Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гости от Зайчар учиха батута и бродираха шевици във Видин

10
Снимка: Нора Йоцова
Тази седмица в сградата на Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ)- Видин се състоя първи Международен фестивал за хора с увреждания "Традиции и занаяти".  Участниците бяха от крайдунавския град и сръбския Зайчар. Обособени бяха следните ателиета: "арт зона" (бродерия на шевици върху плат и рисуване върху керамични чинии), "кулинария" (приготвяне на традиционни български ястия) и "народни танци" (танцуване на традиционни български хора). 


Пренасяме се на фестивала. Започваме с арт ателието. Представят ни го трудотерапевтът Маня Стоянова и началният учител в ОУ "Софроний Врачански" Мая Ангелова:



"В нашето ателие оцветяваме керамични чинийки с мотиви от българския фолклор, характерен за нашата област. Всеки от участниците сам си избира, сам си нарисува елементите и ги оцветява с акрилни и темперни бои... Тук изработваме картички. Шием отделни мотиви, които апликираме върху картон. Моделите ги избрах от интернет. Сложни са за тях, но сега упражняваме отделни елементи, които да не ги затруднят и да не им се стори безинтересно. Избрах ги да са красиви и да има български елемент в тях." 



СнимкаОтиваме в следващото ателие - това по готварство, където тече усилена работа. Какво се прави там обяснява ерготерапевтът Александър Дионисиев:



"Приготвяме три известни български ястия, като едното от тях е традиционната баница, която винаги се приготвя по празниците. Таратор, който се води като лятна супа, охладена. И шопска салата, която също си е типично традиционно българско ястие. Доста добре се справя групата, интересно им е. Всички се включват. Всеки взема някакво участие." 



Надникваме в шумните занимания на децата от Видин и Зайчар. Те са фон на разговора ми с организатора в Центъра за социална рехабилитация и интеграция Аксиния Алексиева:



"Освен всички останали ателиета, които се провеждат в момента, моята задача е да занимавам дечица, които са съответно от двете държави. Гости от Зайчар са отново децата от Дневния център към Червения кръст, а нашата група от дечица са трети клас в ОУ "Епископ Софроний Врачански" в квартал "Нов път". Вкарахме децата в спортната зала, където първо ги разпределих по отбори и играха тенис на маса, след което отново по отбори, играят и в момента на джаги. Най- интересното е, че децата веднага се сприятелиха и общо взето не се забелязва разлика между българските дечица и сръбските. Идеята е след това, когато се поуморят, да влезем в залата за обучение на специалния педагог в Центъра, където да ги занимавам с най- различни интелектуални игри."  



И стигаме до последното ателие, това на българските народни танци. На трудните и сложни български хора̀ се опита да научи гостите от Зайчар дългогодишният танцьор в ансамбъл "Дунав" Деян Славчев:


 
"Днес се опитахме да им покажем малка част от богатото разнообразие на българския фолклор и по-точно на хора̀та, които са от нашия, северозападния край. Опитахме се да разучим най- често използваните хора̀ във видинския край. Наблегнахме на право хоро, на дунавско хоро, на батут, на шира, ръченица. Така че хората да придобият малко представа за нашата култура и да се потопят в дълбоките води на нашия фолклор."



Във Видин за фестивала "Традиции и занаяти" пристигнаха представители на няколко сдружения на хора с увреждания от Зайчар- Сдружение на хората с церебрална парализа и детски паралич, Сдружение на хората със синдрома на Даун, Сдружение на слепите и трудновиждащи хора, Организация на хората с ампутирани крайници и Дневен център за деца. До Видин пътуваха за среща със специалистите от Центъра за социална рехабилитация и интеграция директорът на Червения кръст в сръбския град Иванка Йович и педиатърът доктор Бранкица Ласич. 



Снимка"Нашето сътрудничество е от няколко години. От 2010 година започнахме някакви общи дейности. Днешното събитие е резултат от това сътрудничество и можем да кажем, че вече сме приятели и другари. Как започнахме- първо се срещнахме с представителите на Центъра и с тяхната директорка Емилия Йосифова на един семинар, който беше организиран в Сърбия в организацията на Тимочкия клуб. И там стигнахме до идеята, че можем да направим нещо заедно в бъдеще. След това първо се заехме със спортните срещи за хора с увреждания от Сърбия и България и по-точно- от Зайчар и Видин. Това продължава вече 4 години. Сега стигнахме до идеята да продължим това сътрудничество на друго, по- високо ниво и то да стане и културна обмяна. Да направим запознаване с културата на България и Сърбия. И ето сега сме дошли тук, от община Зайчар и хората от Сърбия ще учат български танци, български ръкоделия и българска национални ястия. А някъде около средата на месец март следващата година гостите от България ще дойдат при нас, в Сърбия и ще учат същите неща от сръбските традиции. Не само, че имаше интерес към фестивала, а интересът беше огромен и за съжаление трябваше да откажем на много хора да пътуват с нас. Заради това, че времето е малко по- студено и всички трябва да сме вътре в сградата на Центъра. Трябваше да се съобразим с капацитета на помещенията. Но да се надяваме, че вече следващата година ще разширим мястото на това събитие, за да може още повече хора да дойдат, защото наистина интересът към точно такива занимания е много голям", разказа за съвместната работа на българи и сърби секретарят на Сдружението на болните от церебрална парализа и детски паралич - Зайчар Иван Симич.



Към края на запознаването на сърбите с българските обичаи и традиции си поговорих и с главния "виновник" за срещата. 



"Идеята се роди още миналата година. Последната част, в която не бяхме правили нищо, но имаше много хора, които имаха талант и желание да се изявят в нещо, в което не са участвали. Те бяха основните инициатори, като искаха нещо, което да е специално за тях. Тази година за първи път правим Международния фестивал за хора с увреждания "Традиции и занаяти", като това е пробният вариант. Следващата година в Зайчар ще бъде вече на базата на някакъв опит, ще разширим това, което правим днес, при нас във Видин", разказа повече за реализацията на идеята за първия международен фестивал за хора с увреждания "Традиции и занаяти" ръководителят на Центъра за социална рехабилитация и интеграция Емилия Йосифова.  


Да погледнем в календара с планирани събития в ЦСРИ през последния месец на годината. На 8 декември от 17:30 часа Фондация "Подкрепа за реализация" организира благотворителен концерт в храма "Св. Николай" във Видин. Съорганизаторите на събитието са Националният алианс за социална отговорност, Видинска света митрополия и дамски "Лайънс клуб Вида"- Видин. В концерта ще се включат ученици от бреговското училище "Св. Св. Кирил и Методий" и гости от Сърбия. А каузата на благотворителното събитие е финансово подпомагане на талантливи деца от Видин.   



Центъра за социална рехабилитация и интеграция вече има и нови сътрудници в Сърбия. Това е Сдружението на болните от множествена склероза от град Княжевац. Тяхното ръководство е било на гости през миналата седмица във Видин, за да се запознаят с работата в Центъра, а видинските им колеги ще върнат визитата на 3 декември. Така че, в следващите международни инициативи между България и Сърбия ще има още повече участници.


Цялото предаване чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40