Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Павлов:"Цяла година се готвим за състезанието със сърбите"

Параспортисти се събраха във Видин

8
Снимка: Красимир Каменов
Четвъртото международно състезание за хора с увреждания "България-Сърбия Видин`2016" се проведе тази сряда, 14 септември, в Спортна зала "Фестивална" във Видин. 30 състезатели от Сърбия и България се включиха в надпреварата. Два детски отбора от по 5 деца от всяка държава също взеха участие в проявата.
Отборен първенец стана Сърбия.

" Докато участниците от България бяха само от Видин, при сърбите освен от Зайчар имаше и представители от други градове. И винаги при тях състезателите не са едни и същи, а всяка година има по някой различен състезател, който допринася за по- голяма конкуренция в отделните спортове. От видинската група състезателите, които са клиенти на нашия Център за социална рехабилитация и интеграция ги подготвях аз. Специално се подготвяхме за тенис на маса с Ангел Стефанов. В дартс двама медалисти са от нашия център - Николай Мринов, който стана първи и Любо Нешев- трети. Другите участници са от Регионално дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения. Там подготовката беше от страна на техния кинезитерапевт Радослав", обобщи провеждането, резултатите и организацията на спортната проява кинезитерапевта в Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) Павел Павлов.
   
СнимкаИ през миналите години ние тук, в Радио Видин сме следили тази спортна проява. В сръбския град Зайчар тя се провежда на спортния комплекс "Попова плажа", а в нашия град състезанията се организират в спортна зала "Фестивална". Това е едно от традиционните вече събития за ЦСРИ-Видин през годината. Ето защо питам събеседникът си Павел Павлов може ли да се каже, че от началото на годината с клиентите на центъра са се подготвяли за тази среща:

" Подготовката при нас е целогодишна. Събитието бе организирано главно от нашия център и от Фондация "Подкрепа за реализация" в лицето на Емилия Йосифова. Отделно трябва да благодарим, разбира се на община Видин. Също така безкрайни благодарности на клубът по тенис на маса "Бдинци" и най- вече на Галя Панкова, която е старши треньор. Трябва да спомена също и видинския клуб по шах "Найден Войнов", който изпрати съдия, за да протече всичко както трябва по правилата."  

В спортното състезание, провело се във Видин имаше и специална секция за състезателни игри за деца с увреждания. И в състезанието на спортен полигон за деца победител стана отборът на Сърбия. За тази част от спортната среща отговаряше организаторът в ЦСРИ Аксиния Алексиева:

" Дисциплините, така да ги нарека, въпреки, че те са игри, не са спортни дисциплини с точно определени правила, се включиха два отбора, български и сръбски, включващ по 5 дечица с увреждания. Децата, които дойдоха от град Зайчар бяха деца, с които се работи от Червеният кръст, а от българска страна бяха включени деца, които са потребители на нашия център и деца, потребители на услугите на Фондация "Уникалните деца на Видин". Състезанието беше наистина оспорвано. Децата бяха много нахъсани, със спортен дух. Бореха се наистина за победа. Факт е, че сърбите бяха по- добри от нас. Игрите бяха 5, като критерият за победа във всяка една от тях беше най- много бързина. Резултатът беше оспорван. Малшанс ни раздели от победата. Сърбите взеха купата за децата, но пък наистина състезанието беше на много високо ниво и децата положиха много усилия, старание и най- вече се забавляваха. Имаше накрая и малко разочарование от тяхна страна, но пък това ги мотивира да бъдат по- добре подготвени за следващата година."

СнимкаАксиния Алексиева анонсира и предстоящия в Зайчар първи регионален фестивал за младежко и детско творчество и включване на деца със специални образователни потребности. Фестивалът ще се проведе през следващата седмица и в него ще вземат участие клиенти на ЦСРИ- Видин и децата от театралната трупа на СУ"Св.св.Кирил и Методий" в Брегово. За участието на малките театрали в съседна Сърбия ни разказва ръководителят на трупата Кирил Кунчев.

Цялото предаване чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40