Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислава Славова: "Акушерството за мен е отдаденост, страст и любов за цял живот"

5
Снимка: Радио Видин


Ден преди Бабинден в "Калейдоскоп" - нашия пъстър Северозападен алманах  с истории за живота тематично ви срещаме с една от жените, които първи срещат новия живот - акушерката Владислава  Славова.

Владислава Славова е родена на 1 февруари 1977 година във Видин. Завършва средното си образование в СУ„Цар Симеон Велики“, където са учили нейните родители и днес учат нейните деца.  След 11-и клас без колебание избира полувисшия медицински институт във Враца. На 20 години започва работа като акушерка в болницата във Видин, където работи и до днес. Има още една специалност „Специална педагогика“, която също практикува.

Влади споделя, че с  радост и с гордост работи професията акушерка. Тя се е утвърдила като една от най-добрите в професията си. Семейна е, с две деца.  Работи на няколко места, ходи на семинари и курсове, учи с децата, поддържа домакинството.

"Всеки човек, който претендира да бъде добър професионалист, трябва да се усъвършенства по някакъв начин. И в другите страни тази възможност непрекъснато се предоставя  като време и финансиране, и възможности за следдипломно обучение. При нас нещата стоят по малко по-различен начин. Това е въпрос на личен избор, на отделяне от личното време, на отделяне от личните средства и всеки избира дали да го направи или не. Ние, отивайки на подобни форуми, получаваме така наречените кредитни точки. За момента само си ги трупаме в личното досие. По никакъв начин не ни се заплащат финансово. Лобира се на ниво управление тези кредитни точки да се взимат под внимание.", споделя Владислава Славова.

Изцяло е отдадена на работата си, която за нея е отговорност и гордост:

"В работата съм щастлива, когато осъзнавам, че от моята навременна намеса в дадена ситуация зависи добрият изход. Тогава изпадам  във вътрешна еуфория, която не знам дали ми личи, но аз я усещам. И това те зарежда и това те кара да продължиш напред. И всъщност това е двигателят."

А какво е за нея семейството?

"Семейството за мен е всичко. Онова, което е преди работата. Семейството е там, където мога да се скрия, да се оплача, да си поплача, да се посмея, да се порадвам, да си почина, да бъда разбрана, което е изключително важно. Семейството са хората, които ме правят щастлива. Щастлива съм от малки, на пръв поглед безлични неща, като например успеха на децата ми в училище, коледните тържества, онези малки изненади, които ми правят, когато се връщам след тежко дежурство или след някаква командировка.И те са ми направили съвсем елементарни малки изненадки, които ме правят изключително щастлива."

Приятелите също са много важна част от живота на Влади. Те са нейното богатство:

"Имам приятели, с които просто можем да мълчим заедно и те знаят защо аз мълча. И в някои моменти просто имаш нужда само от това." 

Влади смята, че нейната професия има бъдеще и понеже е непоправим оптимист, се надява, че ще има възможността да я види  повече уважавана и оценявана, и заплатена, както подобава  в едно съвременно общество.

В края на нашия разговор във връзка с Деня на родилната помощ Влади отправи пожелания към колегите си:

"Искам да поздравя санитарите, акушерките, акушер-гинеколозите и неонатолозите. Искам да им пожелая да са живи и здрави, защото това е най-важно. Да съхранят търпението, човечността и съпричастността у себе си. Да си пожелаем да имаме много живи и здрави бебета от прекрасни майки и много щастливи видински семейства с изписани бебета от нашето отделение."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40