внимание на младите, защото те са бъдещето на всяка страна. Трябва да им се обърне внимание да пазят своя дом, околната среда, независимо в град или село. Ако те не пазят околната среда, те няма да могат да станат пълноправни членове на обществото. Защото няма да имат познание да опазят това, което не е тяхно, не могат да разберат тази идея, че трябва да пазят нещо, което е чуждо." "Зелени Балкани" постоянно организира срещи с децата от детски градини и училища. Посетителските им центрове също са отворени за децата. Още по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Монтана 164 са кандидатите за депутати

164 са кандидатите за народни представители от област Монтана. Те са част от общо 31 листи, регистрирани в Районната избирателна комисия. По 41 кандидати ще се борят за едно от 4-те депутатски места от Монтанско на парламентарните избори, насрочени за 9 юни. 8 са пълните листи от по 8 кандидати. Следват всички листи от 12-и Многомандатен избирателен..

публикувано на 08.05.24 в 12:14

Врачанин отглежда 20 магарета, иска да опази вида

Днешният  Световен ден на магарето ще бъде отбелязан с подобаващ коктейл в двора на Ивайло Симеонов от врачанския квартал "Бистрец" . Като хоби и с кауза да съхрани този почти изчезващ вид у нас, той отглежда двайсет магарета. За празника им е подготвил една каросерия на камион, пълна с моркови и ябълки, "за да въртят опашки от радост, докато..

публикувано на 08.05.24 в 12:00

Почина видинският актьор Петко Петков

Актьорът и дългогодишен директор на видинския драматичен театър Петко Петков е починал тази нощ, съобщиха от културната институция. Петко Петков е роден на 16 декември 1941 г. в с. Раковица, където завършва основното си образование. Средното си образование започва в гр. Кула, но завършва във Видинската гимназия „Димитър Благоев“. Още като ученик се..

публикувано на 08.05.24 в 10:59

Ванина Вецина води листата на "ПП – ДБ" в Монтана

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" подаде документи за регистрация в Районната избирателна комисия в Монтана . Водач на листата е досегашният народен представител Ванина Вецина (на снимката - в средата):   "Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" е единствената алтернатива за промяна към..

публикувано на 08.05.24 в 09:59

В Мездра започва детски фестивал за песни и танци

За трета поредна година на 8 и 9 май 2024 г. в гр. Мездра ще се проведе Детски фестивал за естрадна, популярна и народна песен, хип-хоп, модерни и народни танци „Мездра-май“ , съобщават от общинската управа. Организатори на събитието, което е от програмата на 50-ите юбилейни Празници на културата „Мездра-май“, са Община Мездра и НЧ „Просвета 1925“ -..

публикувано на 08.05.24 в 09:00

платена публикация
200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО 2024

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми на площ от над 35 800 кв.м. от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора.  Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – на място или предварително в уебсайта на БАТА АГРО . Работното време е от 09:00 до..

публикувано на 08.05.24 в 09:00

Снимката на 7 май 2024 година

Възрастен мъж и дете са потвърдени с  коклюш  в област Монтана.  От началото на годината в област Монтана случите на коклюш са общо четири. Деца на 6 и 11 години, мъж на 28 и дядо на 70-годишна възраст. Михаил Миков е водач на листата на "ЛЕВИЦАТА!" във Видин.   Кандидатите за народни представители от листата на коалицията се регистрираха в..

публикувано на 07.05.24 в 18:00