Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болницата във Враца със задължения над 8 милиона лева

Директорът на врачанската болница подаде оставка


Изпълнителният директор на МБАЛ "Христо Ботев" Светозар Луканов подаде оставка. На извънреден брифинг той обяви намерението си да напусне болницата, като обави причините, довели до заявлението му до министър Петър Москов:

"През последните няколко месеца срещу болницата е организиран натиск. Няма да отправя директни обивенения срещу никого – нито персонални, нито политически. Държа да подчертая, че нито аз, нито хората от екипа ми, сме се окопали и смятаме присъствието си в болницата за даденост... Вследствие на този натиск голяма част от нашите контрагенти предприеха стъпки, които целят дестабилизацията на врачанската болница".

Луканов допълни, че към този момент на банковите сметки на най-голямото лечебно заведение са наложени 17 запора – възбраните са както от държавни фирми, така и от общински предприятия и не дават възможност на МБАЛ "Христо Ботев" да функционира нормално.

СнимкаВследствие на тази ожесточена, според Луканов, кампания, той е написал и подал заявление за напускане като изпълнителен директор и освобождаване от Съвета на директорите на болницата. Оставката е внесена на 21 юни.

Към настоящия момент задълженията на МБАЛ "Христо Ботев" АД са 8 300 000 лева. Преди почти 3 години, когато Луканов стана изпълнителен директор, наследявайки Орлин Цветков, борчовете са били 5.5 млн. лева.

Въпреки проблемите през времето на управлението му, заплатите са давани редовно, изплащани са допълнителни материални стимули. Отделно от това заплатите на персонала са повишавани 3 пъти.

Светозар Луканов заяви:

"Приемам този грях: Да, вдигах заплатите и ги изплащах редовно, с риск задълженията на болницата да станат по-големи. Пак щях да действам по същия начин!"

Изпълнителният директор в оставка допълни, че общите задължения на областните болници в България са се увеличили през последните 3 години с около 100 милиона лева заради общото състояние, в което се намира родното здравеопазване. Луканов предупреди, че се задава и правен абсурд:

"Възможно е болницата да остане без легитимно ръководство заради моята оставка и съдебните процедури с оспореното пред съда и избрано ново ръководство. Оставам на мястото си, за да има кой да подписва документи и да разписва платежните за заплатите на хората."

На 30 май акционерите на МБАЛ "Христо Ботев" проведоха Общо събрание, на което опитаха за шести път да сменят Светозар Луканов с предишния директор Орлин Цветков. Процедурата по свикването на форума обаче беше оспорена в съда от Община Мездра.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51

Започна приемът на заявления за енергийни помощи

Започна приемът на заявления-декларации за отпускане на енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон. Заявленията могат да се подават до 31 октомври, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов : "Подават се на място в дирекциите "Социално подпомагане" или в специално организирани за целта приемни...

публикувано на 01.07.24 в 14:33

Синодът трябва да назначи наместник на Видинската епархия

Предстои да бъде назначен наместник на епархийския престол, след като Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх. За целта Епархийският съвет трябва да извести писмено Светия синод, каза отец Владимир Велков от Видинската митрополия. "Процедурата по устава на Българската православна църква е такава, че като се..

публикувано на 01.07.24 в 13:31

Горски аптечки помагат с безплатни материали във Вършец

Аптечки за безплатно ползване поставиха във Вършец . Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Аптечките са поставени на шест ключови места, използвани за разходка от местните хора и гостите на града и не са в централната част на града.  Това са места..

публикувано на 01.07.24 в 13:00

Безработни в община Ружинци започват работа

Общо 21 души в община Ружинци започват работа от днес, 1 юли. Назначенията са по регионалната програма за заетост , каза кметът на общината  Александър Александров . "Един е събирач местни данъци и такси, останалите са предимно общи работници, за да могат да бъдат използвани по селата и където са необходими..." Кметът е подписал договор с..

публикувано на 01.07.24 в 12:00