Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 август 2016 година

Снимка: Светослав Цветанов, радио Видин

Подготовката за тазгодишното издание на традиционния видински панаир тече с пълна сила. Работници от строителната група към Община Видин почистват района в бившето военно поделение и подготвят сцената за предстоящите концерти.

Започва рекултивацията на старите общински сметища, които са обект на наказателна процедура на Еврокомисията срещу България. Средствата ще бъдат отпуснати от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/. Това съобщи пресцентърът на МОСВ. Наказателната процедура срещу България беше открита през 2012 г. заради неизпълнение на Директивата за управление на отпадъците. През декември 2015 г. тя беше замразена, защото Европейската комисия взе предвид постигнатия сериозен напредък на страната ни - през миналата година бяха закрити 54 депа. Със средства по оперативната програма "Околна среда 2007-2013 г." се извърши рекултивация на още 38, приключи и изграждането на 18 модерни регионални системи за управление на отпадъците, които обслужват 70 общини с повече от 3,5 млн. граждани.

Третокласният път между Враца и Криводол ще бъде довършен изцяло, а не частично, както беше предвидено. В края на миналата седмица в Областно пътно управление е пристигнало нареждане отсечката ІІІ-101, която е единствената връзка между двата града, да бъде изградена цялостно. За целта ще бъде положен асфалт на още 3.5 км по трасето. Това стана възможно, след като кметът на Криводол Петър Данчев и жители на общината поискаха от премиера Бойко Борисов трасето да бъде обновено по цялото му протежение. Първоначално правителството отпусна около 4 000 000 лв., които стигнаха за пълна рехабилитация на 10 км от третокласното шосе. Предварителните прогнози на пътната агенция са, че до края на октомври дейностите по цялостната рехабилитация на път ІІІ-101 ще приключат.

Държавата отпусна още пари и ще довърши бул. "Васил Кънчов" във Враца.
Информацията беше потвърдена от два, независими един от друг източника на сериозни постове. За довършване на бившето трасе на път Е79 през Враца са отпуснати още 4 500 000 лева. С тях ще бъде ремонтирано основно трасето от автогарата до изхода на града - бившия "Млекокооп". Отсечката е дълга между 3.5 и 4 км.

Събрание на лозарите се проведе в Ново село. Първо беше обсъден гроздоберът. Препоръчителната дата за масовата кампания е 17 септември. Охраната, обаче, ще започне от 10 септември и ще продължи цял месец. Охранителната фирма се съгласи да работи на същата цена като миналата година - 9 лв. за декар в указания период. Събранието избра своя комисия по организацията, с председател Иван Базов и членове- Асен Гаджулов и Иван Маджов.

Екип от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда е извършил проверки за качеството на атмосферния въздух, поради зачестили сигнали за неприятни миризми в различни райони на града. Основно жители на комплекс "Дъбника" са алармирали, уточняват от екоинспекцията. 7 измервания са извършени в периода между 17 и 19 август. Преносима апаратура за контрол на качеството на атмосферния въздух е използвана. Регистрираните стойности по наблюдаваните показатели не показват превишения над пределно допустимите норми. Автоматичната измервателна станция на ж.п. гарата  във Враца също не отича отклонения. Предприятия, които биха могли да причинят замърсявания, няма в районите, за които е сигнализирано.

Екоинспекцията в Монтана наложи глоби за 3 700 лева през юли. Още 2 600 лева са постъпили от предходни наказателни постановление влезли в сила, съобщи Деница Славкова, директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ): "Инспекцията от РИОСВ- Монтана извърши 77 проверки на 75 обекта в област Монтана и област Видин. Дадени са 7 предписания, за които ще има последващ контрол от страна на експертите относно тяхното изпълнение и при необходимост- повторна проверка на на място за изпълнението им."

Омбудсманът Мая Манолова търси да назначи свой представител за Северозападна България. Експертът ще изпълнява дейности и задачи, свързани с обслужването на гражданите в постоянно действащата изнесена приемна в гр. Монтана,  ще извършва проверки по индивидуални жалби и сигнали на гражданите, ще ги консултира по поставени от тях въпроси и проблеми. Кандидатите трябва да познават нормативните актове, свързани с дейността на омбудсмана, да имат умения за работа с компютър. Конкурсът ще се проведе на два етапа - подбор по документи и събеседване и проверка на практическите умения.

