Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Криводол търси изход от кризата чрез минералните си извори

7
Снимка: Радио ВИДИН
Криводол е селище с древна история, но сега населението бързо се топи, защото заради безработицата и ниските доходи, много от хората търсят препитание другаде. На територията на общината е село Градешница, където при археологически  разкопки е намерена оброчна плочка с писмо, по-древно от египетските йероглифи. Надписът остава все още неразгадан, въпреки че за съдържанието има хипотези. Сега за находките от праисторията, както и за обектите от антично време можем да научим в историческия музей в града, който е част от читалищния комплекс. Въпреки древното минало, Криводол като град е със сравнително кратка история. Статутът му е присъден през август 1969 година и от тогава тази дата е празник за населеното място. Сега, обаче, хората, които го отбелязват, са значително  по-малко, защото проблемите принуждават много от тях да напускат града и страната.


"Бедни сме, страшна работа. С минималните пенсии хората едва кретат за лекарства и за хляб, броиш да останат и за утре стотинки. Хората се мъчат, гладуват, напуснаха България децата ни, оставиха нас, старите хора сами. Плачем всяка вечер за децата, но стискаме зъби, за тях да е добре. Жалко е, по селата всичко се чупи, изнасят, страшна работа е. Да увеличат пенсиите на хората, това искаме"- така обрисуваха пред Анжела Каменова картината в Криводол местните хора.


Снимка"Ако тези в столицата ги оставят да живеят на месец с парите, които имат хората в Криводол, ще стане страшно, революция, кризата в Харманли ще бъде бледа сянка на това, което ще се случи. Тези, на жълтите павета, не трябва да забравят, че има и провинция, и живи хора там"
- каза в ефир слушател на Радио ВИДИН от Криводолска община. 



"Да се ползва пълноценно минералната вода, която е безценно подземно богатство. Как точно ще се ползва този ресурс, като не може да се стопанисва от общините, каква концесия ще се плаща..."- пита друг слушател от съседното на Криводол село- Черкаски, община Вършец.


СнимкаКметът на Криводол Петър Данчев смята, че възможност да се справи с безработицата и да привлече инвеститори са минералните извори в района. За целта ще кандидатства за отпускане на средства по пилотната схема на инвестиционната програма "Минерални води". По нея от бюджета на държавата са отделени 3,5 милиона лева за общините в страната. Безвъзмездното финансиране по проектите ще бъде до 50%, а за останалите 50 на сто те трябва да използват общински средства. Преди близо 50 години са правени проучвания на минералните води на територията на село Главаци. Качествата им са доказани. Сега Общината ще кандидатства за извършването поне на един сондаж, а за целта са нужни около 400 хиляди лева, каза пред Анжела Каменова кметът Петър Данчев: 



"1967 година са правени проучванията на минералните води, на 27 сондажа в община Криводол. Идва по-добро бъдеще за общината, приоритет номер едно ни е да направим няколко сондажа, тогава цената на земята ще стане атрактивна, ще има инвеститори. Пример: разходите за една оранжерия са 93% за отопление, а при наличието на тези термални води, разходите ще намалеят"-
убеден е кметът на Криводол. 


Докато се разработят минералните извори в района на Криводол, за общината са нужни бързи мерки за справяне с безработицата, която е над 40 %. За целта е нужна и промяна на държавата политика, смята  Петър Данчев. Шанс за подобряване на условията в общината е кандидатстването по проекти. За сега една от възможностите да бъдат привлечени младите хора да останат там е чрез спорта. Изграден е модерен комплекс, а на пистата край Криводол се провеждат етапи от национални шампионати, каза още кметът на общината. 


Още разкази от Криводол може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Каква подкрепа за местните общности осигурява МИГ- Лом

Местна инициативна група- Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите. "Смисълът е за формиране на една общност и хора като междинно звено и хора, които да подпомагат местния бизнес, земеделците и неправителствените организации в лицето..

публикувано на 07.10.24 в 12:04

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00