Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зрънце любов" и във Видин

Снимка: ППМГ- Видин

С понижаването на температурите и падането на първия сняг за тази зима, дойде време да поставим хранилките за птици. За това ни напомнят от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/.

"В момента, в който температурите паднат, насекомите, които са естествената храна, намаляват и затова е добре да им предложим храна. Най- добрата храна за птиците в зимния сезон е тази, която съдържа повече мазнини. Слънчогледовите семки или други семена, които са сурови и неосолени, са особено подходящи", каза Емилия Янкова от БДЗП.

Най- лесният начин да им поднесем храна е като използваме хранилка. От БДЗП са направили интерактивна карта, на която всеки, който е направил приспособлението, може да го отбележи и по този начин да заяви, че е част от кампанията "Зрънце любов". Над 800 са отбелязаните хранилки. 6 от тях са на учениците от клуб "Екология" при ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин. Членовете на училищната организация са от биологичната паралелка в 10 клас.

"За инициативата научихме случайно, защото в програмата на клуба беше заложено да правим хранилки на птици и те имаха за задача да потърсят в интернет начини за правене на такива хранилки. И откриха сайта на Дружеството за закрила на птиците в България. Там имаше имаше много интересни неща, вече видяхме инициативата и така станаха нещата", каза ръководителят на клуба Мануела Пенчова, която е учителят по биология и здравно образование в училището.

Хранилките са изработени от учениците, поставени са на дървета в двора и са маркирани на интерактивната карта на дружеството.

Освен информация за това как да си изработят приспособленията за хранене и какви семенца е добре да сложат, членовете на клуб "Екология" при ППМГ "Екзарх Антим I" са събрали информация и за най- често срещаните птици в града, които ще могат да наблюдават, докато се хранят в двора на училището.

Снимка: ППМГ- ВидинЛаура Янкова и Александра Ванчева са членове на екоклуба. Разказаха, че са търсили информация в интернет как да направят хранилките:

"Закачихме ги със стълба хранилките, на 2 метра височина. Най- лесният начин да направим хранилка е от пластмасово шише. Пуснахме си клипчето и работихме по него... Няколко човека от класа осигурихме храната и имаме достатъчно запас- жито. Аз съм правила къщички досега. В този сезон и особено когато има сняг, им е трудно да намират храна и тези хранилки им помагат."

Когато отворите интерактивната карта на БДЗП  се вижда, че на много места в страната, хора са се отбелязали. Във Видин Ненчо Славчев е поставил 1 хранилка; Детска гранида "Арабела" има 4 къщички и 3 хранилки; Янка Янева от село Долни Лом има 2 хранилки; Александра Маринова от ломското село Сливата е поставила 1 хранилка и 1 поилка; Данаил и Петя Манолови от Лом са поставили 3 къщички, 2 хранилки и 1 поилка. На картата са се отбелязали приятели на птиците и от Козлодуй, Роман, Бяла Слатина, Криводол, село Зверино, Бутан. До момента са поставени над 1 200 къщички, хранилки и поилки в цялата страна.

Снимка: ОДК- КозлодуйВ "Еко Свят" си говорим още за съчетаването на екология и изкуство. Това са направили децата и младежите от Козлодуй, които участваха в екологичен ден, с цел повишаване на екологичната култура и правилното управление на ресурсите и отпадъците на планетата. Събитието беше организирано от Община Козлодуй за четвърти път. Домакин беше Общинският детски комплекс (ОДК) в града.

"Епогеят беше награждаването на всички, които се класираха в нашата инициатива. През седмицата подготвихме едни дипляни, които раздадохме. В тях имаше 12 ценни практически съвета как да се намалят отпадъците в нашето ежедневие. Проведохме и среща с младите хора, които са заинтересовани от екологията, защото това е един от основните отдели, в който се работи в Детския комплекс. Срещата беше с Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" по повод най- специфичните отпадъци, които са характерни за нашата територия. Получи се дискусионна среща, с много въпроси от страна на децата", каза Таня Маркова, директор на ОДК- Козлодуй.

Участниците в общинския конкурс са от детските градини и училищата. Той се проведе в 4 категории- детски градини, начален курс, среден и горен курс. Жури определи победителите. Бяха връчени награди на класиралите се на първите три места в съответната възраствоа група, както и  за най- оригинална идея, най- емоционална творба, а  груповата награда отиде при СУ "Христо Ботев".

Снимка: Фейсбук ЧелопекЧиталището и кметството на врачанското село Челопек си направиха с подръчни материали коледна украса.

"На мен лично това преди доста време ми се е въртяло в главата. Показах на кмета примерни неща, които бях принтирала. Трябваха ни само палети. От лятото ни бяха останали бои. На следващия ден той ги докара. Нарязахме ги, нарязахме трупчетата и така с няколко младежи направихме украсата", разказа Миглена Младенова, председател на читалище "Огнище" в село Челопек.

Снежните човеци са от дърво, нарязано на кръгчета и след това боядисани, имат си и червени шалчета от панделки за цветя. Няколко джуджета, изработени от дървени трупчета, стоят покрай елхата. За очички на фигурите са използвани копчета. Елхата до кметството предстои да бъде доукрасена утре, петък, също с подръчни материали- тухли ще бъдат увити като подаръци. И ето как с малко подръчни материали, доброволен труд и въображение в Челопек са създали коледно настроение за всички.

Според данни на Регионалното депо за извозени твърди битови отпадъци до месец ноември, средното изхвърлено количество е 1 408 тона за цялата община Видин, а за общинския център- 1 193 тона месечно. Това съобщиха от пресцентъра на местната управа. За всеки месец изхвърленото количество отпадъци е различно.

СнимкаИма периоди, през които се генерират повече отпадъци. Лятото, например, е сезонът на ремонтите и съвсем логично тогава се образуват и изхвърлят повече отпадъци. През есента и зимата причина за повечето отпадъци са падналите листа и сгурта от печките на твърдо гориво.

Кварталите, в които се генерира най- много боклук са "Акджамия", "Кумбаир" и ж.к. "Бонония", заради зелените маси, които се изхвърлят. В тези райони има повече къщи с градини. Същото се отнася и за квартал "Нов път", който е голям като площ и гъсто населен. Посочените като генериращи повече отпадъци райони не означава, че са и най-замърсени. Въпреки особеностите в цитираните квартали, звено "Чистота" при Община Видин полага всички усилия, за да имат те приветлив вид, пише още в съобщението на местната управа.

Големите строителни отпадъци се извозват от фирмите, които извършват ремонта и имат съответното разрешително за тази дейност. По-малките количества се извозват от звено "Чистота", когато са оставени до контейнера за отпадъци. Много е важно жителите на град Видин и общината да знаят, че това, което искат да изхвърлят, трябва да се остави в чували до кофите, а не в съдовете за смет. Що се отнася до старите мебели, има фирми, които ги изкупуват, но ако са оставени до контейнерите, звено "Чистота" ги извозва, заедно с останалите отпадъци. Те също не бива да бъдат поставяни вътре в кофите.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40