Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпратихме Дядо Дометиан

13
Снимка: Красимир Каменов

Във Видин днес се простихме с митрополит Дометиан, който беше начело на епархията в продължение на 30 години. Той почина след продължително боледуване, на 84-годишна възраст. Опелото оглави българският патриарх Неофит.

"С дълбока скръб приехме вестта за кончината на нашия брат митрополит Дометиан", каза в словото си по време на опелото патриарх Неофит и допълни:


"Кончината на митрополит Дометиан е тежка загуба не само за духовенството и вярващите във видинската епархия, не само за вярващите в страната, но и за целия православен свят... За тридесетгодишното си митрополитско служение покойният архиерей се потруди усърдно на нивата Божия, оставайки верен на тайните Божии... С неговото дейно управление в диоцеза на поверената му от Бога епархия са възстановени множество манастири, храмове и параклиси... Ние вярваме, че със своето предано и вярно служение на Църквата Христова той ще чуе призива на небесния ни отец: "Добри и верни рабе. Влез в радостта на господаря си." Бог да успокои душата на новопредставилия в Господа високопреосвещен наш събрат Видински митрополит Дометиан. Вечна и блажена да бъде неговата памет. Амин!"


След опелото литийнo шествие се отправи към двора на митрополията, до мавзолея на екзарх Антим I, където беше положено тялото на видинския митрополит. Топовен залп проехтя в памет на покойния владика. 
 
СнимкаСтотици християни от Видинска епархия и от цялата страна дойдоха да се поклонят и да се простят с Видинския митрополит Дометиан от вчера до днес. Сред тях бяха областни управители, настоящи и бивши кметове от областите Видин и Монтана. Кметът на Община Берковица Милчо Доцов каза, че ще помни митрополита като изключително ерудиран човек:

"Познаваме се от 20 години. През всички тези години сме работили прекрасно за хората от община Берковица и аз съм благодарен, че съм имал възможност да го познавам. Винаги е бил при нас -  и на празници, и в трудни моменти. Беше изключително ерудиран човек, работеше за хората. Ще запазя вечен спомен за него."

Зоя Апостолова, историк, културен и обществен деятел от Лом, не скри скръбта си от голямата загуба: 
"Скърбим! Той беше приятел на Лом и винаги е бил с ломчани- на празници, научни конференции и родолюбиви тържества.
 Безкрайно го ценим... Истински родолюбив българин... Мъдър, великодушен, човеколюбив, а красноречието му - нямаше равно, защото беше ерудит! Беше стожер на църква, народ и Родина! Делото му тепърва ще се оценява! Поклон! Вечна му памет!"

Кметът на Община Ружинци Александър Александров също сподели впечатленията си от архиерея и човека - митрополит Дометиан:

"Той е човек, който винаги е всявал респект със своята доброта, уважение, умереност. Загубихме един много достоен човек, който крепеше Църквата в нашата област. Той беше като патриарх за нас."

Председателят на Общинския съвет в Димово Добромир Тодоров отбеляза заслугите на Дядо Дометиан за църквата и за хората от Видинския край:

"Беше голям човек. Изключителен професионалист, работя с него от 90-те години. Направи така, че Църквата в нашия край да бъде уважавана. Без него не се правеше кръщене, не се откриваше магазин, завод или каквото и да било. Изпълни дълга си прекрасно."

На поклонението пред тленните останки на Видинския митрополит днес дойдоха и директори на учебни заведения, заедно със своите педагогически колективи. Румяна Петрова, директор на природо-математическата гимназия "Екзарх Антим Първи" във Видин сподели:

"Изключително близък приятел на математическата гимназия, за много съвместни мероприятия е идвал, благославял е нашите ученици. Винаги сме се чувствали много близки, като част от онова семейство, защото и наши ученици много често са посещавали мероприятия на църквата. Винаги, когато сме го канили на наши събития, той се е отзовавал. Затова дълбок поклон пред този изключително голям духовник."

