Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минералната вода на Сланотрън- затрупаното богатство

Снимка: Радио ВИДИН

Село Сланотрън е на около 20-ина минути път с лек автомобил от Видин. Известно преди 30-ина години с лековитата минерална вода, сега се споменава само покрай избори.

Минералният извор в село Сланотрън е затворен през 1986 година. Причината- замърсяване на питейните кладенци, които снабдяват Видин с вода. Тогава се взима решение да се затворят евентуалните източници на замърсяване- минералният извор, свинекомплексът, който бил на 500 метра от замърсения кладенец и кравеферма край съседното село Кутово.

През 1961-1962 година е строена сграда с две отделения- с басейн за мъже и друг за жени, имало е и друг басейн за заразноболни. До 1986 година в селото са се лекували хиляди хора от цялата страна, спомня си кметът Венелин Павлов:

"Този извор е открит през 1959 година при сондиране в района. При откриването водата бликва като гейзер нагоре. Впоследствие се отчита, че не е била водата пречка за това замърсяване, но... На 50 метра дълбочина в сондажа е налят бетон и не може да се ползва. Трябва да се направи нов сондаж. Дълбочината, на която се намира водата е 700 метра, водният пласт е с дебелина 800 метра."

В Сланотрън са идвали да се лекуват хора с различни здравословни проблеми. По- съвременна баня е построена през 1977 година, тогава започва работа и лекар, който определял времетраенето за престой в банята.

СнимкаКметът казва, че представители на минно- геоложкия институт, които са правили сондажи, смятат че източникът може да се ползва 60 години и след това може в съседство да се направи нов сондаж. Едва 10% от водата ще е достатъчна за балнеолечение, другите 90% могат да се ползват за други цели. Въпросът е дали ще се намери инвеститор, който да отдели 3 милиона лева и то само за ново сондиране.

"Като тръгне той, няма да е само местен курорт, той ще бъде международен. Плюс това, това не е нещо, което сме го чели или някой да го предвижда. Това е правено тук, това е изследвано."

 Ако се разработи тази природна даденост би могла да задържа туристите по- дълго във Видин и региона.

"Трябва да има престой, нощувки, както има в другите градове. За минералната вода става въпрос. Нещо, което имаме като богатство, но не го използваме, сякаш го нямаме. За Видин конкретно това мисля, че е единственото нещо, което би могло да задържа туристите за по- дълго време. Да остават с нощувка, защото за Видинска област мисля, че това е проблем- не се реализират достатъчно нощувки, туристите само преминават. Трябва да се направи нещо, не само да се говори", смята видинчанинът Борислав Левашки.

В съседна Сърбия, в Гъмзиград, има закрит басейн с топла минерална вода, която се ползва за лечение и почивка. Ходят и  видинчани.

"И се посещава, и дори от тук ние сме принудени да пътуваме до там. Но аз отскоро разбрах, че там има, преди това  ходихме тук в България, в по- далечни региони. Защо да нямаме и ние тук нещо такова. Това ще развие икономиката на града, ще привлече инвестиции евентуално в нови хотели, съществуващите ще имат повече приходи, заведения за хранене ще има повече. Това ще развие и вероятно търсенето на местна селскостопанска продукция", допълва Борислав Левашки.

СнимкаИ още в "Еко Свят"- 600-годишният цер край село Макреш е тазгодишният победител в категорията "Вековните дървета говорят" в конкурса "Дърво с корен" на фондация "ЕкоОбщност". Организаторите връчиха на церемония в столицата наградата на Денис Димитров от Димово, ученик в Профилирана природо- математическа гимназия /ППМГ/ "Екзарх Антим I"- Видин, който изпрати номинацията на дървото. Денис присъства на церемонията със свой приятел и с учителя по биология Цеца Асенова. След церемонията гостува в Радио ВИДИН. Разказа, че е получил покана да се включи и в следващия конкурс и дори има идея кои дървета да предложи:

"Две дървета, не помня какъв вид бяха, но са край село Рабиша. Задължително бих ги записал."

Трите вековни секвои в местността Ючбунар, край с. Богослов, община Кюстендил, са определени от гласувалите в конкурса "Дърво с корен" на фондация "ЕкоОбщност" за любими дървета за 2017 година. Те ще представят България в конкурса "Европейско дърво на годината 2018". Гласуването за избор на победител в конкурса ще се проведе през февруари 2018 година, съобщиха организаторите от фондация "ЕкоОбщност".

СнимкаКлубовете по интереси във видинското средно училище "Цар Симеон Велики" представиха своите дейности на коледния базар, който традиционно се организира в седмицата преди Коледа. Екоклуб "Зелени хора" и клуб "Етноботаника" раздадоха пликчета с билки за подхранване на растенията през зимата и упътване как може да се използват.

Божидара Димитрова от 11 "б" клас членува и в двата клуба:

"Наистина е много интересно. Занимаваме се със събиране на билки, с тяхното изучаване и как помагат на хората. Научаваме нови неща, които не знаем."

На други щандове във фоайето на училището се предлагаха коледни картички, направени първо на компютър от клуб "Дигитални приятели". Учениците са направили и презентация за коледните символи.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40