Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необходим ли е "министър за Северна България"

От години вече се говори за възраждане на Северна и в частност- на Северозападна България, региони, които значително изостават в икономическото си развитие от южната част на страната. Предлагаха се различни мерки- целенасочена програма, данъчни облекчения и пр. Поредната идея дойде преди дни от бившия финансов министър в кабинета "Борисов 1" Симеон Дянков:

"Така или иначе ще има доста министри. Да се назначи и министър за Северна България, за да има надежда, че тези региони ще напреднат. Тази идея е по-скоро крайно решение на задълбочаващ се проблем. Националната статистика показва, че населението се стопява бързо точно в тези региони. Решението е пътна инфраструктура, която се обещава, но не се случва, и фокус върху създаването на работни места, което даже не се обещава. Един от вице-премиерите може да получи това портфолио. Ще помогне донякъде, ако всяка седмица в Министерски съвет някой пита "А за Северна България?"


В "Посоките на делника" попитахме нужен ли е министър, който да отговаря за развитието на най-бедния регион в Европейския съюз (ЕС).

Снимка"Отдавна темата е актуална. В миналото правителство се коментираше за специална програма за Северозапада. Приета беше и Целенасочена инвестиционна програма по настояване от народните представители от Враца, Видин и Монтана. Чувал съм и преди за идеята "Министерство на Северозапада". От икономическа гледна точка би било полезно да се насочат повече усилия и мерки към този най-изостанал регион в ЕС, но от друга страна министерство на един определен регион звучи като малко екстравагантна проява. В крайна сметка смятам, че ако правителството насочи усилията си с догонващи мерки, с които Северозападът поне да се доближи по икономически показатели, по условия за живот, по трудова заетост с останалите региони в България, тогава би си свършило работата. Ако в рамките на тези мерки е необходимо да има такова министерство или агенция, бих приветствал такава идея. Наше задължение- на всички народни представители от Северозападния регион, е да бъдем настоятелни и взискателни. Сега готвим нови срещи и обсъждания, на които отново да поставим въпроса за изпълнението на Целенасочената инвестиционна програма и да поискаме от Правителството препотвърждаване на ангажиментите, които бяха поети и в миналия мандат от Борисов", обясни Красимир Богданов, народен представител от "Обединени патриоти", част от управляващото мнозинство.

Снимка"Това в никакъв случай няма да реши проблемите. Такова деление на министерства не е реално- веднага ще се появят потребности и от другите краища на България. Единственото, което би решило проблемите на Северозапада, е, ако има сериозна воля, политическа воля в правителството да се решават тези проблеми. Засега такава воля формално има, но ефективността е нулева. Първото нещо, което трябваше да направи правителството, ако има желание да се случат нещата в Северозапада, е да бъде стимулиран Северозападът в усвояването на евросредства през настоящия програмен период. Това го няма. Няма политическа воля и заради това, и да бъде направено такова министерство, няма да има никакъв ефект", каза пред Иванка Петрова кметът на Община Белоградчик Борис Николов.

Снимка"Звучи интересно това предложение, но всъщност просто трябва да се работи. Дали ще има, или- не, Министерство за Северна България, ако то работи като всички останали министерства, депутати и т.н., и 10 министерства да направим, резултатът ще бъде същият. Ще бъде само още една нова администрация, която ще харчи народни пари. Имаме достатъчен брой депутати, които могат да вършат тази работа, ако желаят, във всеки работен ден на Народното събрание да поставят въпроса "Какво се случва с нашата мила Северна България?", смята председателят на Търговско-промишлената палата във Видин Красимир Кирилов.

Попитахме и председателя на Агенцията за регионално развитие и Бизнес център във Видин Евтим Стефанов:

Снимка"Трябва самите ние да вярваме и да познаваме района си, защото нашият край е изключително красив, нещо уникално. Имаме страхотни природни дадености, чиста природа и нищо не ни пречи, независимо, че сме на края на България, да развиваме нашия регион. Разбира се, държавата е хубаво да помага целенасочено с ефективни действия, защото малко или много имаме нужда от помощ, но е много важно и ние самите да се захванем и да направим това, което зависи от нас, за да може нещата да потръгнат. Обичам своя регион и съм сигурен, че колкото повече хора мислят позитивно и влагат енергия и усилия за това положението ни да се подобрява, резултатите няма да закъснеят. Министерство за Северозападна България звучи така сякаш тук е паднала бомба, а това не е така. Не е нужна допълнителна бюрокрация, напротив- трябва реални и конкретни неща, които да се случат, а те и без министерство могат да се случат, ако някой има желанието и волята да ги направи."

Повече по темата и какво казаха за предложението слушатели на Радио ВИДИН, чуйте в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42