Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова организация на движение ще има във Видин


Генерален план за организация на движение ще бъде въведен във Видин. За новата организация на движение не се изисква решение на Общинския съвет, затова кметът Огнян Ценков, който беше изготвил предложението, го оттегли от дневния ред на заседанието днес. Процедурата за изготвянето и приемането на такъв план е регламентирано с наредба на Министерството на регионалното развитие от преди шест месеца, каза кметът:

Процедурата, по която се изготвят Генералните планове за организация на движението е със заседания на общинските експертни съвети по устройство на територията. След като се направи проект на този план, той се представя на кмета на общината и кметът на общината одобрява плана. През годините е приета и наредба на Общинския съвет във Видин, в която е променена наредбата на МРРБ и е дописано следното изречение, че се одобрява с решение на Общинския съвет. Тук се получава противоречието и съгласно Закона за нормативните актове, в случая се изпълнява актът, който е от по-висока степен.“

Планът, който е изготвен, ще влезе в сила след заповед на кмета.  В него се предвижда ограничаване на движението в центъра на града, за което ще бъдат поставени пътни зници. Ще има три нови кръгови движения и еднопосочно движение около училище „Иван Вазов“ и детска градина „Арабела“.

Възражения срещу отпадането на това предложение от дневния ред имаха от групата на местната коалиция „Единни за промяна“. 

„Разглеждането на една организация на движение в Общински съвет дори да не е задължителен по закон акт, е задължителен в съответствие с отговорността, която носят, както общинските съветници, така и всеки един от администрацията за това, което се случва с гражданите“- каза председателят на групата Росица Кирова, след като от коалицията напуснаха залата:

„Синята зона“ в града не е предмет на Генералния план за организация на движение. Решението за нея е на Общинския съвет, коментира кметът Огнян Ценков след оттеглянето на предложението си. Той допълни, че ще има и по-строг контрол за неправилно паркиране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Книга за народните лечители представиха в мездренското село Зверино

Доц. д-р Йорданка Манкова- етнограф и фолклорист, един от най - добрите изследователи на Врачански регион, представи книгата си "Цер и лек да намериш" в НЧ "Факел-1926" в село Зверино, община Мездра. Книгата е посветена на народните лечители и призванието им да служат в името на човешкото здраве, като писателката е обхванала Врачанския регион, а..

публикувано на 29.06.24 в 12:03

"Забавно лято в библиотеката" в Мездра

От 1 юли /понеделник/ в НЧ "Просвета 1925"- Мездра започва "Забавно лято в библиотеката", което ще продължи без прекъсване до 30 август. Заниманията с децата ще се провеждат в понеделник, сряда и петък от 9.00 до 11.00 часа. Понеделникът е предвиден за предизвикателство за четене на книги – от задължителните за четене, до любими на децата по техен..

публикувано на 29.06.24 в 10:51

Търсят се кадри в образованието във Врачанско

Детски градини и училища в област Враца си търсят преподаватели и помощен персонал. В разгара на лятото свободните работни места бяха обобщени в справка, изготвена от регионалното управление на образованието във Враца. Четири са свободните позиции в ДГ "Европейчета" в града под Околчица, като три от тях са за учители и едно за помощник възпитател...

публикувано на 29.06.24 в 10:04

„По следите на козлодуйските думи – 2“ е при своите читатели

В Козлодуй ще бъде представен поредният втори брой на литературния сборник „По следите на козлодуйските думи“ на издателство Медия груп – град Враца. Изданието е част от творческата дейност на Литературен клуб „Нашето слово“ в Козлодуй. предпечатната подготовка е дело на Калин Младенов. Творби на 46 автори са включени сборника. Идеята..

публикувано на 29.06.24 в 09:00

Белоградчик празнува

Петровден е денят на Белоградчик. В града се провежда традиционния Белоградчишки панаир, който ще продължи до утре, 30 юни.  В 10:00 ч. ще бъде отслужен тържествен водосвет. След това кметът Боян Минков ще отправи приветствие.  Празничен концерт ще се проведе в местността "Панаирище". В него ще участват  Духов оркестър - Белоградчик, Детска градина..

публикувано на 29.06.24 в 08:45

Във видинското село Кутово отбелязват Петровден

На Петровден в село Кутово, община Видин отбелязват традиционния събор на селото и 150-годишен юбилей на църквата "Свети апостоли Петър и Павел". "На 29 юни от 8,30 часа ще бъде отслужена тържествена литургия и служба от митрополит Даниил. В 11,30 започваме с отслужването на празнична трапеза и водосвет за здраве. Жителите и гостите на..

публикувано на 29.06.24 в 08:15
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни Православната църква почита паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел . Този празник е установен на двамата апостоли, защото имало време, когато апостолите са се препирали кой е по- велик Петър или Павел, кой на кого е ученик. За да няма такива смутове има един ден, в който се почитат двамата апостоли, каза за Радио ВИДИН..

публикувано на 29.06.24 в 08:05