Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 август 2016 година

Снимка: Радио Видин

Средната работна заплата в област Видин е нараснала с 9,8 процента за последната една година, отчитат от Териториалното статистическо бюро. Средните доходи на работещите във Видин в края на месец юни са били 659 лева. Броят на трудещите се е с 0.2 процента по-голям от миналата година, като достига 16 500 души. Област Видин е на последно място по показателя средна работна заплата през второ тримесечие в сравнение с останалите региони на страната. Най-високи доходи получават в областите София - 1 279 лв., Стара Загора - 938 лв. и Враца - 907 лв.

Бюрото по труда във Враца отчете нивата на безработицата за месец юли. Според официалната статистика, на трудовата борса са 8.46% от трудоспособното население на Враца и околните села от общината. Това е с 18 души по-малко от юни т.г. Сериозно са намалели и безработните в община Криводол - с 37, а общият процент на незаети е 37.62 на сто.

Планът за финансово оздравяване на община Димово беше подложен днес на обществено обсъждане. Дискусията премина при слаб интерес от страна на жителите, отбеляза председателят на Общинския съвет там Добромир Тодоров: "Математически решението е много трудно, защото парите, с които разполагаме не достигат. Те доведоха до това да задлъжнеем, а сега със същите пари трябва да продължим да живеем и да преодолеем задлъжнялостта и се предвиждат мерки, които ще развалят малко комфорта и на кмета, и на администрацията, и на населението. Трябва да се увеличат приходите, да се увеличат данъците, да се извършат някакви продажби на имущества и да се свият разходите. Примерно за три години ще намалим почти наполовина разходите за капитално строителство."
Просрочените задължения на община Димово са за над 4 300 000 лева.

Безплатна храна по програма "Топъл обяд" се раздава за първи път в община Ружинци, каза за Радио ВИДИН кметът Александър Александров: "Започна раздаването на топлия обяд. 285 лица от село Дреновец, Бело поле и Ружинци. Първоначално с това започваме. Най-много са в Ружинци- 95 души, другите са по 80. Храната се раздава на три пункта, в еднократни купички. Има първо и второ, хляб и това ще продължи три месеца, до 20 януари." В община Ружинци очакват и подпомагане от Българския червен кръст. Топъл обяд ще бъде подсигурен на 40 деца от Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в село Бело поле, от декември до февруари, отново с помощта на БЧК, съобщи още кметът на Ружинци Александър Александров.

Пътната полиция започва проверки за шофиране с превишена скорост в цялата страна. Акцията се провежда едновременно във всички европейски държави, членуващи в международната полицейска мрежа - Тиспол. Пътна полиция ще следи с радари и камери водачите у нас. Освен за превишаване на разрешената скорост за движение, ще се извършват и проверки за застраховка "Гражданска отговорност". Операцията ще продължи до 28 август.

Археолози намериха глинена плочка с пиктографски знаци, които предхождат писмеността на Шумерия и Египет. Артефактът е открит край плевенското село Рибен. Той доказва, че преди 5 000 години е съществувала форма на писменост, посочват специалистите. Находката има голяма стойност в световен мащаб, каза за Радио ВИДИН директорът на Регионалния исторически музей в Плевен доктор Володя Попов.

Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана инициира кампания за даряване на книги на Читалище "Народна просвета" в село Смоляновци. Фондът  на библиотеката от отдел "История" при културното средище силно е пострадал по време на ремонт на покрива през това лято и вследствие на обилни дъждове. Необходимост има от книги с историческа тематика, енциклопедии, речници, справочници. И нова литература за най- малките читатели - детски илюстровани издания, липсва в библиотеката. Дарителите ще получат безплатен едногодишен абонамент за РБ "Гео Милев", Монтана.

БДЖ вече продава билети за всички бързи влакове за дните около 6 септември- Деня на Съединението. Предварителната продажба, която се осъществява и онлайн, позволява запазване на места, включително спални, обясни Морис Талви, ръководител на сектор "Билетоиздаване" към БДЖ "Пътнически превози". Предварителната продажба на билети за почивните дни около 22 септември, Деня на независимостта, когато отново се събират 4 почивни дни, започва от 7-и.

Подготвят национална конференция на тема "Национално-освободителните движения в българските земи през 19 век" в Чипровци. Тя е посветена на 140-ата годишнина от преминаването на четата на Филип Тотю и Панайот Хитов, обясни Анюта Борин, директор на Историческия музей в града. Научната конференция ще се състои на 9 и 10 септември.

Лятото се завръща в петък, казаха за Радио ВИДИН от Хидро-метеорологичната обсерватория в Плевен. "Между 10 и 20 литра са падналите валежи тази нощ в област Видин. Валежите ще продължат и днес, но няма да са така интензивни. В сряда се очакват нови валежи- в порядъка на 5-10 литра на квадратен метър. Облачността ще се разкъса в сряда вечерта. В четвъртък облачността ще е променлива до незначителна, но ще остане хладно. От петък температурите ще са отново летни."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе.  Според прогнозата на НИМХ след обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки...

публикувано на 02.07.24 в 08:15

Наградиха млади актьори от Враца

Талантливи млади актьори от Враца получиха признание в Русе, където през почивните дни се проведе фестивалът "Климент Михайлов" .  Актьорската школа "Театрална зона" получи специалната награда на журито за спектакъла си " Играем Чехов" . Отличието за главна мъжка роля отиде при Николай Димитров, Анди Иванов и Никола Асенов, а за поддържаща женска..

публикувано на 02.07.24 в 07:50

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51