Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екскурзоводи от езиковата гимназия ще посрещат гости на оперния фестивал във Видин

В „Баба Вида“ учениците получиха сертификати за обучение

3
Снимка: Радио Видин

19 ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин получиха уверенията си за завършени 70 учебни часа професионална подготовка като екскурзоводи.

Професията се изучава в училището трета година. Тази година обучението е по програмата на образователното министерство „Твоят час“, по която в училището са организирани клубове по интереси.  Затова макар и да отделят за новите знания от свободното време, учениците посещават заниманията с удоволствие. Сред първите записали се е деветокласничката Мария Бойчева:

„Още от малка се интересувам от екскурзоводството и като разбрах, че има такъв клуб в училище, разбрах, че това е нещото за мен.“

Подготовката е чрез „Асоциацията на екскурзоводите в България“ и софийски център за професионална квалификация.  Клубът в гимназия „Йордан Радичков“ обединява ученици с интерес към професията на екскурзовода. Наречен е „Историческо наследство и екскурзоводство“. 

„Вече три години се опитваме чрез чуждите езици да покажем на децата възможностите им да научават, да пътуват и да изкарват професионално хляба си с това, което е най-голямото им богатство-  чуждите езици, а те имат много здрава основа в нашето училище“- казва преподавателят Валентина Александрова, която е ръководител на клуба.

Обучението не е лесно и освен желание, изкисква и много лични качества и постоянство.

„Учихме  как де се държим с групата, как да реагираме при първа необходимост, ако нещо се случи. Важна част от обучението е настаняването на групата и напускане на хотел, също и как да се държим на обществени места“- казва Мартин Кирчев, който е в 11 клас и за първа година изучава професията.

Всички, които получиха сертификат са убедени в ползата от новите знания, но казват, че имат и много отговорности.

„Ние научихме, че отговорността винаги пада на нас и дори правилата, които туристите не спазват, пак лягат върху нас“- обяснява за отговорностите десетокласничката Елена Трифонова.

Да си екскурзовод е съвсем различно от това да бъдеш на екскурзия, разбира по време на обучението Ивон Тодорова, която е в 10 клас в ГПЧЕ „Йордан Радичков“:

„Когато си на екскурзия, забавляваш себе си, а когато си екскурзовод, забавляваш другите. Водиш отговорност да това, което правят, за това, което трябва да видят и чуят.“

Последното занятие за годината в клуба нарекоха "Отвореният учебник "Тайните на крепостта "Баба Вида". Посрещнаха ги от Регионалния исторически музей във Видин. Изборът на мястото е и послание, разбрахме от преподавателя.

„Символично избрахме крепостта „Баба Вида“- стожерът на нашия град, на нашата река, като послание да преминем символично портата и на историята, и на краезнанието ни. Да знаем, че първите стъпки, с които ще представяме нашия град и България въобще, са здраво свързани с нашия роден, старопрестолен Видин“- каза преподавателят по история и цивилизация и ръководител на клуба Валентина Александрова.

Учениците вече получиха и покана за първите си професионални ангажименти. Участниците в клуба, които желаят, ще могат да помагат като доброволци за фестивала на Софийската опера и балет „Крепост на вековете“, който ще се проведе през август във Видин.

През следващата учебна година изучаването на професията „екскурзовод“ в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ ще продължи като свободно избираем предмет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Автомобил самокатастрофира във Враца

Лек автомобил е  самокатастрофирал  на кръстовището на бул. “Мито Орозов“ и ул. “Околчица“ във Враца тази нощ, около 03:10 часа. Колата е била управлявана от 38-годишна жителка на село Алтимир. Пробата ѝ за алкохол е била положителна – 1,76 промила. Образувано е бързо полицейско производство.

публикувано на 30.09.24 в 11:01

Павилион за билети е разбит в село Гара Орешец

Неизвестен извършител е разбил будка-контейнер за продажба на билети , която се намира в градинката до жп гарата в с. Гара Орешец . Престъплението е извършено във времето от 28-и до 29 септември. Откраднати са 392 лева, мобилен телефон и служебен печат. Оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. По случая работи полицията в..

публикувано на 30.09.24 в 10:56

Детски конкурс събира творби в Берковица

Община Берковица участва в Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца, под мотото „Бъди смел, бъди добър!“, организирана от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД). Целта на кампанията е да се обърне внимание към случаите на насилие над деца и между деца, да се промени обществената нагласа по темата, за да има..

публикувано на 30.09.24 в 10:07
Бюро по труда Враца

311 са били продължително безработните лица в общините Враца и Криводол през август

П родължително безработните лица в общините Враца и Криводол през август са били 311 мъже и жени. Броят им се увеличил в сравнение с юли с петима. Прави впечатление, че на борсата за работа чакат 254 висшисти. Нужда от помощ от властите за намирането на работа са потърсили 616 души със средно образование и 563-има с основно и по-ниско..

публикувано на 30.09.24 в 09:14

Откриват новия сезона в мездренското читалище

На 1 октомври Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра“ ще даде официалния старт на новия творчески сезон за всички свои колективи. Поканени са всички жители на Мездра и околността да се присъединят  към тях и да се насладят  на традициите и изкуството. "Творческата дейност предоставя уникални възможности за развитие на креативност,..

публикувано на 29.09.24 в 15:03

Традиционният панаир в Димово събра посетители от страната и чужбина

Димово отпразнува 55 години като град.  Честването започна с фолклорна програма и концерт на духов оркестър "Етрополе". На музикално пътешествие с популярни ритми от българския и сръбския фолклор поведе публиката една от най-популярните изпълнители в България и Сърбия - Рени: "Честит празник на всички от град Димово, благодаря на..

публикувано на 29.09.24 в 14:53

Изгоряха вила и пчелни кошери в село Драганица

Пожар изпепели вила, и пчелни кошери, в землището на село Драганица, община Вършец. Няма пострадали хора, уточняват от пресслужбата на полицията в Монтана. Сигналът е подаден вчера, малко след 14 часа. На място са изпратени екипи от пожарните служби във Вършец и Берковица, и сектор СОД Монтана. Огънят е пламнал в сухи треви и храсти...

публикувано на 29.09.24 в 14:31