На площ от сто квадратни метра са ограничени археологическите разкопки в района на антична Рациария в землището на видинското село Арчар, поради свития бюджет.  След края на проучванията в античния град, археолозите ще са на терен и във Видин. Разкопките ще са на мястото, където миналата година са открити части от жилищен квартал, но едва когато разчистят пораженията от иманярски набези, учените ще могат да изучават в дълбочина. Същият екип след разкопките в Рациария ще търси и останки от миналото на антична Бонония. Ще се работи в района между турския склад и крепостта "Баба Вида", където се очаква да бъде открита една от кулите на старата крепостна стана. Вероятно разкопките във Видин ще започнат в началото на октомври.

Скоростта на вятъра в Северозапада достига до 10-12 метра в секунда. Поривите са били най-силни към 15 часа в Монтана - 12 метра в секунда, обясни метеорологът в хидрометеорологичната обсерватория в Плевен Николай Ятански. Чакат се гръмотевични бури, температурите ще се понижат, каза още метеорологът: "Тенденцията е да паднат с около 5 градуса температурите... през нощта, т.е. 14-15 градуса минимални температури, с превалявания от дъжд. По отношение на гръмотевични бури- чакат се на доста места. Валежът ще бъде от порядъка на 5 до 10 литра." Значителна облачност ще има утре, на места с превалявания. Дъждовно ще бъде и в сряда. Стабилизиране на времето се очаква в четвъртък и петък, когато отново ще започне да се затопля.

Трите скулптури- "Майчинство", "Жътвар" и "Награденият", които се намират в пространството пред художествената галерия "Никола Петров" във Видин, са реставрирани
, съобщиха от Общината. Кметът Огнян Ценков разговаря с директора на Регионалния исторически музей Фионера Филипова и изказа благодарността си към авторите Богдан Александров и Димитър Качев за извършената реставрация. Огнян Ценков призова гражданите да пазят съграденото и се отнасят с грижа и внимание към всичко, което се прави за по-доброто качество на живот на хората във Видин. Той се срещна и със скулптора Светлин Савов, за да му връчи благодарствен адрес във връзка с възстановяването на статуята на Плувеца. Преди повече от година част от ръката на бронзовата фигура в Крайдунавския парк бе отрязана.

От 1-ви до 6-ти септември е кулминацията на Арт фест Берковица
, организиран от две млади и вдъхновени берковчанки Снежина Николова и Ива Василева. Инициативата се провежда за първа година и вече продължава месец. До тук бяха направени различни арт-ателиета за деца и изложба на преподаватели и студенти от ВСУ "Любен Каравелов". От началото на септември идва "тежката артилерия" - доказани творци от България и Германия - художници, фотографи, театрали, графити художници. Програмата е изключително наситена и ще допълни тържествата за празника на Берковица - 8 септември. Успешни творци подкрепят идеята на младите момичета - Борис Праматаров - илюстратор и график, Фредерик Шулц - един от най-интересните фотографи в Германия, художникът експериментатор Калоян Илиев-Кокимото, художниците от Пиротехник Крю-Пловдив. Изключително успешен проект, почти невероятен по мащаб и в ръцете на две крехки момичета, решили да променят родния град.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Наградиха млади актьори от Враца

Талантливи млади актьори от Враца получиха признание в Русе, където през почивните дни се проведе фестивалът "Климент Михайлов" .  Актьорската школа "Театрална зона" получи специалната награда на журито за спектакъла си " Играем Чехов" . Отличието за главна мъжка роля отиде при Николай Димитров, Анди Иванов и Никола Асенов, а за поддържаща женска..

публикувано на 02.07.24 в 07:50

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51

Започна приемът на заявления за енергийни помощи

Започна приемът на заявления-декларации за отпускане на енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон. Заявленията могат да се подават до 31 октомври, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов : "Подават се на място в дирекциите "Социално подпомагане" или в специално организирани за целта приемни...

публикувано на 01.07.24 в 14:33