Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 ноември 2017 година

Снимка: Радио ВИДИН

Над 250 000 лева допълнително, над договорените за настоящата година с Многопрофилната болница „Света Петка“ във Видин са изплатени от Районната здравноосигурителна каса (РЗОК). Парите са отпуснати с решение на Надзорния съвет на Националната каса. Близо 900 хил. лв. са преведените средства на лечебното заведение през последната една седмица, съобщават от РЗОК.

През последните три години в петте области от Северозападния район за планиране- Монтана, Плевен, Ловеч, Видин и Враца са реализирани 10 на сто от всички проекти с европейско финансиране в страната, съобщиха от Областния информационен център в Монтана. Очаква се до края на настоящия програмен период 2014-2020 година делът на проектите в Северозападния район да се запази.

Броят на безработните над 55 години, които ще получат субсидирана заетост по програмата "Помощ за пенсиониране", ще бъде намален от догодина. Причината за това е новото повишаване на минималната заплата. Пред БНР заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова коментира, че ситуацията на трудовия пазар, не налага да се отделят повече средства от националния бюджет.

Наказателната колегия на Върховния касационен съд подготвя искане Конституционният съд да разгледа влизаща от днес в сила поправка на наказателно- процесуалния кодекс, приета набързо. Според текста, делата за корупция във висшите етажи на властта, вече ще се разглеждат от специализирания Наказателен съд. От правната програма на Института за пазарна икономика прогнозираха бъдещи дела срещу държавата като следствие от промяната.

Десислава Радева, съпругата на президента на Република България посети Видин. Пред ученици от града в училище "Любен Каравелов" първата дама представи инициатива "Деца говорят с деца за будителството" на Сдружение "Живата вода на България".

Продължава набирането на заявки за включване към схемата "Младежка заетост" на Агенцията по заетостта за младежи до 29 години. Заявки могат да подават както работодатели от реалния сектор, така и органи на изпълнителната власт. Същевременно, продължава изплащането на ваучерите за заети лица, които се раздават от Бюрата по труда. 

Общински съвет - Враца организира обществена консултация във връзка с Предложение за приемане на първо четене Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и права на територията на община Враца. Предлаганото изменение цели коректно и точно посочване на всички услуги, които предоставя Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца и тяхната цена, съобщават от общинската администрация. Обществената консултация ще се проведе на 07 ноември 2017 г. от 17.00 ч. в Конферентната зала на Община Враца. На интернет страницата на Община Враца е публикуван проектът, придружен с мотиви за неговото приемане.

Община Враца обяви публично обсъждане на намерение за поемане на дългосрочен дълг от местната управа. Заемът е в размер до  9 268 000 лева и е за финансиране на дефицит по проект „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца“. Общественото обсъждане ще се проведе на 15.11.2017 г., от 17.00 часа, в Конферентната зала на Община Враца.

Във Враца е завършено санирането на пет жилищни сгради, обновени по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. През тази седмица ще е откриването на всеки от обектите, които са в жилищните комплекси „Дъбника“ и „Сениче“ и на улица „Вежен“.

В община Берковица започнаха дейностите по закриването и рекултивацията на сметището в село Боровци
. Половин милион лева са необходими за закриването му, а отпадъците от Боровци ще бъдат извозвани в регионалното депо за битови отпадъци в Монтана.

С колиформи е водата в селата Мокреш, Златия, Студено буче и Винище, в последното са открити и ешерихия коли, установи проверка на Регионалната здравна инспекция в Монтана. Справката е за втората половина на предходния месец.

Започна реконструкцията на близо километър и половина от
водопроводната мрежа в Белоградчик. Старите етернитови тръби се подменят с нови. Общата стойност на проекта е 377 000 лв., като средствата са предвидени от целева субсидия за капиталови разходи в бюджета на общината.

Заинтересуваните лица от Белоградчик могат да направят писмени възражения по обявената кадастрална карта и кадастрален регистър на недвижимите имоти пред служители на Службата по геодезия, картография и кадастър - Видин. Възражения ще се приемат до края на ноември.

