Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задължително гласуваме на президентските избори през ноември

Снимка: архив

Гласуването вече ще е задължително. Това реши парламентът с окончателното приемане на поправка в Изборния кодекс, с която упражняването на вот е граждански дълг. Бързината, с която бяха предложени и договорени решенията между партиите в управлението, а и извън него, постави процеса под радара на публичното внимание и резултатът е, че част от одобрените промени станаха повече от спорни, както и основната, че задължителното гласуване е противоречиво от юридическа гледна точка. Какво смятат видинчани по въпроса: 

"Ами, щом е задължително, ще гласуваме... Пак няма всички да отидат... Винаги сме гласували и пак ще гласуваме, зависи обаче как... Винаги съм гласувала, защото обичам България и за мен не е важно дали е задължително, или -не... Би било редно всеки да гласува и всеки да даде вота си... Увеличиха тока и всичко останало, ама ние пак си гласуваме, малко зор виждаме, но гласуваме... Ако е задължително, ще гласувам, но и да ме изхвърлят от списъците- какво, те пенсиите да не ни намалят само... Ако знаехме кой от тях ще ни увеличи пенсиите, ще гласуваме за него... За мен е редно всеки един гражданин на Република България да гласува..."

Право да гласуват в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември 2016 г. имат всички български граждани, които: са навършили 18 години към изборния ден включително; не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. 

За първи път в бюлетината ще има и опция "Не подкрепям никого", изборът на която обаче няма да влияе върху резултатите на конкретните кандидати, а ще се отича само за активността. А избирателната активност е важна, защото по Конституция, за да има избрана президентска двойка на първи тур, е нужно да са гласували половината от имащите право, а фаворитът да е събрал подкрепата на повече от половината от гласувалите.

Според Изборния кодекс санкцията за негласуване е заличаване от избирателните списъци, но след неупражняване на правото на глас два поредни пъти на едни и същи избори. Така, за да бъде заличен даден гражданин от списъка, той трябва да не гласува без уважителни причини на тези и на президентските избори през 2021 г.

От Централната избирателна комисия уточниха, че когато гражданин има уважителна причина за негласуване, той трябва да я декларира в съответната местна администрация. Проверката кой е гласувал и кой не ще, се прави от "Гражданска регистрация и административно обслужване".

Избирателите, които се явят да гласуват на 6 ноември, ще трябва изрично да декларират пред съответната секционна избирателна комисия , че желаят да гласуват и за националния референдум. Само тогава комисията ще им даде и бюлетина за референдума.

Точно 21 са кандидат-президентските двойки тази година, след като две вече отпаднаха при регистрацията. За сравнение от предишните избори през 2011 година, те са били 18.

И, за да привършим с правата ни- всеки гражданин може да провери дали името и подписът му фигурират в списъците, с които партиите, коалициите и инициативните комитети са се регистрирали за участие на президентския вот или за агитация за референдума на 6 ноември. Проверката се прави чрез въвеждане на ЕГН и 10-цифров ПИК номер, който се получава на посочен имейл. Ако установите неправомерно ползване на личните ви данни, може да подаде жалба към Комисията за защита на личните данни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40