Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 октомври 2016

Снимка: Емилиян Евдокимов; Милен Младенов; Диана Ангелова; Мартин Георгиев; Теодора Сърбинска

Снимката "Есенни багри" - Белоградчишки скали" на Емилиян Евдокимов от Видин бе класирана на първо място във фотоконкурса на Радио ВИДИН "Песента на есента". 


Нови схеми в трафика на хора. Лица от български произход проучват в малките населени места -визуално, правят албуми и ги предлагат, след което сключват граждански бракове с хора от евро-азиатски произход и те получават статут за законно пребиваване в Европа. Това алармира административният ръководител на Районната прокуратура в Оряхово,  Гергана Кюркчийска.



Кметът на Община Берковица Милчо Доцов подписа в Министерството на земеделието и храните договор за „Местна инициативна група - Берковица-Годеч“ и изпълнение на стратегията за Водено от общностите местно развитие. Общата стойност на финансирането е близо 4 млн. лева. 



50 младежи ще получат професия, а след това и работа по проект на Община Видин, който се изпълнява в партньорство с неправителствени организации
. Проектът е на стойност близо 300 хиляди лева и ще се финансира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".  До края на ноември ще бъдат определени младежите, които да участват в програмата.



Машини за гласуване ще има на президентските изброи в 14 секционни избирателни комисии във Видинска област. Общо 239 секционни избирателни комисии са разкрити досега на територията на областта. Броят на подвижните секции ще стане известен след 22 октомври.



Няма проблем с язовир "Делейна". Твърденията за мъртва риба не отговарят на истината, каза кметът на селото Людмил Якимов и обясни, че по предписание на "Басейнова дирекция" е подменен изпускателният кран, преливникът е ремонтиран.



Улица „Вестителят“ във Враца ще бъде цялостно преасфалтирана
. На 80% е завършен и цялостният ремонт на ул. „Людмил Кирков“ в ж.к. „Дъбника“ - при блокове „Орбита“ №5, 6, 7 и 8, като дейностите отново са част от проекта за воден цикъл на Враца.



Петима лекари от Северозапада получиха награди от Българския лекарски съюз на тържество по повод Деня на българския лекар


Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата се изпълнява успешно на територията на Видинска област, стана ясно на кръгла маса, организирана в рамките на кампанията за популяризиране на устната профилактика и здравето на детските зъби. Това е най-успешната програма, свързана с профилактиката при децата като цяло, каза председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов. 


На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата
. Фокусът на инициативата тази година е насочен към рисковите фастори, които всеки трябва да познава. "Ден на отверените врати" ще има от 10 часа на 25 октомври в търговския център във Видин, на който всеки ще може да попълни едноминутен рисков тест.


Трета конференция с международно участие на тема: „Модернизационни тенденции в стопанския и културен живот във Видинско и Тимошко - XVIII-XX век“ започна във Видин. Тя се организира от Държавен архив - Видин.


Експозиция на старопечатни книги е подредена в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“. Книгите са от фонда на катедрален  храм "Свети вмчк Димитър Солунски" и могат да се посетят в следващия месец. 


Възпитаничката на школа "Дъга" при видинското читалище "Цвят"- 9-годишната Нора Давидова спечели трета награда и бронзов медал от Световния конкурс за детска рисунка "Малък зограф - Банско" в оспорвана конкуренция с над 5000 участници от целия свят
.


Фотоизложбата „Детството в приемна грижа“ може да се види търговския център на Видин. Снимките са предоставени от Националната асоциация за приемна грижа и показват приемни родители с децата, за които се грижат. Изложбата ще остане във Видин до 27 октомври.



Актьорите от Драматичния театър в Монтана представят комедията „Лъжлата” или „Как да задържиш мъжа си”от 19 часа в Общинския драматичен театър във Видин. Входът е свободен. 



Българските младежи на 15 и 16 години са на водеща позиция в Европа по употребата на анаболи, сочи последното изследване на Европейския училищен изследователски проект, обхванал 35 европейски държави
. 10 на сто от момчетата и 2 на сто от момичетата у нас са посочили, че са употребявали анаболи, докато в другите страни процентът е незначителен.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фолклорен фестивал се състоя в село Слана бара

Второто издание на Фолклорния фестивал на занаятите „Златна есен”   се проведе в ъв видинското село Слана бара . Проявата се организира от местното читалище „Съгласие – 1936г.” и кметството. „В село Слана Бара се случват хубави събития, затова предлагаме на хората да ги разнообразим, да се повеселят. Фестивалът „Златна есен“ започна..

публикувано на 21.10.24 в 11:06

Митничари откриха две контрабандни надуваеми лодки на Дунав мост 2

Митнически служители са задържали д ве недекларирани надуваеми лодки при проверка на товарен микробус в района на граничния пункт на Дунав мост 2 при Видин-Калафат. Според британските власти плаването с този тип лодки са предпочитан, но много опасен начин за нелегален превоз на мигранти през Ламанша. В резултат на това Агенция "Митници", МВР и..

публикувано на 21.10.24 в 10:52

Трима души са задържани при акция на полицията в община Грамада

Служители на Районното управление на полицията в Кула са извършили активни превантивни и контролни действия на територията на община Грамада . Задържани са трима души, образувани са едно досъдебно производство, едно бързо производство и три предварителни проверки. Акцията е била насочена към противодействие на конвенционалната престъпност и превенция..

публикувано на 21.10.24 в 10:49

Нова система за таксуване в градския транспорт ще бъде тествана във Враца

Напълно готова за въвеждане в експлоатация е нова електронна система за таксуване на пътниците, както и софтуер за информиране на гражданите, използващи обществения транспорт в община Враца .  С цел осигуряване на достатъчно време за ползвателите на градския транспорт за адаптация към новата система е предвиден дълъг тестови период, в..

публикувано на 21.10.24 в 10:06

Общинските съветници във Видин заседават днес

За днес е насрочено заседание на Общинския съвет във Видин, на което ще бъде обсъдена актуализация на списъка за капиталови разходи. 16 са предложенията в предварително подготвения дневен ред, като сред тях са издаването на разрешение за изработване на инвестиционен проект за изграждане на нова сграда за заведение за социални услуги по плана на к-с..

публикувано на 21.10.24 в 08:05

Монтанското село Габровница си избра кмет

Рангел Иванов е новият-стар кмет на Габровница. На вота вчера, за издигнатия от Партия на "Зелените", гласуваха 324-ма жители на монтанското село. Иванов спечели битката за кметския пост с Ваня Младенова от местна коалиция ГЕРБ-СДС. През миналата година двамата също спориха за мястото. Тогава Рангел Иванов победи, а Ваня Младенова оспорва решението и..

публикувано на 21.10.24 в 07:48

"Видабаскет" победи и "Спартак"

Мъжкият отбор на БК "Видабаскет" записа втора поредна победа в новото първенство на Българската баскетболна лига и оглави временното класиране. В среща от А група, Регион "Запад" видиначни се наложиха с 86:72 точки (28:19; 12:21; 23:16; 23:16) над "Спартак" Сандански в столичната зала "Триадица".  Момчетата на треньора Иван Тилев започнаха по-добре..

публикувано на 20.10.24 в 16:33