Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Еко Свят" днес: преброихме врабчетата, къщички за птици в Козлодуй и за въздуха, който дишат видинчани

Снимка: Уикипедия

Общо 6706 врабчета бяха преброени от над 550 любители на природата в повече от 130 населени места в цялата страна. Най- много са регистрираните домашни врабчета (70%). Това отчетоха от Българското дружество за защита на птиците, които организираха първото преброяване в България на врабчетата с участието на доброволци. В 16% от местата, на които е имало доброволци, не са установени никакви врабчета.

"27% от врабчетата са полски и едва 3% са испански. Причините са не толкова, че испанските са най- редки, колкото че все още не са заели местата си за гнездене. Врабчетата предпочитат къщи с дворове, където има разнородни местообитания, достатъчно места за живее и за хранене. Местата, които са по- малко предпочитани са шумните булеварди. И това е един от важните изводи, които успяхме да докажем с цифри", каза Йордан Христов от Българското дружество за защита на птиците/БДЗП/.

Въпреки че не са преброени всички врабчета в страната, резултатите позволяват да се направи сравнение на средния брой птици в различните типове среда и да се оценят най- ценните за тях места.

Резултатите представляват моментна картина за разпространението на врабчетата и е изключително важно броенето да бъде повторено на същите места следващата година, казват още от БДЗП, за да може да бъде направено сравнение на броя на наблюдаваните птици и да се установи тенденцията в популациите на трите вида- домашни, полското врабче и испанското врабче.

СнимкаОбщина Козлодуй отдели средства и закупи 200 къщички за птици, които ще бъдат поставени в населените места в общината. В района на Козлодуй живеят и гнездят птици като скорец, синигер, врабче, авлига, и много други.

"Целта на инициативата е децата да се запознаят с живота на видовете птици. 200 дървени къщички бяха закупени от Община Козлодуй и предоставени на учебните заведения в цялата община. Някои от училищата вече са организирали поставяне на къщичките в района на дигата и в Ботев парк."

Децата от училище "Свети Свети Кирил и Методий" в Козлодуй са поставили къщички на дигата, както и в Основно училище "Васил Априлов" в село Хърлец, където има и клуб "Ние и птиците".

Общинските съветници във Видин приеха отчета на заложените мерки в "Програма за намаляване нивата на фини прахови частици". В отчета е записано, че са регистрирани 165 дни, в които е превишена средно- годишната норма за частиците, при условие, че превишението трябва да е не повече от 35 пъти в рамките на календарна година, съобщи общинският съветник Людмил Димитров:

"Първа точка: поддържане на пътната настилка в добро състояние- без дупки и неасфалтирани участъци. Неизпълнено. Второ- контрол и санкции за замърсяване и увреждане на територии при извършване на строителни дейности. Според мен частично, доколкото в този град може да се говори за строителни дейности. Следващо- системен контрол за възстановяване на уличната мрежа и тротоарна настилка след ремонт: частично изпълнено. Поддържане и увеличаване на озелените площи, декоративната растителност и площите с компактна растителност. В отчета са хиляди декари цветя. Много е хубаво, градът става хубав, но не и по- чист. "

Отрицателен вот даде групата на "Единни за промяна".

"Бяхме убеждавани, че програмата е ефективна и ще даде мерки. Всъщност това, което ни беше предложено в 99% от своята част не е изпълнено", заяви лидерът на гражданско обединение "Единни за промяна" Росица Кирова.

"Тези мерки се изпълняват. Има какво още да се желае, но ще дам пример, че едно от предписанията, което беше на Министерството на околната среда и водите за смяна на местоположението на автоматичната измерителна станция, защото тя трябва да отчита нормален жилище фон, а не фон, който е на натоварени кръстовища, където изобилстват замърсяванията от работата на двигателите на автомобилите. Преместването на тази станция е в процес на осъществяване. Почистването на града също е една от мерките, които изпълняваме", коментира кметът Огнян Ценков.

СнимкаОбщината смята да проведе кампания сред населението на община Видин в подкрепа на алтернативните източници за отопление с ниски въглеродни емисии. Местната управа има Програма за намаляване нивата на фини прахови частици и достигане на установените норми за съдържанието им в атмосферния въздух за периода 2015-2020 година. Качена е на сайта в категория "Екология".

Справка в ежедневия бюлетин на Изпълнителна агенция по околна среда за качеството на атмосферния въздух в страната, показва, че от началото на април до 12 април, за когато са последните данни, няма отчетено замърсяване на въздуха във Видин.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50