Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български и чужди археолози разкриват тайните на "Козарника"

15
Снимка: Пламен Генчев

За 20-та поредна година продължават проучванията на пещерата "Козарника" до видинското село Гара Орешец. Те са организирани от Археологическия институт на Българската академия на науките и Института за геология и праистория на кватернера в Бордо, Франция, ръководени от доц. д-р Николай Сираков и доц. д-р Жан-Люк Гуадели. Този път, освен специалисти от традиционната българо-френска експедиция, има и археолози от САЩ и от Англия, от университета в Оксфорд.

"Разкопаваме началото на късния палеолит, т.е. период, който е между 45 000 и 37 000 години преди наше време. Това е един много интересен период, за който се водят горещи дебати през последните 30 години в научната общност, особено за Южна- Югоизточна Европа. Става дума за смяната на една популация, един човешки вид, от друг, т.е. изчезват неандерталците и идват модерните хора- видът, към който всички ние принадлежим.

доц. д-р Николай СираковТози период не е проучен много добре, слабо известни са нещата на Балканите"- каза доц. Николай Сираков.

Другият изкоп, който се проучва в пещерата, е бил направен преди години от иманяри. Впоследствие археолозите го оформят по правилата за водене на изследване и започват проучването. Пластовете сочат период от края на средния и началото на късния палеолит.

"В тази част на пещерата има една деформация на пластовете, която не сме си обяснили все още. Решихме да използваме иманярския сондаж, за да видим дали можем да проследим процесите, довели до деформацията...

д-р Лета ГуаделиВ различните сезони обитателите на пещерата са се местели по-навътре, където е имало постоянна температура и са били по-защитени от ветровете и снеговете"- обясни д-р Алета Гуадели.

В проучванията и датирането на находките участва д-р Рейчъл Хопкинс от университета в Оксфорд:
 
"Моята основна цел е да установим кога коя култура е обитавала "Козарника". Това е част от по-голям проект, по който работя, който се опитва да докаже кога модерният човек е започнал да мигрира в Европа, колко дълго и как са взаимодействали с неандерталците. Интересува ни и какво се е случило по-късно с популацията на неандерталците.

д-р Рейчъл ХопкинсВ "Козарника" има огромна информация и се надяваме с точност да разберем разместванията в културните пластове."

Айлийн е от Охайо, САЩ. За първа година е на "Козарника". Занимава се с проучването на останките от костен материал на животни.

"Интересуват ме останките от животни, кога животните от ледената епоха са изчезнали, как хората и климатът са се променяли. Проучвам останки от хиени, леопарди. Радиовъглеродното датиране е много трудно, защото до момента проучванията са оскъдни.

АйлийнНадяваме се благодарение на "Козарника" с неговите "записи" от климатичните промени, хора и месоядни, да разкрием повече", разказа Айлийн.

С обработката на кремъчните колекции от пещерата се занимава и доц. д-р Свобода Сиракова.

Казва, че това е огромна по обем работа - от измиването и надписването до разделянето им на различни групи:

доц. д-р Свобода Сиракова"Работим отдавна, надеждата винаги ни крепи, че ще направим някоя сензация, искаме да намерим кости, череп и с тяхното проучване да допълним еволюцията на човека."  

Сред находките са останки от кости на древни животни, като див кон, коза, хиена, нерядко и човешки останки, изядени от праисторическите хиени, каза доц. Жан-Люк Гуадели, ръководител на екипа от археолози от френския Национален център за научни изследвания:

"Имаме останки както миналата година- див кон, дива коза, лисица, магаре. Имаме много фрагменти от едра фауна, бозайници, които са минали през храносмилателния тракт на пещерната хиена.

доц. д-р Жан-Люк Гуадели Тя е един от бозайниците, които имат най-киселинните стомашни сокове, смилат костите. Като се има предвид големината на хиените тогава, човешките бебета са били сигурно една много вкусна закуска за тях, намирали сме и човешки кости, минали през стомашния тракт на хиена."

Експедицията ще остане на обекта до 10 август.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40