Митрополит Дометиан беше голям приятел на читалище "Цвят", подкрепящ всички негови инициативи. Това каза секретарят на културното средище Любомир Илиев:

Снимка"Много тъжен ден за град Видни. Загубихме един наистина прекрасен, благороден и много мъдър пастир на Видниска епархия, който беше голям приятел на читалище "Цвят". В негово лице ние винаги сме намирали подкрепа за всички наши мероприятия, организирали сме съвместни инициативи с Видинска света митрополия и с неговото лично участие. Тъгуваме за него."

Политици от региона и страната също се простиха с духовния водач на Видинска епархия. Сред тях бе бившият вътрешен министър Румен Петков:

"Той е свят човек в истинския смисъл на думата и е загуба за обществото."

Представители на Българския рицарски орден "Цар Борис Михаил Покръстител" също бяха на поклонението в катедралния храм във Видин.

"Почтен и хубав човек, най-добрият, който е допринесъл с нещо за нашето настояще и бъдеще."

Сред най-близките до митрополита хора е Александър Младенов. Той е бил негов шофьор дълги години, заедно са били и в последните му дни.

"Аз съм му първият шофьор във Видин. 20 години съм с него - 15 години бях шофьор и 5 години ходехме само на почивка на неговото родно село - Хасовица. Последните 15 дни бяхме заедно. Много добър като човек, затова го обичам като мой собствен баща." 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03

Пръскат срещу комари, кърлежи и бълхи в община Лом

От 8 до 10 юли 2024 г. , при подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/сек., от 20.30 ч. до приключване, но не по-късно от 06:00 ч., ще се проведе наземно третиране срещу комари чрез комбиниран метод на студен и топъл аерозол в града и селата на територията на община Лом. Ще се използват препаратите: "Ротрин 100“, в..

публикувано на 06.07.24 в 14:25

Предстои аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида"

Предстои аварийно укрепване в средновековната крепост "Баба Вида". С Министерството на културата е подписан договор за 213 хиляди лева и се очаква да бъдат преведени 70 % от сумата, за да започнат строителните дейности, съобщи началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  "Издадено е разрешение за строеж за..

публикувано на 06.07.24 в 12:05

Летни занимания за децата в Борован

Народно читалище "Цани Иванов 1907" във врачанското село Борован организира през летните месеци забавни дейности за най-малките жители на общинския център.  Всеки вторник от 10:00 часа ще има "Забавно лятно четене" в библиотеката.  Във всяка сряда от седмицата е времето за кино, като от 09:00 часа в салона на читалището ще бъдат излъчван филми..

публикувано на 06.07.24 в 08:37

ЦИК предлага на президента да насрочи нов избор за кмет на Габровница

Централната избирателна комисия предлага на президента на Република България да насрочи нов избор за кмет на монтанското село Габровница. Върховният административен съд обяви за недействителен избора на кмет на Габровница. До решението на ВАС се стигна след оспорването на резултатите от вота през октомври миналата година от страна на..

публикувано на 06.07.24 в 08:30
Град Видин

Снимката на 5 юли 2024 година

Уличното осветление във Видин, Белоградчик и Ружинци ще бъде модернизирано. Трите общини са с одобрени проекти за енергийно ефективни системи, съобщават от Областния информационен център в крайдунавския град. Проектът на Община Видин е на стойност почти 2 милиона лева, Община Ружинци ще реализира подобрения, възлизащи на над 1 милион лева, докато..

публикувано на 05.07.24 в 18:05

В Монтана кацна въздушна линейка

Хеликоптерът за спешна медицинска помощ по въздуха направи първо кацане на площадката на болницата в Монтана. Полетът е тестов. В Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Стамен Илиев" бе тествана новоизградената хеликоптерна площадка. „Въздушната линейка" направи тестов полет от София до Монтана, за да бъде проиграна ситуацията. Площадката се..

публикувано на 05.07.24 в 18:02