Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За големите дарители на Видин

Една от сградите във Видин, дарени от Тома Лозанов.
Снимка: Картичка от колекцията на Митко Лачев

Днешният ден 6 декември, освен че е Никулден, е и Ден на дарителя. Нанчо Попович, български емигрант, дарява 20 000 наполеона за своя град - Шумен, за построяването на сграда за едно от първите девически училища в страната. В негова чест и по идея на Илия Блъсков 6 декември е определен през 1937 г. като Ден на дарителя - за благодарност и почит към всички благодетели на българщината и духовността.


Главният експерт в Държавния архив Мария Новакова разказа за по-големите дарители на Видин:

"Разказвайки за нашите, видински дарители, бих искала да започна с първия български екзарх и видински митрополит Антим I, който дарява терен и средства за построяване на девическо училище. То е построено след неговата смърт. Известно е сред видинчани като "Зеленото училище". Той е един от основните дарители за изграждането на храма "Св. Димитър". Неговият наследник на митрополитското кресло- митрополит Кирил Видински дарява 10 000 лева за построяването на сграда на читалище "Цвят". Митрополит Неофит, който е заемал митрополитското кресло от 1914 до смъртта си през 1971 година е един от най- крупните дарители. По негово време във Видинската епархия се създават няколко благотворителни фонда, благодарение на които са изградени сградата на Видинската света митрополия, построен е мавзолеят- паметник на Антим I. С негово лично дарение е изграден и детският дом "Желязко Попниколов". 

Друг крупен дарител е Тома Лозанов. Благодарение на дарените от него суми е построен Търговският дом, сградата на Българска земеделска и кооперативна банка, стопанското девическо училище. Той предоставя на Общината 2 милиона лева. Неговата воля е те да бъдат употребени за направата на модерна баня за гражданите на града. Ценно дарение за града прави и търговецът Йоница Николов. Семейство Николови даряват сумата от 500 000 лева за довършване на започнатата от Общината сграда, предназначена за приют за недъгави старци. Една особеност на видинските дарители е, че те представят всички етнически групи, които са живели в нашия град."

Попитахме видинчани дали сме се научили на благотворителност:

"Повечето хора се научиха, защото времената са трудни и ако никой не ти подаде ръка, трудно се оцелява. Струва ми се, че сме благотворители само по празниците... Ами да, все повече хора участват в благотворителни кампании, което е много добре... Сещаме се за тези неща само, когато наближават такива празници, тогава ставаме по- добри. През останалото време забравяме за тази благотворителност... Аз мога да говоря лично за себе си и моето семейство. Ние помагаме на хора през цялата година, участваме в различни кампании и се стремим да участваме в лични кампании. Виждаме човек, свързваме се с неговото семейство или лично с него, не искаме нещата, които правим, другите да знаят за тях... Зависи какво се има предвид под благотворителност, защото според мен и една малка усмивка на един намръщен човек също е благотворителност.... В последно време мисля, че да. Предвид зачестилите бедствия и т.н. мисля, че хората помагат все повече и повече, кой с есемеси или както е обявено, но мисля, че народът е по- състрадателен в последно време..."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40