Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме 108 години от Независимостта на България 

Снимка: БГНЕС

108 години се честват днес, 22 септември, от провъзгласяването на Независимостта на БългарияТържеството във Видин ще започне в 11 часа на площад "Бдинци". 
Белоградчик ще отбележи Деня на независимостта на България по нетрадиционен начин, предаде Иванка Петрова. Общината организира на площад "Възраждане" в града хоротека на открито. Ръководството е отправило призив в поканата: "Имаш ли носия, облечи я!" Всички, които обичат българската народна музика и желаят да се хванат на хорото, са поканени да дойдат в 18:00 часа в центъра на града, като носията не е задължителна. И школите за народни танци към Детския комплекс, както и танцовите формации "Калина" и "Рамонда" ще вземат участие в празника. Клуб "Млади възрожденци" ще прочете Манифеста, с който цар Фердинанд I обявява независимостта на България на 22 септември 1908 г. във Велико Търново. Младежите ще припомнят на присъстващите за онези далечни дни с доклад за събитията, довели до историческия акт
Служители на Община Кула, общински съветници и граждани ще поднесат венци и цветя на обновения войнишки паметник в града, което ще е и неговото официално откриване след ремонта. Там ще бъде изнесена и беседа за българското участие в Първата световна война. Ремонтът на монумента е извършен по случай 100 години от военните действия. 
Церемонията по поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните в Монтана ще започне в 9:30 часа. Тържественият концерт на Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" е от 10:30 часа на площад "Жеравица" (при дъждовно време- в Младежкия дом). 
Във Враца честването ще започне в 10 часа на площад "Христо Ботев", където след издигането на националния флаг ще бъде отслужен молебен за благоденствие, празникът ще завърши с концерт на представителния детски танцов ансамбъл "Радост" и Представителен танцов състав "Хемус". Признателни потомци ще открият паметна плоча на загинали във войните техни съселяни във врачанския квартал "Кулата", предаде Жоро Александров. Събитието е насрочено за 22 септември и съвпада с Деня на независимостта на България. Любомир Ангелов, инициатор на проявата, разказа повече подробности:

"В 11:30 часа, в чест на Независимостта, организираме събитие, което е една моя отколешна мечта. Ще почетем паметта на загиналите в Балканската война и в Първата световна война. Тази паметна плоча, която ние успяхме да реставрираме дълго време стоеше на входа на училището, което беше закрито 2008 година, но в моите детски спомени, като ученик в началното училище, си я спомням много добре, тъй като е свързана с моите дядовци, които са убити в Първата световна война- Георги Стоянов Генчев и Тодор Иванов Христов... Загинали са 6 души."

СнимкаОбщина Мездра организира по традиция тържественото отбелязване на Деня на независимостта на България и Европейски ден без автомобили. Велопоходници ще потеглят в 9:30 часа от площада до село Долна Кремена, а националният флаг ще бъде издигнат в 10:30 часа. Кметът Генади Събков ще произнесе слово, след което ще има изпълнение на танцовите колективи при Народно читалище "Просвета 1925-Мездра". Старт на състезание по майсторско управление на велосипед ще бъде даден в 11:00 часа. Победителите в надпреварата ще бъдат наградени в 12:30 часа и ще бъдат изтеглени късметлиите в традиционната томбола. Мездренското село Долна Кремена ще отпразнува Ден на селото на 22 септември. Велопоходниците ще бъдат посрещнати там в 10:00 часа, а в 10:30 часа ще започне празничен концерт с участието на народния певец Райко Кирилов. Местен оркестър ще се погрижи за настроението на жителите и гостите на селото.

В Берковица ритуалът по издигане на националния флаг и празничният концерт на ученици от Трето ОУ "Иван Вазов"  ще се състоят на площад "Радичков" от 10.00 часа. Вторият общобалкански народен събор "Петрохан 2016"- "Под Ком с музика, песни, танци", посветен на Деня на Независимостта, ще започне също в 10.00 ч. в местността "Петрохан". Съборът включва богата фолклорна програма, надигравания, избор на Мис и Мистър Петрохан.

22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември (5 октомври по нов стил) 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. След Първата световна война, Денят на независимостта се чества на 5 октомври (по нов стил) заедно с възкачването на трона на цар Борис III, поради което след 9 септември 1944 г. празникът е забранен като "царски".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 юли 2024 година

Водна забава зарадва деца във Видин. Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира инициативата днес пред Пазар капия в града.  В началото на месец юни е издадено разрешение за строеж и предстои да започне модернизацията на над 40 км от трасето от Ружинци до околовръстното шосе на Монтана, част от скоростния път с магистрални участъци Видин..

публикувано на 02.07.24 в 18:05

Паднали клони и наводнени дворове след пороен дъжд в Дреновец

Пороен дъжд е причинил щети на земеделци в община Ружинци.  Аварийната група на общината и доброволци са  разчиствали паднали клони на пътя между селата Дреновец и Бело поле, каза кметът на Ружинци Александър Александров. "Вдигнахме аварийната група и момчетата от Дреновец с машинки и с триони да разчистим пътя. Лично бях с тях...

публикувано на 02.07.24 в 17:50
Община Монтана

В Монтана започва нов проект за подмяна на стари отоплителни уреди

Община Монтана отвори ново кандидатстване за безвъзмездна подмяна на отоплителни уреди , които замърсяват околната среда, съобщи кметът Златко Живков. Процедурата е по проект за подобряване качеството на въздуха, финансиран от Европейския съюз по програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Безвъзмездната помощ е на стойност 21 695 000 лева...

публикувано на 02.07.24 в 16:36

Здравната инспекция установи замърсена вода в три берковски села

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица , Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за..

публикувано на 02.07.24 в 15:43

Новият Общински съвет в Борован предстои да положи клетва

Новоизбраният Общински съвет в Борован ще се закълне на 3 юли (сряда) на първото си заседание. Сесията е свикана от областния управител Надя Донкинска. Форумът ще започне в 15.30 часа в голямата зала на Народно читалище „Цани Иванов 1907“ в Борован. Припомням, че до извънредните общински избори се стигна, след като Върховният..

публикувано на 02.07.24 в 15:33

Екоминистърът проверява за нерегламентирани сметища в област Монтана

Министърът на околната среда и водите проверява нерегламентирани сметища в област Монтана. Общините Берковица , Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали. В последните няколко месеца за трети път служебният екоминистър Петър Димитров лично проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Днес обиколката му..

публикувано на 02.07.24 в 15:28

Водна забава зарадва деца във Видин

Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира водна забава днес пред Пазар капия в града. Събитието се провежда за втора поредна година, а различното този път е, че освен членовете на клуба, може да се включи всеки, който има желание. Повече разказа Елизабет Георгиева , помощник-треньор на "Бдин-Вида" : "Организираме водни забави, с..

публикувано на 02.07.24 в 12:29