Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възпоменателна вечер за полк. Стефан Илиев в Белоградчик

На 26 март се навършват 100 години от гибелта на командира на 15-ти пехотен Ломски полк

Снимка: Емилия Кожухарова Личен архив

Готова е програмата за възпоменателната вечер в Белоградчик по повод 100 години от гибелта на полк. Стефан Илиев - командир на 15-ти пехотен Ломски полк, който е бил базиран в града преди Балканските войни. Отбелязването на годишнината ще се състои на 23 март и ще започне със заупокойна панихида в храма „Свети великомъченик Георги Победоносец” от 16.00 ч. Възпоменателната вечер ще продължи от 17.00 ч. в Младежки дом - Белоградчик. В началото слово за бойния път на полк. Илиев ще произнесе кметът на общината Борис Николов. Със слово към присъстващите ще се обърне и председателят на Общински съвет - Белоградчик - Мирослава Чавдарова. Свои спомени ще разкаже внучката на полк. Стефан Илиев - Емилия Кожухарова. Вечерта ще завърши с филм за бойния път на 15-ти пехотен Ломски полк. Очаква се гост на събитието да бъде Иво Антонов- отговарящ за войнишките паметници в Министерството на отбраната. Предвижда се до края на годината в града да бъде издигнат и паметник на полк. Илиев, за който вече има решение на Общинския съвет.
Стефан Илиев е роден на 29 юни 1869 година във Видин. Воинският му път започва в 3-и пехотен бдински полк, след това е командир на 2-а дружина от 15-и пехотен ломски полк в Белоградчик. В началото на Балканската война е командир на 4-а дружина на 15-и пехотен ломски полк с чин майор. Участва в сраженията при Люлебургас, Тюрк-бей, Татаркьой, Чаталджа, при височината Хисар, при Дойранското езеро, река Вардар и др. След Междусъюзническата война е началник на 15-о полково военно окръжие във Видин.

През 1916 година подполковник Стефан Илиев е назначен за командир на 15-и пехотен Ломски полк. Участва в боевете при Стойково бърдо, Планиница, Буково, Върбовец, в Чеганската операция. Загива геройски начело на контраатака на 26 март 1917 година в битката за връх Червена стена край град Битоля.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 септември 2024 година

Продължително  безработните лица  в общините Враца и Криводол през август са били 311 мъже и жени. Броят им се увеличил в сравнение с юли с петима.  Прави впечатление, че на борсата за работа чакат 254 висшисти. Прогнозите за поскъпване на олиото, заради слабата реколта в страната през следващите месеци, няма да се оправдаят. Това съобщи за..

публикувано на 30.09.24 в 18:05

БДЖ с промени в разписанието на влаковете

БДЖ въвежда промени в разписанието на влакове от 1 октомври , съобщават от дружеството. Промените са въведени за оптимално използване на подвижния състав на БДЖ в участъци с реална необходимост от транспортно обслужване с железопътен транспорт, се посочва още в съобщението.  Една от композициите, които вече няма да се движат, е крайградски..

публикувано на 30.09.24 в 14:00

Намалява пътният травматизъм в област Видин

Намаление на пътния травматизъм на територията на област  Видин отчита статистиката за настоящата година.  С почти 100 по-малко са пътнотранспортните произшествия през 2024 година, сравнено с миналите 12 календарни месеца,  съобщи главен инспектор Владимир Герасимов , началник на сектор "Пътна полиция". " От началото на годината до..

публикувано на 30.09.24 в 12:58

Театрали получиха награди на фестивал в Лом

Театралният състав към Дома на енергетика в Козлодуй спечели голямата награда на фестивала на любителските театри в Лом с постановката „Глас народен” от Бранислав Нушич. Отличието бе връчено от председателя на Народно читалище „Постоянство 1856” Недялка Трайкова. Специалната награда на Община Лом отиде при театралите от Костинброд към Народно..

публикувано на 30.09.24 в 11:42

Автомобил самокатастрофира във Враца

Лек автомобил е  самокатастрофирал  на кръстовището на бул. “Мито Орозов“ и ул. “Околчица“ във Враца тази нощ, около 03:10 часа. Колата е била управлявана от 38-годишна жителка на село Алтимир. Пробата ѝ за алкохол е била положителна – 1,76 промила. Образувано е бързо полицейско производство.

публикувано на 30.09.24 в 11:01

Павилион за билети е разбит в село Гара Орешец

Неизвестен извършител е разбил будка-контейнер за продажба на билети , която се намира в градинката до жп гарата в с. Гара Орешец . Престъплението е извършено във времето от 28-и до 29 септември. Откраднати са 392 лева, мобилен телефон и служебен печат. Оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. По случая работи полицията в..

публикувано на 30.09.24 в 10:56

Детски конкурс събира творби в Берковица

Община Берковица участва в Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца, под мотото „Бъди смел, бъди добър!“, организирана от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД). Целта на кампанията е да се обърне внимание към случаите на насилие над деца и между деца, да се промени обществената нагласа по темата, за да има..

публикувано на 30.09.24 в 10:07