Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът във Враца не може да намери работници

4
Снимка: Жоро Александров

Бизнесът във Враца не може да намери кадри, на които предлага месечни заплати от 1 000–1 500 лева, това стана ясно на среща за определяне на план-приема след 7 клас в общината. Форумът беше определен от кмета Калин Каменов като "историческа среща", на която повече от 3 часа говориха представители на местна управа и областна администрация, директори на училища и регионалното управление по образование, търговско-промишлената палата и бюрото по труда, бизнеса и съветници.

"6 фирми с различна дейност обявиха, че нямат кадри. Ако искаме да го има този град, трябва да помислим за бъдещето", призова кметът Калин Каменов, според когото глад за IT специалисти винаги ще има, но е важно да има и подготвени кадри, които да работят като стругари, фрезисти и строители. "Представете си откъде ще вземем работници, ако бъдат одобрени половината от одобрените за финансиране 120 блока за саниране във Враца тази година", обърна се към директорите на гимназии и средни училища кметът.

Областният управител Малина Николова обобщи, че поисканите 29 паралелки за прием след VІІ клас трябва да бъдат намалени на 26, затова "това била реалността за завършващите 579 ученици и приходящите от други места 2-3 деца за още паралелки".

Срещу това решение скочиха част от директорите на училища. Най-остро изказване направи директорът на езиковата гимназия Валентина Михайлова:

"В момента имаме 6 паралелки, вие искате намаляване наполовина. Това означава да бъде доведена езиковата гимназия до невъзможност да се издържа. Аз плащам по 14 000 лева за парно всеки месец."

Илияна Филипова, изпълнителен директор на Търговско-промишлена палата предупреди, че ако план-приемът не е съгласуван с бизнеса, организацията й няма да го подпише. "Надявам се да не се стигне до там, защото със срещата си днес доказахме, че сме от един отбор и сме за Враца", допълни Филипова.

Според предложението, което беше гласувано, приемът за ученици след VІІ клас ще е намален от 29 до 26 паралелки, като 16 от тях ще готвят професионални кадри.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Тодор Деков представя изложба "Красива България" в Монтана

Художникът Тодор Деков ще подреди и зложба-живопис и скулптура „Красива България“ в Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана . Тя ще включва 35 платна, вдъхновени от български селца и градчета, каза Надежда Огнянова , експерт " Връзки с обществеността" към културната институция: "Художникът, сценограф, карикатурист, плакатист и приятел..

публикувано на 27.09.24 в 14:00

Фестивал-надиграване започва в село Чирен

Читалището във врачанското село Чирен организира фолклорен фестивал-надиграване , съобщиха от НЧ „Пробуждане 1906". Проявата е първа по рода си и се реализира с финансовата и логистичната подкрепа на кмета Силвия Христова. Финансира се и от общинския фонд „Култура". Днес и утре в селото, което се намира на 15-ина км от Враца, ще си дадат среща..

публикувано на 27.09.24 в 13:56

Враца отбелязва Световния ден на туризма

По повод днешния Международен ден на туризма във Враца се организира планински преход във Врачанския Балкан. В маршрута на похода са включени най-забележителните места в района, сред които са пещерата Леденика и скалният пролом Вратцата.  Походът е планиран за утре и началото му е квартал "Бистрец". Преходът е с очаквана продължителност 7 часа...

публикувано на 27.09.24 в 13:00

Младеж от Ново село е задържан в ареста

Младеж на 19 години от село Ново село е задържан за срок до 24 часа в ареста във Видин , съобщават от Областната дирекция на МВР. Вчера в полицията постъпили три сигнала за повреди и кражби от вендинг автомати за кафе в областния град. В хода на предприетите бързи действия по сигналите полицаите установили и задържали младежа. По случая в Районното..

публикувано на 27.09.24 в 11:30

Мъж от Монтана е задържан за притежание на наркотици

Монтански жител на 29 години е задържан за притежание на наркотични вещества , съобщават от полицията. Криминалисти са открили 6,4 грама кокаин и 255 грама амфетамин  на бучки,  51,5 грама канабис и електронна везна  при претърсване на автомобила му и обитавания от него имот в областния град след получена информация .  Мъжът е задържан до 24 часа в..

публикувано на 27.09.24 в 11:02

Община Мездра получи картбланш да закупи Дома на железничаря

След десетилетия „ходене по мъките“ Община Мездра е на път да закупи Дома на железничаря - единствената сграда за обществено ползване в гр. Мездра, в която се провеждат тържества, концерти, театрални постановки и други културни събития, съобщават от местната управа. По предложение на кмета на общината Иван Аспарухов Общинският съвет (ОбС) даде..

публикувано на 27.09.24 в 10:14

Кола блъсна велосипедист във Враца

Лек автомобил, управляван от 19-годишен шофьор е блъснал 30-годишен велосипедист във Враца . Инцидентът е станал вчера, 26 септември, в 19:00 часа на  кръстовище на ул. „Братя Миладинови“ и ул. „Димчо Дебелянов“.  Пробите за алкохол и наркотични вещества показали положителен резултат на метамфетамин на велосипедиста. Тестът на шофьора е отрицателен...

публикувано на 27.09.24 в 10:06