Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изграждането на параклис във видинската болница

8
Снимка: Катя Борисова

Символична първа копка на храм-параклис беше направена в Деня на здравния работник, 7 април, в МБАЛ "Св. Петка" във Видин. Инициативата е на Видинската света митрополия и болницата. Параклисът ще бъде изграден  изцяло от дарения и ще се помещава в сградата на болничното заведение. Храмът ще се казва "Свети Лука" и ще е единственият с това име в страната. На официалната церемония днес, присъстваха кметът на Видин, Огнян Ценков, заместник областният управител, Албена Георгиева, бизнесмени и медицински работници. Водоосвещаването му извърши Белоградчишкият епископ Поликарп:  

"Параклисът се изгражда от средата на месец март. С Божията помощ на 27 май, когато ще сме в навечерието на отбелязването на паметта на Свети Лука Симферополски, Кримски чудотворец, той ще бъде и осветен с иконостас и със стенописи..."

Кметът Огнян Ценков направи дарение за параклиса, а директорът на болницата, д-р Виолета Дочкова, призова и представителите на бизнеса да помогнат в изграждането му:

"Защото аз мисля, че това е нещо много хубаво, което се прави за хората на Видин..."

Идеята за създаването на параклиса е от 3 години. Той ще струва около 5 000 лв. До момента са събрани само 1 300 лв.

След официалната церемония беше представен и документалният филм "Светителят хирург" на журналиста Ангел Бончев. Той разказва за живота на един от най-великите светци на 20-и век - свети Лука Войно-Ясенецки, aрхиепископ Кримски и Симферополски. С това име е известен един от водещите в Русия хирурзи на миналия век. Светителят е правил хиляди операции и всички до една са били успешни. Авторът казва, че направата на филма му е отнела почти две години и е категоричен, че ще го представи навсякъде, където бъде поканен, задължително безплатно за всички православни християни. Филмът "Светителят хирург” е представен в Пловдив, София, Мадрид (Испания) и Бургас, но за първи път в болнично заведение, както това сатна днес във Видин.

СнимкаКнигата "Светителят хирург" беше представена вчера в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"- Видин от доц. д-р Николай Янев, лицево- челюстен хирург в столична болница. Произведението е издание на Пловдивската света митрополия и Лозенския манастир "Свети апостоли Петър и Павел". Автор на книгата е протодякон Василий Марущак. Работата му представлява опит за изследване на живота на архиепископ Лука.

"Видин е част от една поредица, която просвещава с житието на един нов светец- светител Лука Кримски. Бих казал, че наскоро нашумя в България като светец, като личност, като чудотворец. Във Видин той ще има свое специално място", каза Белоградчишкият епископ Поликарп.

Доцент д-р Николай Янев е вдъхновител на идеята за разпространение на житието и подвига на архиепископ Лука в България.

"Аз срещнах свети Лука в пътя на живота си преди години, но тъй като в ежедневието ми на лекар съм изпитвал бързата му помощ и подкрепа в на пръв поглед нерешими ситуации, моя мечта е била да видя болница, посветена на свети Лука и разбира се, болничен параклис. Благодаря искрено за честта да споделя с вас тази благодатна радост- познанството ми със свети Лука Кримски чудотворец. Познанство, открито към всички, което през целия 20 век и вече отвъд него у мнозина е предизвиквало огромна благодарност към Бога", каза при представянето на книгата доц. д-р Николай Янев.

"Светителят хирург" разказва за живота и делата на хирурга- духовник Свети Лука (Войно-Ясенецки).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Откриват новия сезона в мездренското читалище

На 1 октомври Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра“ ще даде официалния старт на новия творчески сезон за всички свои колективи. Поканени са всички жители на Мездра и околността да се присъединят  към тях и да се насладят  на традициите и изкуството. "Творческата дейност предоставя уникални възможности за развитие на креативност,..

публикувано на 29.09.24 в 15:03

Традиционният панаир в Димово събра посетители от страната и чужбина

Димово отпразнува 55 години като град.  Честването започна с фолклорна програма и концерт на духов оркестър "Етрополе". На музикално пътешествие с популярни ритми от българския и сръбския фолклор поведе публиката една от най-популярните изпълнители в България и Сърбия - Рени: "Честит празник на всички от град Димово, благодаря на..

публикувано на 29.09.24 в 14:53

Изгоряха вила и пчелни кошери в село Драганица

Пожар изпепели вила, и пчелни кошери, в землището на село Драганица, община Вършец. Няма пострадали хора, уточняват от пресслужбата на полицията в Монтана. Сигналът е подаден вчера, малко след 14 часа. На място са изпратени екипи от пожарните служби във Вършец и Берковица, и сектор СОД Монтана. Огънят е пламнал в сухи треви и храсти...

публикувано на 29.09.24 в 14:31

Проблеми с назначаването на секционните състави в две общини в област Враца

За тази вечер е планирано заседание на Районната избирателна комисия във Враца, по време на което служебно ще бъдат назначени секционните комисии в 2 от 10-те общини в областта. Въпреки консултациите, в Мездра и Борован не беше постигнато съгласие за секционните състави заради спор между представители на една партия. Репортаж на нашата..

публикувано на 29.09.24 в 09:56
Бюро по труда- Враца

615 са безработните над 50-годишна възраст във Враца и Криводол

Хората над 50-годишна възраст без работа в общините Враца и Криводол са 615, показват данните на бюрото по труда през август. По-голяма част от тях са в града под Околчица, където 466 мъже и жени нямат постоянни доходи. 149 са безработните на 50 и повече години в Криводолско. От трудовата борса отчитат намаление на регистрираните с 36 души в..

публикувано на 29.09.24 в 08:19

Ремонтират улици в квартал "Бистрец" във Враца

Напредват ремонтът на улиците във врачанския квартал "Бистрец", съобщиха от общинската управа. Подготвени за асфалтиране са близо 10 улици в квартала. В следващите седмици ще бъдат обхванати и останалите пътни участъци.  От края на седмицата екипите на строителя започнаха полагането на асфалт по ул. "Радовене". Успоредно с асфалтирането на пътната..

публикувано на 28.09.24 в 17:28

В Димово празнуват 55 години от обявяването за град

Празник на града отбелязват днес в Димово. Селището във Видинско получава статута си на град преди 55 години, през 1969 година.   От 18 часа тази вечер е откриването на традиционния панаир в града.  Приветствено слово ще произнесе кметът на общината Светослав Славчев, след което ще има фолклорна програма.  От 19 часа концерт ще изнесе духов..

публикувано на 28.09.24 в 16:23