Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори международен етно фестивал "Традиции и занаяти"

Снимка: Радио ВИДИН

Днес ще ви заведа до съседния на Видин сръбски град Зайчар, където се състоя вторият Международен фестивал за хора с увреждания "Традиции и занаяти". На гости на сръбските си колеги бяха специалистите и клиентите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин.

Главен организатор на фестивала "Традиции и занаяти" този път беше Червеният кръст в сръбския град. Съорганизатор беше Сдружението на болните от церебрална парализа и детски паралич. Участници в етно фестивалът взеха също пенсионерският клуб в Зайчар и Културно дружество "Никола Пашич", както и представители на други сдружения, спортни клубове и училища. 


"Тук днес ще се работи върху това да създадем едни нови условия, ще имаме работна среща между представителите на бизнеса и институциите и ще съставим една програма за следващия период на нашето сътрудничество. Също така това е едно международно събитие. Тук са от Центъра за социална рехабилитация и интеграция от Видин. Това е само една част от сътрудничеството, което имаме с тях. Освен тези културно- образователни дейности в ателиетата правим и спортни срещи и състезания, а планираме до края на годината и други общи инициативи, които се надявам да станат традиционни", каза по повод събитието главният организатор, председателят на Червеният кръст в Зайчар- Владан Маркович.


"Това е една съвместна инициатива на няколко сдружения, където главният организатор е Червеният кръст- Зайчар. Освен това, нещото, което различава тази среща и е най- значимо за нея, е сътрудничеството с Центъра за социална рехабилитация и интеграция от България. Ние през месец ноември бяхме техни гости. Работихме в три ателиета - кулинарно, танцово и по приложни изкуства. Сега повтаряме това тук. Освен вече споменатите организации днес тук има и представители на пенсионерския клуб в Зайчар и културно дружество "Никола Пашич". Присъстват представители и членове на всички сдружения от Зайчар, като сдружението на болните от синдрома на Даун, организацията на хора с ампутирани крайници, дружеството на слепите. Надяваме се това да е началото на едно добро сътрудничество, разбира се заради близостта на нашите два града нашата главна цел е да имаме и по- големи общи проекти. Евентуално да кандидатстваме по някоя от програмите на Европейският съюз. Събитието днес е едно начало на тези общи планове", обясни Иван Симич, секретарят на Сдружението на болните от церебрална парализа и детски паралич. 


Отиваме сега да видим с какво се занимават участниците в арт ателието. Там ни посреща Драган Раячки, художник от Зайчар:

"Днес трябва да ги обучим да правят сувенири. Това означава, че като гости на Зайчар ще си вземат нашите символи на града и околността. А това са забележителностите, които могат да се видят в града. Зайчар е познат с крепостта "Ромулиана", с чешмите си, с водата си, с нашите фолклорни мотиви и със символите, които могат да се забележат и опознаят по време на тази ваша екскурзия. Учим ги на техника за работа с керамика. С бои, които са специално за керамика и по- точно за витраж, оцветяват чаши за кафе. С помощта на този евтин материал могат да открият способностите си за анимация, а защо не, ако се усъвършенстват, това да бъде тяхна професия, защото сувенирите са много търсени навсякъде."


А сега да надникнем в ателието по танци. Там обучител беше Предраг Жекич:


"Показахме две сръбски хора, широко разпространени - "моравац", това е хоро от Шумадия, централна Сърбия, а другото е типично за нашия край, източна Сърбия - "руменка". Не е трудно да се работи с българската група, лесно се разбираме. Иначе българският ми е лесен език, не е труден за учене и за говорене."


Стигаме и до последното ателие, това по готварство. Там ментор беше представител на пенсионерския клуб в Зайчар - Слободанка Милетич:


"Готвихме постен боб, пълнени чушки и "принцес крофне". Бобът го правим също както и вие в България, постен боб. Чушките са пълнени с картофи, настъргани картофи и варен ориз. Бобът и чушките са постни, защото сме във великденски пости. Тях ги готвим често, защото месото ни омръзва, а трябва да го кадим, за да можем да го ядем. Тези две ястия може да се ползват от хора, които са на диета. Могат да се ядат и без хляб. Постни са и могат да не се притоплят, защото са вкусни и студени. А десертът "принцес крофне" се правят с вода, олио, брашно. В тази смес се добавят 8 яйца. Тестото се пече, а за пълнеж се употребява брашно, мляко, сложихме и две опаковки маргарин."

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 юли 2024 година

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма" . Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария.  След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Предложението на ГЕРБ-СДС беше..

публикувано на 03.07.24 в 18:05

Ясен е новият заместник областен управител на Монтана

Ивайло Сотиров ще е новият заместник областен управител на Монтана, след като Калин Хайтов бе освободен от длъжността. Заповедта е на служебното правителство.  Ивайло Сотиров за последно е бил директор на предприятие за преработка на мрамор и скални материали в Берковица. Той има висше образование, роден е през 1977 година. Сотиров е номинация..

публикувано на 03.07.24 в 17:07

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват утре, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

публикувано на 03.07.24 в 16:37

Деца в Мездра слушаха за български владетел

Урок по история и география на България се проведе в Мездра в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" . Децата слушаха интересни факти за цар Симеон Велики по повод 1160 години от рождението му. Срещата започна с въпроси от кръстословица, последва обстойният разказ на библиотекаря Величка Христова за живота, могъществото на..

публикувано на 03.07.24 в 16:33

Деца помагат на библиотекарите във Видин

Доброволци помагат в Детския отдел на регионалната библиотека във Видин през лятото. Идеята за доброволческата програма идва от желанието библиотеката да е по-достъпна и удобна за всички, каза завеждащият Детският отдел Адрияна Цветкова . Допълни, че в сградата няма асансьор, което пък е причина в библиотеката да помислят за решение,..

публикувано на 03.07.24 в 15:44
Калин Хайтов

Заместник областният управител на Монтана е освободен от длъжност

От днес Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на  Монтана . Заповедта е на служебното правителство.  Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по информационни технологии в Строителната гимназия в Монтана и предприемач това бе втори мандат като заместник..

публикувано на 03.07.24 в 15:27

Враца се стяга за мотосъбор на Балкана

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. От 5-и до 7 юли се очаква стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване е в петък, от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа..

публикувано на 03.07.24 в 14:00