Детските градини във Видин имат сключени договори за доставка на гориво за отоплителния сезон. Според изискванията температурата в стаите трябва да е най- малко 18 градуса, но обикновено е по-топло, заяви директорът на детска градина "Зорница" във Видин Светлана Петкова. От една година детските градини в града са на делегиран бюджет и всеки директор поема отговорността за отоплението и осигуряването на гориво за отопление през зимния сезон.

Изложбата "Пространства" (сценография и скулптура) представят трима млади творци в Монтана. Михаела Каменова, Ива Гикова и Ивайло Николов са амбицирани да покажат на местната публика нещо ново и различно. Откриването на експозицията е от 17:30 часа в Зала "Кутловица".

От началото на годината във Видинско велосипедисти са участвали в 12 катастрофи, петима души са били ранени, загинали няма
. Данните изнесоха от Областната дирекция на МВР във Видин по повод 6-и ноември, който е обявен за Ден без велосипедисти- жертви на пътя. Кампанията "С безопасно пътно превозно средство през зимата", която е в рамките на акция "Зима", продължава до 10-и ноември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани в област Враца

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани във Враца и областта от Сдружението за модерна търговия. Организацията обединява едни от най-големите търговски вериги, които притежават над 750 обекта с близо 24 000 служители в цяла България.  Компаниите от сдружението оперират в сферата на бързо оборотните стоки, бяла и черна техника, продукти за..

публикувано на 05.10.24 в 09:16

Ивелина Йосифова: Да си учител не е лесно

На 5 октомври отбелязваме Международния ден на учителя. Чества се в знак на почит към приноса на учителите за развитието на обществото.  Учителската професия е сбъдната мечта за 26-годишната Ивелина Йосифова, която е най-младият учител в  област Монтана. От тази есен преподава в езиковата гимназия в града.  "За пръв път преподавам тази година..

публикувано на 05.10.24 в 08:30

Около 400 ученици ще решават задачи на Димитровденското математическо състезание във Видин

Двадесетото Димитровденско математическо състезание ще се проведе на 19 октомври във Видин. То е по повод духовния празник на града- Димитровден, който се отбелязва на 26 октомври. В него ще вземат участие ученици от 3-и до 12-и клас, каза за Радио Видин Камелия Иванова , учител по математика: "Тази година отново сме поканили гостите от Сърбия..

публикувано на 05.10.24 в 07:30

Снимката на 4 октомври 2024 година

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Според видинчани да спестяваш в крайдунавския град е практически невъзможно. Безплатни продукти за новородени деца от бедни и рискови семейства ще се раздават по процедура „За по-добро бъдеще" на Програма „Храни и основно материално..

публикувано на 04.10.24 в 18:05

Поставят безплатно силанти на деца в област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8 години започна в област Монтана. Регионален координатор и изпълнител на силанизирането, което е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата, е д-р Пепина Владимирова.  "Всеки един родител, който желае да..

публикувано на 04.10.24 в 16:00

Шофьор получи присъда за причиняване на смърт при катастрофа на път Е-79

Шофьор получи присъда от 2 години „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок  за нарушаване на правилата за движение с последвало причиняване на смърт по непредпазливост, съобщават от прокуратурата.  Инцидентът е станал на главен път Е-79 след разклона за врачанското село Руска бела в края на миналата година. Обвиняемият управлявал лек..

публикувано на 04.10.24 в 15:52

Започват скринингови прегледи за хронични незаразни болести

Регионалните здравни инспекции във Видин и Монтана организират безплатни скринингови профилактични прегледи и изследвания в рамките на Националната програма за превенция на хронични незаразни болести 2021-2025 г.  Прегледи за диабет тип 2 на хора над 18 години ще се извършват в Медицинския център "Биомед" във Видин. Скрининг за..

публикувано на 04.10.24 в 15:27