Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новоизбраният Видински митрополит Даниил: Разбираемо е да има пристрастия при избора за митрополит

Изборът е проведен канонично и с Божията воля

Снимка: БГНЕС


Драговитийският епископ Даниил е избран за новият Видински митрополит. Той получи мнозинството от гласовете на митрополитите по време каноничния избор, проведен в Синодалната палата София, съобщи репортерът на БНР Еленица Маринова.

Драговитийският епископ Данаил получи 11 от общо 13-те гласа от митрополитите на Светия синод на БПЦ. Другият кандидат - епископ Герасим, получи гласовете на Негово Светейшество патриарх Неофит и Западно и средноевропейския митрополит Антоний.

Възлагате ми високата отговорност на святото служение на душепастирството във Видинската епархия на Българската православна църква, заяви в словото си новоизбраният митрополит Даниил. Думите на нашия архипастир и Господ, че комуто е много дадено, много и ще се иска, говорят за огромна отговорност, добави той.

В своите първи думи новият Видински митрополит призова народът да запази своето единомислие и единодействие:

"Когато сме заедно Бог помага, Бог е сред нас. Тези думи, които Господ казва "Вярвайте в Бога, с Бога всичко можем да направим, за вярващия всичко е възможно"  

На въпроса как ще успокои недоволните граждани, които подкрепяха друг епископ за поста Видински митрополит, епископ Даниил отговори, че е нормално в подобна ситуация да има разногласия.

"Дълго време съм работил с хора и знам как се чувстваме в момента, когато се разделяме с тези хора. Разбираемо е да има пристрастия. В същото време, изборът е проведен канонично, има го Божието благословение. Може да има различни чувства, но приемаме Божията воля и вървим напред"

Видинчани пожелават на новия си духовен водач здраве и достойно продължение на делото на покойния владика Дометиан.

"Да бъде така всеотдаен и чудесен като покойния митрополит, да го обикнат хората и него... Да има достойно поведение и да приобщава миряните, да води една стойностна църква, която да не отблъсква хората, да ги приобщава и да се грижи за тях... Да е жив и здрав и да ни води по каноните на църквата, да не я политизира, да подражава на достолепния покоен Владика"
, пожелаха миряните.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Предстои туристически поход до местността Речка във Врачанско

Предстои поредното издание на похода до Речка , анонсираха организаторите от общинската управа във Враца. За поредна година деца и младежки от учебните заведения в града ще се включат в похода до местността Речка, който ще се проведе на 12 октомври (събота). Началото е в 08:00 часа, пред паметника "Лъвчето", откъдето участниците ще..

публикувано на 08.10.24 в 12:30

Полицията задържа трима души за отвличане на мъж от Монтана

Двама мъже и жена са задържани като съпричастни към отвличане с лек автомобил на монтански жител .  Престъплението е извършено вчера, 7 октомври. Сигналът е подаден на телефон 112 в 12:42 часа от жител на кв. „Кошарник“. Той съобщил, че пред автоморга в Монтана възникнал скандал и саморазправа между неговия брат, на 37 години, и двама мъже...

публикувано на 08.10.24 в 11:52

Обвиняем за опит за убийство в Лом е предаден на съд

Окръжната прокуратура в Монтана внесе в съда обвинителен акт срещу мъж, обвинен за опит за убийство и нарушаване на заповед за защита срещу домашно насилие в Лом .  Потърпевшата е 26-годишна жена, с която преди имал отношения.  52-годишният мъж, който е осъждан многократно и е изтърпявал наказания „лишаване от свобода“, е обвинен, че е..

публикувано на 08.10.24 в 11:33

Дрогиран шофьор влезе в ареста във Видин

23-годишен жител на областния град, управлявал личния си автомобил под въздействието на наркотично вещество , е бил задържан тази нощ в ареста на РУ-Видин , съобщават от Областната дирекция на МВР. Към 2:40 часа на ул. „Широка“ униформени спрели за проверка колата. При тестване с техническо средство пробата на водача реагирала положително на..

публикувано на 08.10.24 в 10:43

Непълнолетно момче е задържано от полицията в Борован за наркотици

Непълнолетно момче от село Малорад е задържано   в Районното управление на Бяла Слатина за срок до 24 часа. То е хвърлило на земята пликче с  около 3 грама кетамин по време на задържането му  вчера, 7 октомври,  в центъра на с. Борован . Уведомен е дежурен прокурор. Образувано е бързо полицейско производство. 

публикувано на 08.10.24 в 09:56

Ремонтират пътя Моравица-Мездра

До дни ще започне ремонт на  общинския път Моравица – Мездра, който е използван за обходен маршрут на трафика до София, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция" при Областната дирекция на МВР във Враца главен инспектор Христо Димитров. Той припомни, че след сигнално писмо, изпратено до  община Мездра, са предприети нужните спешни мерки за..

публикувано на 08.10.24 в 08:27
ВиК- Враца

Възможни са проблеми с водоподаването във Враца

От „Водоснабдяване и канализация" ООД – Враца предупредиха своите потребители, че във вторник, 8 октомври, е възможно да има проблеми с водоподаването в града под Околчица.  От дружеството го обясниха с необходимостта от извършване на ремонтни дейности в пречиствателна станция за питейни води към хидровъзел „Среченска бара". А това щяло да ограничи..

публикувано на 08.10.24 в 08:16