Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-високи учителски заплати = по-добро образование?

Стана традиция учителските заплати да се вдигат ежегодно. За увеличение се говореше предизборно- говори се и днес. С оглед на настоящото състояние на образователната система, обаче не е ясно каква е логиката на тези периодични увеличения. Опитът показва, че заплатите на работниците е редно да бъдат вдигнати, когато има подобрение в тяхната продуктивност и качество на работа. Но що се отнася до образователния сектор в България, през последното десетилетие поне, заплатите на учителите постоянно се увеличават, а качеството на образованието се влошава. Много популярен е митът, че преподавателите в страната са твърде нископлатени. Но според данните на Националния статистически институт през последните десет години средната заплата на учителите в обществения сектор плътно следва средната месечна заплата за цялата икономика. 

Трябва ли да бъде повишено възнаграждението на преподавателите и ще се подобри ли качеството на образованието попитахме видинчани.

"Трябва да се повиши дисциплината на учениците и тогава ще се подобри и качеството на образованието. С тези пари не могат да се стимулират работещите в сферата да дават всичко от себе си ...  Както лекарите, така и учителите трябва да получават добри възнаграждения ... Добрите учители никога не са забравяни от своите ученици" - казаха в анкетата по темата видинчани.


Трябва ли да се повиши учителската заплата и каква е връзката ѝ с нивото на образованието у нас, това попитахме и Евлогия Манджукова, директор на Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин и председател на учителския синдикат към КНСБ в крайдунавския град. 

"Размерът на учителската заплата в момента трябва да е минимум 30 процента над средната за страната. Образованието в момента се крепи изцяло на учители, които са видели и добро, и лошо в системата. Не е такова положението при младите учители. Те искат да идват на работа добре облечени, с хубава кола и няма как да бъдат привлечени със заплата от 700 лева" - каза Евлогия Манджукова. Според нея има пряка връзка между делегираните бюджети и размера на учителските заплати, но основният им недостатък е, че пречат на дисциплината в училище днес. 

Учителите, и образователната система като цяло, изпълняват ключова функция в икономиката на всяка една страна, но това не означава, че държавата трябва да вдига финансирането на всяка цена, особено в условие на постоянно влошаващо се качество на нейните услуги. 

Разговаряхме и със Здравка Първанова, която днес е пенсиониран учител. Дълги години тя упражнява учителската професия във видинското село Покрайна. Нейната дъщеря също работи като учителка. 

"Има учители, които са родени да бъдат учители. Аз се възхищавам на успехите на моите ученици и до днес. За мен работата ми е призвание" - каза Здравка Първанова

Според ученици от видинското училище "П. Р. Славейков" има пряка връзка между качеството на образованието и учителските заплати и те трябва да бъдат увеличени.


Профилираната гимназия "Найден Геров" в Лом е училище със 140-годишна история, а през последните 25 години директор е Теодор Йончев. Според него днес участниците в образователния процес- и ученици, и учители, са демотивирани. Причините са ясни-  демографската криза, обезлюдяването, борбата за всеки един ученик. Йорданка Герасимова се срещна с Теодор Йончев

"От години в тази част на страната се води битка за ученици, защото по този начин се гарантира бюджет и броят на учениците решава всичко. Увеличението на учителските заплати няма да реши проблемите на българското образование. Проблемът е ценностен и мотивационен. Нужни са сериозни реформи, намаляване на администрацията и повече прагматизъм" - смята Теодор Йончев

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20