Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 август 2016 година

Снимка: Светослав Цветанов

Видин, Монтана и Враца отбелязват Международния ден на младежта, 12 август. Сдружение "Бокая" организира във Видин младежки празник "Европа на спортуващата младеж" на градския плаж, където всеки желаещ можеше да гребе с кану или каяк. Изложби и изяви на видински таланти са организирани при художествената галерия в града. Младежки дом - Враца организира хепънинг-концерт, посветен на международния ден. Празникът ще се проведе в парка на жилищен комплекс "Дъбника", като началото е в 18 часа. Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана се включи в празника с "изнесена библиотека" и отбор с участници от лятната програма на културната институция, в хепънинг под наслов "Растем заедно в Европейска Монтана".

Разкопки в античния град "Рациария" във видинското село Арчар ще се проведат за четвърта поредна година, каза археологът доц. д-р Здравко Димитров: "Ще работим от резиденцията и квартала до късноантичната баня, която проучихме 2013 година. Екипът е събран, теренът е подготвен и от понеделник започваме археологическите разкопки за четвърта поредна година." Освен в "Рациария", археологически разкопки ще има и във Видин това лято. Обект на проучването ще бъде отново античната "Бонония", обясни археологът.

Нова автобусна линия ще свързва комплекс "Дъбника" със стадион "Христо Ботев" във Враца. Тя ще се обслужва от общинското дружество "Тролейбусен транспорт" и ще е №4. Маршрутът ще функционира само, когато има насрочени събития в спортния комплекс. Първият автобус по новата линия ще е в понеделник за домакинския мач на "Ботев" Враца и ще потегли в 17 часа. Превозът от стадиона ще е 15 минути след края на спортното събитие. Началната спирка е до блок 26 в комплекс "Дъбника". Маршрутът e по тролейбусна линия №4 до кръстовището на бул. "Демокрация" и бул. "Екзарх Йосиф", откъдето ще продължи до стадиона. Цената на билета е 0.60 лв.

Монтана ще остане лидер в трансграничното сътрудничество между България и Сърбия. Това заяви кметът Златко Живков, след посещение в трите сръбски общини Враня, Медиана- Ниш и Пирот. Монтана има пет разработени проекта с трите общини. Общата стойност, за която се кандидатства, е 2,5 милиона лева. Средствата ще бъдат вложени в здравеопазване, култура, туризъм, спорт и биоразнообразие. Планира се изграждане на спортни игрища, закупуване на медицинска техника и оборудване, както и открита сцена за изявите, организирани от различни културни институции в Монтана.

Апелативният специализиран съд не пусна от ареста председателя на ГЕРБ в Роман и шеф на местния парламент Тихомир Вълчев. Магистратите отказаха да намалят мярката и на ексначалника на Държавна автомобилна инспекция - Цветелин Цветанов, който също е в ареста от края на месец март. Цветанов и Вълчев бяха арестувани след зрелищна акция на ДАНС на 30 март срещу група в ДАИ, която според прокуратурата е извършвала престъпна дейност с цел материални облаги. При арестите на членовете на групата в домовете им бяха открити и иззети над 800 000 лева. На 17 август председателите на комисии в Общинския съвет се събират на ново извънредно заседание, за да нищят кризата с липсата на постоянен шеф на местния парламент в града.

В Ружинци се проведе първото заседание на Общинската избирателна комисия по подготовката на вота за Общински съвет наесен. Насрочен е за втори октомври, след като Административният съд обяви за недействителен резултата от последните местни избори. При подготовката за вота Общинската избирателна комисия е с нов председател- Павел Петков, който преди това оглавяваше комисията във Видин. До вота през октомври в Ружинци заседава Общинският съвет, избран за предишния мандат. Наложени са промени и в неговия състав. В средата на юни в Общинската избирателна комисия са постъпили заявления от трима съветниците с искания да бъдат прекратени пълномощията им.

Специализирана полицейска операция срещу незаконната миграция е проведена на територията на полицейското управление в Лом и участъка във Вълчедръм, съобщиха от областната дирекция на МВР в Монтана. Проверени са  необитаеми къщи в селища по поречието на река  Дунав, както девет от местата за отдих в района.  Обходени са гористи местности и черни пътища, които могат да се използват за преминаване и укриване на чужденци от рискови държави. Проверени са 13 лица, сред които четирима чужденци. Не са открити нелегално пребиваващи чужди граждани и бежанци, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. В сряда наряд от гранична полиция-Брегово е задържал близо до българо-сръбската граница 40 чужди граждани от Афганистан, Пакистан и При проверката е установено, че 26 от групата са с регистрационни карти на чужденци, издадени от Държавната агенция за бежанците. Те са изведени от граничната зона.  

100-та годишнината от Първата световна война и участието на 35-ти врачански пехотен полк в Добричката епопея ще отбележат във Враца. Кулминацията на проявите ще е на 7 септември пред Паметника на загиналите във войните за Национално обединение. Представителите на Инициативния комитет за отбелязване на годишнината са отправили искане към Общински съвет - Враца пространството около паметника да бъде именувано "Алея на признателността - полк. Васил Таслаков", както и да бъде поставена мемориална плоча.

