Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 май 2017 година

Снимка: Полина Тодорова

По последни данни на Националния статистически институт,  България е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота на населението в Европейския съюз. У нас за мъжете тя е 71 години, а за жените- 78. Средната продължителност на живота варира от 72.6 години в област Видин до 76.4 години в област Кърджали. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Монтана -7.9 години.

Таванът за новоотпуснатите пенсии ще отпадне през 2019 година. През 2020-а минималната заплата трябва да достигне 610 лева. Това е записано в средносрочната програма на финансовото министерство. Минималната работна заплата и най-ниският праг за самоосигуряващите от догодина ще бъдат  510 лева.

Приключи съдебното следствие по делото за грабеж и побой над починалата впоследствие 94-годишна музикална педагожка Емилия Бузова. Видинският окръжен съд ще се произнесе с присъда в понеделник, 15 май. Подсъдим по делото е Петър Петров от Белоградчик, който вече има 23 присъди за 22 кражби и 1 грабеж.


Четвъртокласниците се явиха на "малките матури" по математика. С точките от изпита по математика може да се кандидатства в профилираните гимназии с профил "Математически" и "Природни науки". За първи път от тази учебна година резултатите от националното външно оценяване ще бъдат вписани в удостоверенията за завършване на 4-ти клас.

Обявиха конкурс за началник на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Враца. От здравното министерство търсят постоянен титуляр за ръководния пост, а надпреварата е насрочена за 14 юни. Конкурсът ще премина на два етапа - тест и интервю. Временен началник на РЗИ е дългогодишният директор на МБАЛ „Христо Ботев“ д-р Орлин Димитров, който наследи на поста излязлата в пенсия д-р Анета Ставрова.

Със заповед на Областния управител на област Видин Албена Георгиева, от 11 май, е разпоредена забрана за ползване на водните площи по цялото поречие на р. Дунав на територията на област Видин, през летния сезон на 2017 г. Заповедта е издадена на основание Закона за водите и е във връзка с писмо от Регионалната здравна инспекция- Видин, в което се посочва, че през 2017 г. кметовете на общини не са предоставили проекти на заповеди за обявяване на водни обекти за общо ползване за къпане, а са издали заповеди за забрана на къпането през целия сезон. 

Двуседмичното възстановяване на асфалтовата настилка по третокласния път, който преминава през видинското село Ружинци, приключва днес. Това каза за Радио ВИДИН кметът на общината- Александър Александров. Планирани са още пътни участъци за асфалтиране.

В община Борован започна раздаването на храни от първия допълнителен транш по предоставен от БЧК списък на нуждаещи се. 99 души  са включени в списъка, 60% от тях са получили пакетите с храна.

Министърът на културата Боил Банов идва във вторник, 16 май, за да открие Националния фестивал на малките театрални форми във Враца. Информацията беше потвърдена от ръководството на организатора на форума - Драматично-куклен театър.

20 млади хора от Монтана на възраст от 16 до 29 години преминаха обучение на тема: "Младежко предприемачество". Досега са проведени обучения на различни теми- работа в екип, информационни и комуникационни технологии, как се пишат проекти. Инициативата е на Младежки информационно-консултантски център - Монтана, в партньорство с Регионална библиотека „Гео Милев”.

Рисунки, дело на малки творци от пет детски градини, девет читалища, от училищата в Мездра и Зверино и от Центъра за подкрепа на личностно развитие, както и на двама индивидуални участници, украсяват сградата на общинската администрация в железничарския град. 

Абитуриентите от СУ „Христо Ботев“ във Враца бяха изпратени с празнична тържествена програма в двора на училището и приветствие от директора Виктор Кръстев.

Община Враца, съвместно с кметството в село Чирен и Народно читалище „Пробуждане 1906“ организират тържество, посветено на 141 години от първата битка на Христо Ботев и неговата чета с турците. Проявата е на 13 май, събота, от 12:00 ч., пред паметната плоча на загиналите от войните в местността „Милин камък“, съобщават от местната управа в града под Околчица.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 юли 2024 година

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма" . Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария.  След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Предложението на ГЕРБ-СДС беше..

публикувано на 03.07.24 в 18:05

Ясен е новият заместник областен управител на Монтана

Ивайло Сотиров ще е новият заместник областен управител на Монтана, след като Калин Хайтов бе освободен от длъжността. Заповедта е на служебното правителство.  Ивайло Сотиров за последно е бил директор на предприятие за преработка на мрамор и скални материали в Берковица. Той има висше образование, роден е през 1977 година. Сотиров е номинация..

публикувано на 03.07.24 в 17:07

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват утре, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

публикувано на 03.07.24 в 16:37

Деца в Мездра слушаха за български владетел

Урок по история и география на България се проведе в Мездра в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" . Децата слушаха интересни факти за цар Симеон Велики по повод 1160 години от рождението му. Срещата започна с въпроси от кръстословица, последва обстойният разказ на библиотекаря Величка Христова за живота, могъществото на..

публикувано на 03.07.24 в 16:33

Деца помагат на библиотекарите във Видин

Доброволци помагат в Детския отдел на регионалната библиотека във Видин през лятото. Идеята за доброволческата програма идва от желанието библиотеката да е по-достъпна и удобна за всички, каза завеждащият Детският отдел Адрияна Цветкова . Допълни, че в сградата няма асансьор, което пък е причина в библиотеката да помислят за решение,..

публикувано на 03.07.24 в 15:44
Калин Хайтов

Заместник областният управител на Монтана е освободен от длъжност

От днес Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на  Монтана . Заповедта е на служебното правителство.  Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по информационни технологии в Строителната гимназия в Монтана и предприемач това бе втори мандат като заместник..

публикувано на 03.07.24 в 15:27

Враца се стяга за мотосъбор на Балкана

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. От 5-и до 7 юли се очаква стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване е в петък, от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа..

публикувано на 03.07.24 в 14:00