Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 февруари 2017 година

Снимка: Полина Тодорова
Изпълнителни дела на над 300 длъжници са образувани през януари в офиса на Националната агенция за приходите (НАП) във Враца. 160 са в област Видин, съобщават от НАП. Длъжниците са с неплатен Данък върху добавената стойност и други данъци от края на 2016 г. и вече са в процедура по събиране с изпълнително дело, съобщават от Агенцията. Налозите не са платени повече от 2 месеца. Агенцията e стартирала кампания по изпращане на съобщения за доброволно плащане в 7-дневен срок. Такива кампании ще се провеждат всеки месец, допълват данъчните.

Арбитражният съд вече е провел заседание по делото на община Видин срещу предишния изпълнител на проекта за водния цикъл на града, договорът с който беше прекратен. Претенцията на местната управа към консорциума е за 5 100 000 лева. Договорът по проекта за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води беше прекратен, тъй като консорциумът не е изпълнил задълженията си. Строителните дейности бяха изпълнени едва на 40 %, а за Общината имаше риск да загуби парите по Оперативна програма "Околна среда", по която беше осигурено финансирането.

Непълнолетни майки от община Враца няма да получават еднократна финансова помощ, която предоставя местната управа за новородени деца. Това е записано в приетия на последното заседание на Общинския съвет Правилник за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на Община Враца.

37 мигранти са открити край Кула. За установяване на самоличност 27 възрастни са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа, на 10 непълнолетни е предоставена полицейска закрила. Последвалите проверки установили, че чужденците са граждани на Афганистан, Пакистан и Ирак. Работата по случая продължава.

Ако ледените късове в Дунав намалеят, фериботът в Оряхово ще заработи отново в неделя. Такова каза изпълнителният директор на комплекса, Добри Радев. Въпреки че забраната за корабоплаване по реката в участъка, контролиран от Речен надзор-Лом, беше свалена преди дни, платформата, свързваща Оряхово с румънския град Бекет, още не може да влезе в график. Основната причина за това е ледоходът по реката, който затруднява нормалната ѝ работа.

31 март е последният срок за заплащане на таксата в размер на 10 лева от собствениците на кучета в Мездра според Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в общината. След изтичане на срокът ще започнат масирани проверки, а предвидената санкция е в размер от 20 до 200 лева. Всяко новопридобито куче трябва да бъде регистрирано до 3 месеца след придобиването му.

Младите предприемачи от учебната компания към видинското училище "П. Р. Славейков" получиха награда от евродепутата Владимир Уручев и "Джуниър Ачийвмънт". Отличието е за техния проект по програмата "Учебна компания". Светослав Манойлов, представител на "Джуниър Ачийвмънт" връчи таблет и капитал за компанията в размер на 100 лева.

Ученици от община Козлодуй ще участват в първа по рода си среща за кариерно консултиране. 15 тийнейджъри на възраст между 16 и 18 години ще разговарят с дългогодишен университетски преподавател с опит в кариерното консултиране. Ще се дискутират и възможностите за работа и някои от най-популярните специалности в университетите. Срещата ще бъде проведена на 9 февруари в Центъра за личностно развитие.

Повече от 115 000 читатели са посетили през миналата година залите на Регионална библиотека "Христо Ботев“ във Враца и уебсайта на институцията.Това е ръст на посещенията от 23% в сравнение с миналата година.

Вечер на руския танкист ще се проведе тази вечер в арт- кафе бар "The Hub" в Монтана. "Вечерта ще премине в две части. Първата част е изцяло посветена на театралното изкуство. На гости ще ни бъде Петър Митев, един от най- изявените артисти от Монтанския драматичен театър. Началото на вечерта на руския танкист е от 19 часа.

Фестивал на духовите музики e новото попълнение в културния календар на Берковица. Фестивалът ще се проведе на 9 септември и е част от празника на града - Рождество на Пресвета Богородица. Първото издание на форума е посветено на богатството, красотата и многообразието на духовата музика.

До 10 февруари Ботевският организационен комитет във Враца ще приема предложения, свързани с провеждането на мероприятия и инициативи във връзка с предстоящото провеждане на "Ботеви дни 2017“. Гражданите и организации могат да изпратят своите идеи на имейл: krumova@vratza.bg.

Православната църква почита Св. Симеон Богоприемец и Анна пророчица. Според народната традиция днес е зимният Симеоновден. Лятното съответствие на Симеоновден е на 1 септември. Зимният Симеоновден, както и зимната Богородица, почитат главно бременните жени, младите невести и майките. По това какъв човек първи ще дойде в къщата, се гадае какъв добитък ще се роди - мъжки или женски. Днес празнуват: Симеон, Симо, Мони, Мона, Моника и производните им.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе.  Според прогнозата на НИМХ след обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки...

публикувано на 02.07.24 в 08:15

Наградиха млади актьори от Враца

Талантливи млади актьори от Враца получиха признание в Русе, където през почивните дни се проведе фестивалът "Климент Михайлов" .  Актьорската школа "Театрална зона" получи специалната награда на журито за спектакъла си " Играем Чехов" . Отличието за главна мъжка роля отиде при Николай Димитров, Анди Иванов и Никола Асенов, а за поддържаща женска..

публикувано на 02.07.24 в 07:50

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51