Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли сме да сменим лева с евро?!

Снимка: ЕПА/БГНЕС
За да намерим отговора на този въпрос, в "Посоките на делника" потърсихме за коментар Павел Паунов- финансист, Павел Вълчев- икономист, и видинчани. Защото покрай българското председателство на Европейския съюз (ЕС), отново се заговори за намеренията на нашата страна да подаде документи за влизане в "чакалнята на Еврозоната“ - ERM2.

Според финансиста Павел Паунов, "въвеждането на еврото е далечна перспектива. Въпросът не е дали ще преминем към еврото, а кога. По мое мнение в следващите 5 до 7 години няма да можем да преминем към еврото. Позитиви и негативи има, но като погледнем цялата картина, позитивите са повече отколкото негативите. Например, ще започнем най-после да ползваме цени на кредити, които са равни на тези в Европа. Т.е., ние ще имаме един естествен регулатор, който ще бъде ЕЦБ (Европейската централна банка- бел. ред.) и този регулатор ще допринесе за стабилността на българската банкова система с нейните нюанси. За банковата ни система е необходимо да има допълнителна регулация от ЕС. Вредите са краткосрочни като например, да заплатим членския си внос, както във всяка организация, софтуерите да преминат на евро. В дългосрочен план също може да се появи минус - това е от гледна точка на регулацията, може да се разхлаби начинът на кредитиране. В България трябва да си правим консервативното банкиране, което е изключително важно."

Повечето от експертите казват, че приемането на еврото ще освободи значителен паричен ресурс, който през банковата система ще се влее в реалната икономика и ще я стимулира.

По думите на икономиста Павел Вълчев "отказът от българския лев и преминаване към еврото е аналогично към това, ние от православни християни да станем протестанти или католици. И когато говорим за еврото и преминаването към него, въпросът е готови ли сме да се откажем от своя суверенитет. И ако преминем към икономическата част, струва ли си да преминем към еврото! Не си струва, защото в момента България е държава с най-ниската монетизация в целия Европейски съюз. Ползи не виждам, виждам само вреда! Повечето експерти казват, че би било плюс. Би било в плюс това, че лихвите по кредитите у нас ще имат по-ниско ниво. Целта на управниците ни да ни вкарат в еврозоната е високата монетизация, но тази монетизация да е с цел потребление. Българите на Запад, тези, които са натрупали знания, умения, капитал, да дойдат в България, за да инвестират. Т.е., ние трябва да имаме целенасочена 20-30 годишна програма за индустриализация на страната ни. Това е темата, за която трябва да говорим!"   

Попитахме и хората, които не са икономисти или финансисти. Георги Жиков събра мненията сред видинчани. Чуйте ги в звуковия файл. Както и отговорите на въпросите, какво ще се случи с нашите заплати, ако приемем еврото и ще станем ли по-богати.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31