Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 януари 2018 година

Снимка: Радио Видин

Целият колектив на белоградчишката болница излезе на протеста, организиран от Сдружението на общинските болници в България. Медиците, подкрепени от граждани и от местната управа, настояха за промени в здравното законодателство, за да може болници като тази в града да оцелеят.

Едночасово протестираха и медиците от Козлодуй. Подкрепиха ги колегите им от Берковица, които настояха общинските болници да работят по съвременни цени на клиничните пътеки, а не по тези от 2006 година.

Министерството на здравеопазването съобщи, че ще отпусне на общинските болници над 28 млн. лева. С тази сума ще бъдат финансирани спешната помощ и дейностите извън задължителното здравно осигуряване, които общинските болници изпълняват в отдалечени и труднодостъпни райони. По време на преговорите по националния рамков договор ще бъдат преразгледани клиничните пътеки, по които работят общинските болници, увериха още от здравното министерство.

Изграждането на скоростен път Видин-Ботевград е стратегически приоритет на правителството и е реалистично да бъде готов до 2021 година. Това заяви депутатът Искрен Веселинов, председател на парламентарната комисия по регионално развитие, по повод готвеният протест във Видин на 27 януари.

Ограничение за движението на моторни превозни средства с маса над 12 тона се въвежда по път I-1 Видин-Монтана в посока Монтана поради силни снегонавявания. Ограничението ще бъде в сила до 9 часа на 16 януари, вторник, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Най-много сняг в Северозападна България е навалял във Враца. Снежната покривка на територията на общината стига до 20 сантиметра, като най-голяма е в селата Паволче, Челопек, Бели извор, Девене. Пътните артерии на територията на Община Враца са проходими при зимни условия.

Стартовият бюджет за община Берковица е  14 849 284 лева. 17 % е ръстът спрямо 2017 година и в държавните, и в общинските дейности.

От днес започна плащането на данъка върху превозните средства за 2018 година, съобщиха от отдел "Местни приходи" в Община Берковица. На предплатилите до 30 април за цялата година се прави отстъпка 5 %. Данъкът върху превозните средства се плаща на две равни вноски- до 30 юни и до 31 октомври.

На територията на община Бойчиновци няма непочистени речни корита и дерета, увери кметът Светлин Сретениев. За изпълнението на дейностите за осигуряване на проводимост на речните корита се извършва контрол, както и проверки по сигнали на граждани и по искане на Министерството на околната среда.

188,76 на 10 000 души от населението е заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип във Видинска област, сочат данните за периода 8-14 януари на Националния център по заразни и паразитни болести. Най-висока е заболеваемостта във възрастовата група до 4 години - 1 279 на 10 000 души.

Увеличават се болните от хепатит "А" в област Монтана. Освен в монтанския квартал "Кошарник", жълтеница има и в ромския квартал "Раковица" в Берковица, съобщи д-р Мария Каменова, заместник- директор на Регионалната здравна инспекция в Монтана.

Нова зимуваща колония от прилепи откриха експерти от Природен парк "Врачански Балкан". През месец януари те проведоха ежегоден мониторинг на зимуващите прилепи и посетиха пещерите "Кална Мътница" и "Леденика".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца откриха "Забавно лято в библиотеката" в Мездра със собствена програма

С разнообразна програма, измислена от няколко деца, живеещи в района на площад "Македония", започна традиционната инициатива "Забавно лято в библиотеката" в Народно читалище ”Просвета 1925” Мездра. Радина Вандова, Виктория Павлова, Георги Иванов, Дара Иванова посетиха предварително библиотеката и предложиха да покажат на присъстващите..

публикувано на 02.07.24 в 08:27

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе.  Според прогнозата на НИМХ след обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки...

публикувано на 02.07.24 в 08:15

Наградиха млади актьори от Враца

Талантливи млади актьори от Враца получиха признание в Русе, където през почивните дни се проведе фестивалът "Климент Михайлов" .  Актьорската школа "Театрална зона" получи специалната награда на журито за спектакъла си " Играем Чехов" . Отличието за главна мъжка роля отиде при Николай Димитров, Анди Иванов и Никола Асенов, а за поддържаща женска..

публикувано на 02.07.24 в 07:50

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02