Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социални заведения в Балей имаха повод за празник

2
Снимка: Елиза Борисова

Пет години от откриването на двата Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) отбелязаха служители и потребители в бреговското село Балей. Социалните заведения предоставят спокойни дни на хората в неравностойно положение. В тях са настанени 30 души в 11 спални помещения, каза социалният работник Аня Ангелова:

"Във всяка стая е инсталиран телевизор с цифрова телевизия има и интернет. Общите помещения са две - столова и дневна стая за занимания по интереси и почивка. Просторна озеленена градина с прекрасен изглед и беседка за почивка. През зимата Центровете за настаняване от семеен тип са независими от атмосферните влияния- разполагат с локално парно. В ЦНСТ се настаняват лица, които имат физически увреждания, установено с решение на ТЕЛК. За да се кандидатства за настаняване, е необходим набор от документи, които могат да се получат от Дирекция "Социално подпомагане" на територията на общината, в която живее лицето. Документите за кандидатстване се придвижват по служебен път от съответната дирекция. При настаняване в ЦНСТ потребителите подписват договор. Правилата за ползване на услугата са изписани в Правилника за вътрешния ред на настанените лица в ЦНСТ- село Балей, община Брегово."

Стремежът на колектива, работещ в социалните заведения е да задоволи максимално нуждите на всеки потребител и да предостави качествени услуги, които са съобразени  с индивидуалните му особености, каза още Аня Ангелова:

"Част от услугите, които включват Центровете, са качествена, здравословна и питателна храна- три пъти дневно, санитарно почистване на помещенията, отопление, осветление, топла вода и пране. За потребителите с по-специални нужди- преобличане, къпане и хранене. Съдействаме за получаване на медицинска и стоматологична помощ, както и на други здравни грижи. Помагаме при нужда от административни услуги, както и при осъществяване на лични контакти със семейството, приятелите и други лица. Включването в културните дейности също ни е приоритет."

Месечната такса за ползване на социалните услуги е в размер на 50% от пенсията, но не повече от действителните месечни разходи за издръжка на един човек.

По повод 5-годишнината, бе подсигурена голяма торта за потребителите и персонала, а кметът на община Брегово Милчо Лалов изпрати до колектива поздравителен адрес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Седмокласниците от Монтана с по-добри резултати на НВО-то

По-високи резултати на изпита по математика от миналата година са постигнали седмокласниците от област Монтана на националното външно оценяване. Резултатите по български език и литература се запазват. Седмокласниците в Монтанско са повиши резултатите си от миналата година по математика.  На външното оценяване са се явили 876 ученици, като са..

публикувано на 05.07.24 в 08:07

Новият областен управител на Монтана получи статуетката "Дон Кихот"

Статуетката "Дон Кихот" получи новият областен управител на Монтана. Калин Хайтов поема длъжността на губернатор, а негов нов заместник е Ивайло Сотиров Статуетката се препредава между областните управители на Монтана повече от 10 години.  Ивайло Антонов напуска поста губернатор и я връчи на досегашния си заместник Калин Хайтов, който бе назначен..

публикувано на 05.07.24 в 07:27

Снимката на 4 юли 2024 година

Затвореното  пътно платно  на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването в града.  Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Петър Коцин е отличен с най-високата професионална награда "Почетен знак на МВР-І степен".  81..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

В Камено поле търсят помощ за семейство, чийто дом изгоря

Във врачанското село Камено поле започнаха дарителска кампания в подкрепа на семейство възрастни хора и двете им внучета, чийто дом изгоря при пожар. Огънят е избухнал на 20 юни от късо съединение в стопанска постройка в двора им, каза кметът Цветелина Ботева . „Беше ми сигнализирано, че в края на селото възниква пожар. За лош късмет..

публикувано на 04.07.24 в 16:42

Школа по пеене обучава деца в село Ослен Криводол

Школа по пеене за деца се сформира към читалището в мездренското село Ослен Криводол .  Заниманията се водят от Невена Йончева - педагог, която свири и на различни инструменти. По време на първия урок учителят запозна децата с фолклорните области в България, със звученето на различни музикални инструменти, направи с тях упражнения за ритъм и..

публикувано на 04.07.24 в 15:41

Центърът за домашни грижи във Видин продължава дейността си

Продължава дейността на Центъра "Домашни грижи" във Видин , който предоставя интегрирани здравно-социални услуги. Открит е през 2020 година и е един от седемте в Северозапада, създадени като иновативен модел по проект на БЧК в партньорство с Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Норвежка асоциация на..

публикувано на 04.07.24 в 15:07

Две деца са обгазени при пожар в Монтана

Две деца са обгазени при пожар в жилищен блок в Монтана. Те са приеми в болница без опасност за живота. Огънят е пламнал около 9.30 часа днес в жк "Изгрев", блок 6. Той е тръгнал от апартамент на последния етаж. В последствие е обхванал и таванското помещение. В апартамента са били деца на 2 и 4 години. "Видях, че пуши покривът и след малко..

публикувано на 04.07.24 в 14:57