Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалист се погрижи за чинара в Арчар

Снимка: Красимир Каменов
Как се лекува едно дърво и колко болен е чинарът от село Арчар в община Димово? Как премина националната експедиция "Каменополски карст"? Кой чупи и замърсява района около Божия мост? Това са темите в предаването "Еко Свят" днес.

Чинарът в село Арчар, община Димово, който спечели конкурса "Дърво с корен" през 2014 година, за втори път беше прегледан от арборист- специалист по здравето на дърветата. Посещението е в изпълнение на наградата за победителя в конкурса- оздравителни мерки. Красимир Каменов се срещна с Мирослав Енев- арборист, биолог по образование, който от 20 години се занимава с озеленяване. Последните 6-7 години упражнява тази рядка за България професия.

"Арбористи се наричат хората, които се катерят по дърветата, режат опасни дървета. Основно- оформят короните и полагат грижи за дърветата, така че да може болните дървета да преживеят колкото се може по- дълго време. Работим основно в градска среда. Премахваме дървета само в краен случай, когато са обществено опасни, когато са загинали. По този повод съм в Арчар, във връзка с проблема с вашия чинар и по- конкретно- с огромната хралупа, намираща се малко над основата на дънера", каза Мирослав Енев.

Според него дървото е в прекрасно здраве, с много листна маса. Живите тъкани по края на хралупата се възстановяват добре и от години има заздравителен процес.

Снимка"Лошото е, че хралупата е много голяма. Вътре беше пълна с изгнила дървесина, явно следствие от дългогодишен гнилостен процес. Съветът ми беше хралупата да бъде изчистена, което вече е направено така грубо. Аз съм тук в момента да направя един дренажен отвор, който да гарантира непрекъснато изтичане на вода, попаднала в хралупата от дъждове, снегове. Преди две седмици, като пипахме вътре, беше меко, гнило, има опасност да стигне до корените и да наруши кореновата система. Сега нося и водоструйка, с която искам да изчистя добре хралупата. Водоструйката ще изстърже почти всяка гнила тъкан", допълни Мирослав Енев.

Според Мирослав Енев, най- добре е хралупата да не се пълни с нищо. Защото предвид видимото зарастване на тъканите, по- добре да е празна и проветрива. Ако се напълни с материал, във фугата между дървото и този материал винаги ще остане място, в което ще има остатъчна влага. Арбористът препоръчва и да се намали короната на чинара с около 30-40%, за да се олекоти тежестта. Могат и да се вържат двете части на короната с текстилни въжета, които щадят кората на клоните. Основната им функция е да възпрепятстват счупване на клони и сцепване на короната.

Снимка: Спелеоклуб МездраСпелеоклуб Мездра бе домакин на национална експедиция "Каменополски карст". В продължение на 7 дни 123-ма пещерняци от 17 клуба от страната посетиха Северозапада и направиха изследване на района между Врачанския Балкан и Каменополско- карлуковски карст, каза председателят на клуба Ангел Цветков:

"Лагерът беше до Леденика. Тази експедиция беше планувана още миналата година, беше заложена в календарния план на Българската федерация. Домакините бяхме ние, а организаторите- Българска федерация по спелеология. Ние започнахме едно изследване на този район. Тук се намират три от най- дългите пещери в Мездренска община."

Това е първата национална експедиция, при която други клубове идват в този район. По време на експедицията се проведе и демонстрация на пещерно спасяване.

"Беше демонстрирано и пещерно спасяване с носилка, на "Малките Вратца" във Враца. Бяха показани много елементи от спасяването на пострадал. В пещерите няма възможност да се покажат тези неща."

Слушател на Радио ВИДИН сигнализира на ефирния ни телефон 094/69 17 17, че няма указателни табели за скалния феномен Божия мост, който се намира на около 15 километра от Враца. Освен това рекламираното каменно чудо е замърсено от туристите:

"Във Враца имаме една много хубава местност- Божия мост. Да видите каква мърсотия е там, никакво обозначение, а е посочена в интернет. Кой го стопанисва това нещо? Екопътеките- разрушени, кошчетата ги няма. Нещо неописуемо. А под Божия мост имаме една местност , нарича се "Тиганчето". Там да дойдете да видите каква мърсотия е. Римската стена е обрасла, змиярник. Сега няма нито табели, нито нищо, всичко е занемарено...", сподели впечатленията си от посещението на природния феномен слушателка от град Враца.

СнимкаПотърсихме кмета на село Лиляче, до което се намира Божият мост- Цветослав Цветков. Той призна, че туристи замърсяват региона, чупят кошчетата и беседките. В село Лиляче има табели, които указват пътя за Божия мост.

"Ние цяла седмица с работници и доброволци възстановяваме оградите на самата екопътека. Чупят кошчетата, вярно е. От 20 кошчета са останали само 2. Всички табели, на които е била описана легендата за всяка една местност, са счупени. Имаше човек, който беше назначен на граждански договор, отговаряше за почистването на Божия мост. Всички граждански договори са прекратени и сега няма човек, който да поддържа и да чисти. Всеки понеделник пращам хората да чистят. Местото е много посещаемо и се замърсява. Това е истината", каза Цветослав Цветков.

Кметът на Лиляче заяви още, че туристи разрушават и беседките. Възстановили са около 600 метра от оградите, за да предотвратят възможни падания от туристи. Каскадата от вирове не е замърсена. Има застояла вода, която не се оттича и се създава впечатление, че е мръсна, обясни Цветослав Цветков. Римската стена над Божия мост е разкопавана от иманяри. Тя е възстановена наново през 1970 година, затова няма как под нея да има злато.

Снимка: www.vr-balkan.netНа територията на Природен парк "Врачански Балкан" бе опръстенено първото от новоизлюпените белоглави лешоядчета. Алпинистите Ясен Дюлгеров и Димитър Ралев маркираха малкото с метален и цветен пръстен, съобщиха от Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан". Защо се прави това опръстеняване попитахме Георги Стоянов от Дружество за защита на хищните птици:

"Целта е да бъдат маркирани младите птици, за да имаме яснота след това как протича животът им. Това е много важно, защото те извършват миграции, може да се разбере след това, когато стане полово зряло. Това, което сега беше маркирано, е едно от четирите, които бяха излюпени тази година във Врачанския Балкан. То беше маркирано, защото катерачите успяха да стигнат гнездото и малкото беше на подходяща възраст. Другата година ще се опитаме да направим по- масирано маркиране."

Като цяло маркирането на малки белоглави лешояди в гнездата е трудно, бавно, рисковано и скъпо начинание.

Четири бебета- лешоядчета се излюпиха в природен парк "Врачански Балкан" през тази пролет, припомниха от Дирекцията на Природния парк. Те са наследници на четири от десетте загнездили през пролетта двойки белоглави лешояди.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40