Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха 12 издание на Международния фолклорен фестивал "Врачанска пролет"

5
Снимка: Община Враца

Във Враца бе открит XII Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет“. В културното събитие, което се организира от Община Враца, участват над 600 участници от 4 държави - Испания, Македония, Хърватия и Албания, както и танцови състави от България. Преди официалната церемония, всички състави направиха дефиле по централната пешеходна зона в града до сградата на Община Враца.

"Събитието ще бъде много интересно, атрактивно и както в последните години тук ни се случва ще бъде празник на фолклора, на танците, на звуците, на музиката и на багрите", каза за Радио Видин заместник- кметът на Враца Петя Долапчиева.

След официалното откриване участниците във фестивала се представиха с кратки танцови визитки. В следващите дни, централните улици на Враца ще бъдат изпълнени с танцьори, които ще представят своя фолклор. Два концерта ще се състоят в неделя- 30 април-от 11:00 ч. на фестивалната сцена пред Община Враца и гала-концерт, който започва в 18:00 ч. в залата на  НЧ „Развитие 1869”. Входът за него е свободен.

Международният фолклорен фестивал „Врачанска пролет” ще бъде закрит на 1 май с дефиле, което тръгва в 10:00 ч. от пл. „Македония” и концерт, който ще започне в 10:30 ч. на фестивалната сцена пред Община Враца.

При лошо време, концертите ще се състоят в залата на читалище „Развитие 1869”, уточняват от общинската администрация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

ГЕРБ-СДС са първи в област Враца с 37% от гласовете

С 37,28 на сто ГЕРБ - СДС са първи в област Враца, според окончателните резултати. Втори - с 16,10 на сто са ДПС - Ново начало, следвани от "Възраждане" с 12,51%, БСП - Обединена левица с 7,29 %, ПП - ДБ с 6,88%, ИТН - 5,86%, МЕЧ - 5,56 % и "Величие" - с 2,80%. С най-много преференции и на тези избори е вторият в листата на ГЕРБ-СДС..

публикувано на 28.10.24 в 14:37

43% е избирателната активност в община Кула

Без проблеми преминаха изборите в община Кула, обявиха от общинската администрация. Гласували са 1412  избиратели, или 43.81% от имащите право на глас 3223  души. В община Кула коалицията ГЕРБ-СДС е водеща политическа сила с 675 гласа, следвана от Коалиция "Продължаваме промяната- Демократична България" с 139 гласа, ДПС-Ново..

публикувано на 28.10.24 в 14:31

Село Моравица се стяга за празник

На 2 ноември жителите на   мездренското село Моравица ще се съберат, за да почетат богатата история на България и наследството на великите будители , борили се да съхранят традициите, културата и идентичността ни. От сутринта до вечерта организаторите от кметството и местното читалище предлагат ден, изпълнен с дейности за всеки -..

публикувано на 28.10.24 в 14:00

В Монтана се бави отчитането на протоколите

Обработката на протоколите от изборните секции в област Монтана се забавя заради направените смени на членове на избирателните секции в последния момент вчера и заради затруднено придвижване от отдалечените секции до областния град. Над 400 заменки на членове на комисии са направени в област Монтана - каза говорителят на Районната избирателна..

публикувано на 28.10.24 в 13:00

Ремонт ще спре водата във видински села

Водоподаването ще бъде спряно в пет села в община Видин на 29 октомври, съобщиха от ВиК дружеството.  Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Антимово и Кутово ще бъдат без вода от 07:00 до 19:00 часа през утрешния ден.  Причината за преустановяване на водоснабдяването е извършването на  строително-монтажни работи, изграждане на връзки между..

публикувано на 28.10.24 в 13:00

Ясни са номинираните за националната литературна награда "Йордан Радичков"

Ясен е списъкът с номинираните автори за Националната литературна награда за съвременен разказ и книга „Йордан Радичков“ , която ще се присъди в Берковица за пети път. Жури  с п редседател проф. Боян Биолчев и членове -  Костадин Костадинов, Тодора Радева, Горан Атанасов и Силва Хачерян отличи следните автори и книги (п о азбучен ред) :..

публикувано на 28.10.24 в 12:00

Бави се отчитането на окончателните резултати във Врачанско

Отчитането на окончателните резултати от изборите във Врачанско се бави заради проблеми при преброяването на бюлетините в няколко секции. Две комисии все още се очаква да се съберат, каза говорителят на Районната избирателна комисия Силия Иванова : "Наложи се няколко секционни избирателни комисии да преброят отново, с цялата комисия,..

публикувано на 28.10.24 в 11:06