Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 август 2016 година

Снимка: Пламен Генчев
Клетката на Регионалното депо за битови отпадъци във Видин ще се запълни за 12 години, след което теренът ще бъде рекултивиран, а в близост ще се изгради нова клетка. Това каза заместник- кметът на Видин Цветан Асенов. Той напомни, че в депото могат да се изхвърлят твърди битови, производствени, строителни и биоразградими отпадъци.

Правителството разпредели между всички области в страната 7 200 000 лв., предназначени за регионални програми за заетост през годината, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Най-много средства ще получат областите Враца - 403 000 лв., Монтана -367 000 лв., Видин ще получи 360 000 лв. и Плевен близо 360 хил. лв. Финансирането се определя според средномесечното равнище на безработицата и средномесечния брой регистрирани безработни през 2015 г.  Със средствата ще се осигури заетост за около 2200 безработни в страната за период до шест месеца.

Хиляди врачани са подали заявления за получаване на енергийни помощи през задаващия се зимен сезон, като средно на 10 молби по една е била отхвърлена от социалните власти. Само през юли документи са подали 8 272 жители на областния град. От тях социалните са отхвърлили 1 243.  До този момент институцията е превела над 600 000 лева за помощи към социално слаби. От тях ще се облагодетелстват 6 569 души.

Изведоха две деца от приемно семейство във Враца. Случаят е прецедент за града. Братчето и сестричето са живеели в семейство, което е заличено от регистъра от близо 4 години. Риск за децата не е имало, а съображенията са други каза за Радио ВИДИН директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" в града Мария Търнавска: "Постъпваше информация от екипите по приемна грижа, както и от социалните работници, че не се прави всичко най-добро за тези деца от това семейство- споделяха, че те възпрепятстват осиновителните процедури, не им се закупуват достатъчно неща от средствата, които се получават за издръжка." Към днешна дата децата са настанени в ново приемно семейство.

Нови избори за кмет ще има в село Станево, община Лом, съобщиха от Общинската избирателна комисия в крайдунавския град. Вотът ще е на 2 октомври и се налага, тъй като настоящият кмет Милен Милчев е получил условна присъда от Районния съд в Лом за издаване на документ за идентичност, в който не били вписани всички наследници. След присъдата Милчев е подал оставка и е овакантил кметския пост. Милчев е третият кмет на Станево, отстранен от съда заради издаване на неверен документ за наследници. Предшествениците му са били отстранени за същото нарушение през 2012 и 2014 година.

Колиформи са открити в една от чешмите в оряховското село Остров. Това е показала проверката на Регионалната здравна инспекция във Враца за микробиологични показатели в местните водоизточници, каза директорът на институцията д-р Анета Ставрова. Тя напомни, че миналото лято и в трите чешми в Остров беше открито наличие на хром в пъти над нормата. Кметът на селото Ирена Станкулова обясни, че всеки жител е уведомен лично срещу подпис, че водата на чешмата "Алибаш", в която са установени колиформи не е годна за питейни цели.

В четири детски градини на територията на град Видин вече са завършени ремонтите за освежаване на интериора. Ремонтни дейности текат в други пет детски градини, съобщи на пресконференция заместник - кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Цветан Асенов. В детска градина "Незабравка" и в детската градина в град Дунавци предстои да бъдат ремонтирани санитарните помещения. В момента се ремонтира дограмата на градското ученическо общежитие. Заради теч от отоплителната инсталация на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" предстои ремонт на кухнята на училището. Цветан Асенов съобщи още, че до началото на новата учебна година всички пешеходни пътеки във Видин ще бъдат пребоядисани.

По график тече ремонтът в Дома за стари хора "Св. Василий Велики"- гр. Кула. Това каза директорът на социалното заведение Илиана Цанова. Изпълнител е фирма от Самоков, като ремонтните дейности са започнали на 15 юли и ще продължат три месеца. Направена е новата ВиК инсталация, поставени са пе ве це врати и се изграждат нови санитарни възли, а старите са ремонтирани. Обектът е подготвен за поставяне на хидроизолация. Обществената поръчка е на стойност близо 174 хил. лв. Предвидено е преустройство на общите санитарни помещения на трите етажа, изграждане на нови, подмяна на дървените врати с алуминиеви. Ще се ремонтират и спалните помещения. Съществуващите настилки вече са подменени с  гранитогрес. Ще бъде подменена и електрическата инсталация.

Завършва ремонтът на средновековната църква "Св. Йоан Кръстител" във видинското село Върбово, като в момента се изгражда и камбанария. Средствата са събрани от сдружение. По време на повторното освещаване на храма на 4 септември ще се проведе и традиционната родова среща "Да се завърнеш в бащината къща!".

Демонстрационен обект за преработка на мляко и млечни продукти към ферма за отглеждане на животни от породата "Реплянска овца" откриха в село Репляна, община Чупрене. Инвестицията е по Българо- швейцарската програма за сътрудничество и е подкрепена от много неправителствени организации и Министерство на земеделието и храните.

Народно читалище "Подем 1926" в мездренското село Дърманци ще отпразнува официално 90-годишнината от създаването си с тържествен концерт на 10 септември, от 19.00 часа. Женски народен хор функционира към културното средище. Читалищната библиотека продължава да е притегателен център за малки и големи през всичките 90 години. Два клуба - по народни танци и по краезнание, политика и история има към НЧ "Подем 1926". Настоятелството на читалището кани на тържеството всички, имали допир с дейността му, независимо къде се намират сега.

По републиканските пътища в община Враца днес имаше засилено движение на военна техника. Придвижването е част от учение, което се провежда във военното поделение в града. Учението е за сертифициране на рота за участие в операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина. В него ще участват 110 военнослужещи.

"Какъв да стана? Познаваме ли професията и занаятите?" беше темата, по която днес децата работиха в Регионална библиотека "Гео Милев". Обучението направиха медиатори от Центъра за кариерно ориентиране в Монтана.

11 нелегални мигранти- седем мъже, две жени и двама непълнолетни - момиче и момче са задържани от кулски полицаи вчера край село Извор махала. Те не са имали документи за самоличност. Групата е доведена в РУ-Кула, пълнолетните са задържани за срок до 24 часа, на непълнолетните е предоставена полицейска закрила. Установено е, че чужденците са граждани на Иран. Работата по случая продължава.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе.  Според прогнозата на НИМХ след обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки...

публикувано на 02.07.24 в 08:15

Наградиха млади актьори от Враца

Талантливи млади актьори от Враца получиха признание в Русе, където през почивните дни се проведе фестивалът "Климент Михайлов" .  Актьорската школа "Театрална зона" получи специалната награда на журито за спектакъла си " Играем Чехов" . Отличието за главна мъжка роля отиде при Николай Димитров, Анди Иванов и Никола Асенов, а за поддържаща женска..

публикувано на 02.07.24 в 07:50

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51