Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Враца Малина Николова:" Кризисната ситуация е преодоляна"

3
Снимка: Областна администрация Враца

Областният управител на Враца Малина Николова съобщава, че кризисната ситуация, предизвикана от обилното снеготопене и състоянието на хидротехническите съоръжения на територията на областта е преодоляна. Нивото на реките се понижава на територията на всички общини, както и в крайната точка по поречието на р.Скът - град Мизия. Наблюдава се и значителен спад на язовирите. Продължава изпълнението на аварийните мерки за яз.“Рогозен“ в община Хайредин, които целят предотвратяването на бедствено положение при предстоящите пролетни валежи.

"Благодарение на усилията на Пожарна безопасност и защита на населението - Враца, ОД на МВР - Враца, Областна администрация - Враца, строителните фирми „ПЪТСТРОЙИНЖЕНЕРИНГ“АД, „ГАРАНТ 90 - ЦОНЕВ И СИЕ“ООД и Община Хайредин и този път се справихме с бедствената ситуация“, заяви областният управител.

"Мерките, които предприехме в този момент са аварийни и решават частично проблемите. За цялостното овладяване на кризата с техническите съоръжения на територията на община Хайредин за пореден път средствата, предоставени от Министерски съвет са решението, с което заплахите за населението в нашата област се преодоляват. През 2016 г. Правителството предостави на Областна администрация - Враца средства, с които бяха реализирани две важни и конкретни мерки за яз.“Рогозен 1“ и осигуряване нормалната проводимост на реките в област Враца. Ако областната администрация не беше възложила и изпълнила обществена поръчка „Планово почистване на речни участъци, извън урбанизираните територии в област Враца“ на стойност 164 260 лв. за 20 участъка на реките Скът, Лева, Бързина, Огоста и Върбишка бара в общините Борован, Бяла Слатина, Враца, Мизия и Хайредин, днес проводимостта им нямаше да бъде осигурена и опасността от наводнение оставаше в пълна сила. С изпълнението на договор за неотложни аварийно-възстановителни дейности по укрепване на преливника на яз.“Рогозен 1“ на стойност 93 576 лв. Областна администрация - Враца овладя положението в община Хайредин за 2 години. Ясно беше заявено на кмета на Хайредин, че това е временна мярка и той трябва да предприеме действия по изготвянето на технически проекти за проблемните язовири, които да внесе за финансиране пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане или като проектно предложение по ОП“Околна среда“. Проектите на общината са готови, но не са внасяни за финансиране до момента. Това наложи Правителството да предприеме незабавни действия за финансиране на готовите проекти и осигури бюджетни средства в размер на 3 млн.лв. за тяхното изпълнение“, допълни Малина Николова.

Областният управител изказва благодарност на Правителството на Бойко Борисов, държавните служби и строителните фирми, които не допуснаха да се повторят събитията от 2014 година в област Враца.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 8 юли 2024 година

На тържествено събрание служители на Министерството на вътрешните работи в област Видин получиха почетни грамоти  по случай професионалния си празник, който беше отбелязан на 5 юли. Общо 66 служители от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) и 15 от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" бяха наградени, а директорът на ОДМВР старши..

публикувано на 08.07.24 в 18:00

Турнир събра близо 4700 лева за близки на загинали полицаи във Видинско

Близо 4 700 лева бяха събрани по време на благотворителния футболен турнир на малки врати под надслов "Старши полицай Пламен Вълков" във Видин. В турнира участваха 20 отбора, а след награждаването на победителите се проведе и благотворителен търг. На него бяха разиграни футболна топка с автограф на Христо Стоичков, билет за залата на славата и карта..

публикувано на 08.07.24 в 17:02
Награждаване на служителите на МВР в област Видин по повод празника им

Служители на МВР от област Видин бяха отличени по повод професионалния им празник

На тържествено събрание служители на Министерството на вътрешните работи в област Видин получиха почетни грамоти по случай професионалния си празник, който беше отбелязан на 5 юли. Общо 66 служители от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) и 15 от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" бяха наградени, а директорът на ОДМВР старши..

публикувано на 08.07.24 в 15:56

Музеят във Враца организира образователна игра за деца

Регионалният исторически музей (РИМ) във Враца продължава с активностите за деца през това лято. За утре, 9 юли, е предвидена образователната игра "Рисунките и символите на праисторическия човек" . Тя е подходяща за деца на възраст от 8 до 13 години. Повече за летните активности разказа Тихомир Машов , завеждащ отдел "Музейни образователни..

публикувано на 08.07.24 в 14:00

Улица във Видин все още е без асфалт въпреки множеството сигнали

Живущи на улица „Константин и Фружин“ във Видин вече 40 години чакат да бъде асфалтирана. Отправяли са многобройни сигнали до Общината, но досега резултат няма. "Не можем да си отворим прозорците. Не може да се диша. Като легнеш да спиш, дишаш пепел... Аз живея на ъгъла. Като духне вятър, става страшно... Имаше моменти, където с количката не..

публикувано на 08.07.24 в 13:00

Баща и син нападнаха полицаи в село Долно Церовене

Баща и син от ломското село Долно Церовене са задържани за възпрепятстване на полицейски служители да изпълнят служебните си задължения, съобщават от Областната дирекция на МВР в Монтана. На 6 юли от телефон 112 постъпил сигнал за унищожаване и повреждане на лек автомобил пред частен дом в селото, който бил посетен от двама служителите на..

публикувано на 08.07.24 в 12:07

Предстои дезинсекция срещу комари в Мездра

Обработка срещу комари ще бъде извършена тази вечер в Мездра . Дезинсекцията ще е с топъл аерозол на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на града. Първоначално пръскането трябваше да бъде извършено на 2 юли, но поради неблагоприятните метеорологични условия беше отложено. За обработката на площите ще се използват биоцидни..

публикувано на 08.07.24 в 12:00