10% от младежите на възраст между 16 и 19 години си купуват всеки ден лотариен билет за изтриване. Това показват резултатите от изследване за хазартната зависимост сред младежите във Видин и Враца. Проф. Соня  Карабельова, която е заместник-декан на Философския факултет към Софийски университет твърди още, че най-важният резултат е създадената солидна основа за национални проучвания на проблемната и патологична зависимост от хазарта. Чрез този проект, финансиран от Държавната комисия по хазарта, за първи път в страната е разработена методика за скрининг на проблемно и патологично хазартно поведение сред юношите и са включени адаптирани въпросници за българската социокултурна среда. Пилотната методика бе тествана през месец юни 2016 г. в реални условия сред 230 ученици от областите Враца и Видин.

От началото на месец август в Белоградчик започнаха заниманията в лятно еко училище. Те се провеждат с деца от 7 до 12 години. Основните теми са свързани с проблемите на опазване на околната среда. Заниманията се организират от Детския комплекс. През тази седмица децата организирано почистваха битови отпадъци по Алеята на здравето. Програмата предвижда и засаждане на живи цветя в саксии. Децата сами ще изработят под формата на занимателна игра табла от цветни картони, на които ще напишат послания, свързани с опазване на природата. Таблата ще бъдат окачени по протежението на пешеходната алея на града, за да могат гостите и жителите на Белоградчик да видят отношението им към опазването на околната среда.

Занимания от Лятната академия по кариерно ориентиране се проведоха в библиотеката на мездренското читалище. Гост лектор беше Ерика Йончовска от Център по кариерно ориентиране - гр. Враца, която запозна учениците с различните професии и техните особености. Тя им показа и новия информационен портал, в който децата сами могат да открият нужната им информация. Инициативата продължи със занимателни игри, с които учениците се научиха да разпознават отделните длъжности и професии. Екипът на читалището благодари за тази поредна среща - още едно доказателство за доброто партньорство между двете институции и пожела още нови срещи, с които да бъдат полезни на децата от железничарския град.

Тридневните празници започнаха във врачанското село Бели извор. Фестивалът беше открит от заместник кмета на Община Враца Мария Попова: "Пожелавам успех на фестивала, нека да продължи и занапред и да го честваме заедно."Кметът на село Бели извор Кирил Илиев също поздрави присъстващите на фестивала и пожела много настроение с изпълненията на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци от Плевен, с които бяха открити тридневните празници в населеното място. Третата вечер на фестивала съвпада и с честването на 90 години от основаването на Народно читалище "Бъдеще 1926"

Над 200 самодейци от 2 до 72 години ще участват утре, 13 август, в юбилейното 20-то издание на фолклорния събор "Ср еща на три поколения" във видинското село Гюргич. Освен изпълнители от община Ружинци, тази година ще се представят състави и от общините Чупрене, Димово и Лом, каза секретарят на читалище "Просвета"-село Гюргич Пенка Асенова. Съборът "Среща на три поколения" ще започне от 11:30 часа на площада в село Гюргич. Програмата ще продължи до 1 часа след полунощ, когато ще бъде закрита от оркестър "Пъстрина"- Монтана.

Усилено тече подготовката за традиционния кулски панаир, който тази година бележи своя 100-годишен юбилей
. Готова е културната програма, която включва събития за всеки вкус и интерес. Панаирът се открива на 15 август, понеделник, от 20.00 часа, с приветствие на кмета на Община Кула и голям концерт с участието на съставите от местното читалище "Просвета 1882".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 юли 2024 година

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма" . Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария.  След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Предложението на ГЕРБ-СДС беше..

публикувано на 03.07.24 в 18:05

Ясен е новият заместник областен управител на Монтана

Ивайло Сотиров ще е новият заместник областен управител на Монтана, след като Калин Хайтов бе освободен от длъжността. Заповедта е на служебното правителство.  Ивайло Сотиров за последно е бил директор на предприятие за преработка на мрамор и скални материали в Берковица. Той има висше образование, роден е през 1977 година. Сотиров е номинация..

публикувано на 03.07.24 в 17:07

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват утре, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

публикувано на 03.07.24 в 16:37

Деца в Мездра слушаха за български владетел

Урок по история и география на България се проведе в Мездра в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" . Децата слушаха интересни факти за цар Симеон Велики по повод 1160 години от рождението му. Срещата започна с въпроси от кръстословица, последва обстойният разказ на библиотекаря Величка Христова за живота, могъществото на..

публикувано на 03.07.24 в 16:33

Деца помагат на библиотекарите във Видин

Доброволци помагат в Детския отдел на регионалната библиотека във Видин през лятото. Идеята за доброволческата програма идва от желанието библиотеката да е по-достъпна и удобна за всички, каза завеждащият Детският отдел Адрияна Цветкова . Допълни, че в сградата няма асансьор, което пък е причина в библиотеката да помислят за решение,..

публикувано на 03.07.24 в 15:44
Калин Хайтов

Заместник областният управител на Монтана е освободен от длъжност

От днес Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на  Монтана . Заповедта е на служебното правителство.  Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по информационни технологии в Строителната гимназия в Монтана и предприемач това бе втори мандат като заместник..

публикувано на 03.07.24 в 15:27

Враца се стяга за мотосъбор на Балкана

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. От 5-и до 7 юли се очаква стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване е в петък, от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа..

публикувано на 03.07.24 в 14:00